CONCEDIU MEDICAL: Indemnizaţiile ar putea scădea, din nou, în iulie

Modificările fiscale care au intrat în vigoare de la începutul anului și până acum au afectat beneficiarii indemnizațiilor de concedii medicale, în contextul în care a crescut procentul ce trebuie plătit la contribuția la pensie de către salariat și în contextul în care nu s-au ajustat salariile brute pentru a atenua efectele transferului contribuțiilor asupra veniturilor salariale nete.

RomaniaTV.net
28 feb. 2018, 08:13
CONCEDIU MEDICAL: Indemnizaţiile ar putea scădea, din nou, în iulie

Recent, Guvernul a mai adoptat unele modificări, cu impact benefic pentru cei care au primit mai puțini bani pentru aceste concedii, doar că beneficiile sunt temporare. Din iulie, dacă angajatorii nu iau măsuri, indemnizațiile vor scădea iar.

Măsura fiscală de creștere a cotei contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice începând cu 1 ianuarie 2018, ca urmare a transferului contribuțiilor de la angajator la angajat, a avut efect direct asupra veniturilor obținute de persoanele aflate în concediu medical.

De exemplu, în cazul unei salariate aflate toată luna în concediu de maternitate (aproximativ 20 de zile), indemnizația obținută este de 4.136 de lei, comparativ cu luna decembrie 2017, când venitul net era de 4.385 de lei.

În această situație, diminuarea indemnizației de maternitate încasată se datorează atât faptului că s-a modificat cota contribuției de asigurări sociale (CAS) de la 10,5% la 25%, cât și majorării salariului mediu brut pe economie de la 3.131 de lei, în 2017, la 4.162 de lei, începând cu 1 ianuarie 2018, valoare ce a reprezentat parte componentă a bazei lunare de calcul a CAS (35% din câștigul salarial mediu brut corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical).

Citeşte continuarea pe Avocatnet.ro.