Comisia Europeană se autosesizează: Vrea să limiteze expunerea lucrătorilor la agenţi cancerigeni

Comisia Europeană a propus vineri stabilirea de noi praguri de expunere a lucrătorilor la agenți chimici cancerigeni, în vederea scăderii numărului de cazuri de cancer la locul de muncă, informează France Presse, citată de Agerpres.

13 mai 2016, 14:17
Comisia Europeană se autosesizează: Vrea să limiteze expunerea lucrătorilor la agenţi cancerigeni

Este vorba despre o limitare a expunerii lucrătorilor la numai 13 produşi cancerigeni. ”Adoptarea acestor valori-limită va reduce numărul de cazuri de cancer la locul de muncă”, a explicat executivul comunitar într-un comunicat de presă. Propunerea CE va trebui să fie adoptată de Consiliul UE și Parlamentul European.

Propunerea va permite salvarea a circa 100.000 de vieți în următorii 50 de ani, a dat asigurări comisarul european pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, Marianne Thyssen.

Printre cei 13 agenți vizați se află siliciul cristalin alveolar și compuși ai cromului, care afectează ”un număr foarte mare de lucrători”.

Propunerea Bruxellesului, care trebuie să modifice directiva-cadru privind sănătatea și securitatea muncii, vizează armonizarea regulilor la nivelul Uniunii Europene, în special față de statele membre care nu au stabilit praguri de expunere la nivel național, potrivit Agerpres.

”Absența valorii-limită de expunere profesională la scară națională pentru anumiți agenți cancerigeni sau nivelul lor ridicat pentru alții sunt sinonime nu doar cu o protecție insuficientă a lucrătorilor europeni, dar și cu posibile repercusiuni negative pe piața internă”, a subliniat Comisia Europeană.

Statele membre au totuși posibilitatea de a adopta valori-limită naționale mai riguroase decât cele fixate la nivelul UE.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în Uniunea Europeană, cancerul este prima cauză a mortalității la locul de muncă — în fiecare an, 53% dintre decesele referitoare la boli profesionale sunt cauzate de cancer.