CSM a respins cererea judecătoarei Camelia Bogdan de apărare a reputaţiei profesionale

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins, joi, cererea judecătoarei Camelia Bogdan de apărare a reputației profesionale și a sistemului judiciar în ansamblul său.

24 mart. 2016, 11:18

Anunțul a fost făcut de președintele CSM, judecătorul Mircea Aron, după finalizarea deliberării. Decizia a fost luată după ce Camelia Bogdan și-a susținut și argumentat cererea în fața Plenului CSM, potrivit Agerpres.

Anterior, judecătoarea le ceruse unora dintre membrii CSM să se abțină la judecarea cererii sale de apărare a reputației profesionale, pe motiv că aceștia s-ar afla în incompatibilitate și nu ar putea fi obiectivi.

Camelia Bogdan i-a nominalizat pe Marius Tudose, Alexandru Șerban, Adrian Bordea, Norel Popescu și Corina Dumitrescu, dar și pe judecătoarea Monalisa Neagoe, care anunțase deja că se abține de la judecarea cauzei.

Eu vă dau posibilitatea să apreciați cu privire la imparțialitatea dumneavoastră, deoarece nu doresc să formulez cereri de recuzare, dar, dacă totuși se consideră că atitudinea mea este abuzivă, (…) o să facem eventual și cererile de recuzare. Dar o să dau posibilitatea colegilor mei să aprecieze cu privire la imparțialitatea dumnealor„, a spus Camelia Bogdan.

Afirmațiile făcute în susținerea solicitărilor sale au provocat reacții din partea membrilor CSM vizați, unii respingându-le ca nefondate, iar alții părăsind sala în care se desfășura ședința Plenului CSM.

„Era mai simplu dacă spunea cine vrea să o judece”, a afirmat judecătorul Norel Popescu, unul dintre cei acuzați de incompatibilitate.

Camelia Bogdan i-a sugerat ulterior și Alinei Ghica să se abțină, invocând „niște zvonuri răutăcioase” cărora nu le-a dat crezare, dar care ar indica o posibilă situație de incompatibilitate.

Camelia Bogdan, judecătoarea care a făcut parte din completul care l-a condamnat pe Dan Voiculescu în dosarul ICA, a depus la CSM o cerere de apărare a reputației profesionale, susținând că a fost supusă unui adevărat „linșaj mediatic” de către postul Antena 3 și portalul Lumea Justiției.

De asemenea, în cererea depusă la CSM, Camelia Bogdan a explicat că a primit de la ANI un răspuns conform căruia participarea sa în calitate de lector la cursurile organizate în anul 2014 pentru funcționarii APIA „nu este de natură să genereze situație de incompatibilitate” și, în opinia ei, nici nu s-a aflat în conflict de interese.

Camelia Bogdan, judecător în cadrul Secției a II-a penală a Curții de Apel București, a solicitat CSM să îi admită cererea de apărare a reputației profesionale afectate prin emisiuni difuzate de Antena 3 și articole publicate pe portalul Lumea Justiției (www. luju.ro).

Magistratul susține că, fără o minimă intervenție a moderatorului impusă de legislația audiovizuală, invitați permanenți ai postului Antena 3, precum Mugur Ciuvică, ori persoane invitate constant, precum Lucia Hossu Longin, au proferat acuzații grave la adresa ei, calificând-o drept „o judecătoare coruptă”.