Cum poţi afla dacă LAPTELE pe care îl bei e ROMÂNESC sau nu

Provenienţa laptelui pe care îl cumpărăm din magazine poate fi identificată foarte simplu prin intermediul datelor menţionate pe etichetă.

04 dec. 2014, 13:20
Cum poţi afla dacă LAPTELE pe care îl bei e ROMÂNESC sau nu

O ştampilă ovală în interiorul căreia se găseşte litera „L”, însoţită de o cifră, este singurul indiciu cert că laptele şi produsele din lapte sunt fabricate în România.

Citeşte şi SUNTEM PĂCĂLIŢI PE FAŢĂ! Laptele românesc din comerţ NU e tocmai… românesc

„Ştampila îţi dă numărul de autorizaţie sanitar-veterinară. În România mai sunt 152 de fabrici de produse lactate şi 7.800 de mici producători. Aceştia din urmă folosesc o ştampilă dreptunghiulară care înseamnă că sunt înregistraţi la ANSVSA, dar nu sunt autorizaţi, pentru că ei nu respectă regulamentele europene, ci doar o legislaţie naţională. Mai avem o categorie a distribuitorilor care cumpără vrac şi reambalează, iar ei sunt obligaţi să-şi pună ştampila lor de înregistrare. Ei pot aduce caşcaval calup la câteva kilograme din Germania, Ungaria, Belgia etc., îl porţionează şi îl ambalează. Aici este o chestie ciudată, hipermarketurile au drept de a porţiona şi a reambala, cu condiţia să nu depăşească 48 de ore termen de garanţie. Hipermarketurile care au marca proprie se pun pe etichetă ca distribuitori, dar nu şi cine este producător, asta este la limita legii. Consumatorul ce trebuie să ştie? Că dacă găseşte pe ambalaj ştampila «L» şi o cifră, înseamnă că este produs autentic românesc. Literele de pe ambalaje înseamnă, de exemplu, DE – Germania, HU – Ungaria, PL – Polonia. Mulţi scriu «Produs în UE», iar asta înseamnă că este ceva dubios şi ăla clar nu este produs românesc”, a declarat Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui, scrie ziarulring.ro.

Citeşte şi RISCURI la care te expui dacă bei LAPTE zilnic