CRIZA DIN MOLDOVA. Ion Păduraru, desemnat premier: „Prioritară e stabilitatea în ţară”. Opoziţia vrea anticipate

Secretarul general al președinției, Ion Păduraru, a fost desemnat candidat la funcția de premier al țării de președintele Nicolae Timofti.

RomaniaTV.net
14 ian. 2016, 20:17
CRIZA DIN MOLDOVA. Ion Păduraru, desemnat premier: „Prioritară e stabilitatea în ţară”. Opoziţia vrea anticipate

Ion Păduraru, de profesie jurist, s-a născut la 18 ianuarie 1961 în satul Tâpleștești din raionul Sângerei. Acesta este căsătorit și are doi copii. Păduraru a ocupat și funcția de ministru al Justiției în Guvernul Ciubuc II, dar și în Executivul condus de către Ion Sturza.

Păduraru s-a declarat onorat de încrederea cu care a fost învestit. „Înțeleg cât de complicat va fi să ajung la o înțelegere cu facțiunile politice, însă contez pe sprijinul lor. Înțeleg că o parte nu vor participa la negocieri. De  maine vom începe discuțiile. Voi încerca să solicit votul de încredere în cel mai scurt timp. Prioritatea este stabilizarea situației din țară. Trebuie să reluăm dialogul cu instituțiile financiare, cu partenerii de dezvoltare. Să punem în capul mesei implementarea Acordului de Asociere„, a afirmat Ion Păduraru, consilier al președintelui Nicolae Timofti din aprilie 2012.

Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, a reacţionat rapid la decizia lui Timofti, despre care spune că „va împinge Moldova către anticipate”. Totodată, Lupu susține că Partidul Democrat va veni mâine cu o reacție oficială la această desemnare. „Acest pas este unul care probabil împinge Republica Moldova către alegeri anticipate. Acest candidat nu întrunește nu doar părțile regulamentare obligatorii, dar sunt și alte cusururi de ordine juridică”, a adăugat Lupu.

Recent, Ion Păduraru a fost implicat şi în scandalul dintre fostul premier Vlad Filat şi fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii, Ilan Shor. După ce Shor a declarat procurorilor că i-a oferit 500.000 de dolari lui Vlad Filat pentru a favoriza compania Dufremall, în procesul de judecată cu Le Bridge, iar intermediar ar fi fost Ion Păduraru.

S-a născut la data de 18 ianuarie 1961 în localitatea Ţipliţeşti, raionul Sângerei. Este căsătorit şi are doi copii.

Desemnarea lui Ion Păduraru drept premier al Republicii Moldova vine după ce preşedintele a refuzat în două rânduri să-l desemneze premier pe Vlad Plahotniuc, aşa cum propunea parlamentul. Nicolae Timofti a motivat decizia prinf aptul că „există suspiciuni rezonabile că Vladimir Plahotniuc nu întruneşte criteriile de integritate necesare desemnării sale în funcţia de prim-ministru”. Majoritatea parlamentară care s-a constituit în jurul lui Plahotniuc l-a propus din nou pe acesta pentru funcţia de premier joi, însă şeful statului a respins din nou propunerea, solicitând o scrisoare în care parlamentarii să-şi reconfirme sprijinul pentru Plahotniuc. Ultimatumul dat de Timofti a expirat la ora 21.00, iar în jurul orei 22.00 a fost făcut anunţul privind desemnarea lui Ion Păduraru.