Daniel Constantin: Nu sunt şantajabil, așa cum s-a încercat în aceste zile

Vicepremierul Daniel Constantin, copreședinte ALDE, a declarat marți că nu este șantajabil, pentru că nu renunță la principiul de a pune oamenii mai presus decât funcțiile.

RomaniaTV.net
21 mart. 2017, 15:20
Daniel Constantin: Nu sunt şantajabil, așa cum s-a încercat în aceste zile

„Pun mai presus oamenii și principiile decât o funcție în guvern. Nu sunt șantajabil, cu ghilimelele de rigoare, așa cum s-a încercat în aceste zile. Nu renunț la oameni și la principiile care m-au guvernat până acum în interiorul partidului pentru o funcție în guvern. Pe de altă parte, am discutat azi de dimineață cu toți colegii din Parlament, din guvern, care provin din fostul Partid Conservator, și n-au fost încântați de aceste declarații (ale lui Tăriceanu — n.r.), pentru că dânșii au spus că nu au cerut și nu e normal să ceară revocarea dlui Tăriceanu din funcția de președinte al Senatului. Sunt lucruri care se decid în forurile statutare, nu într-o conferință de presă, sub formă de amenințare, pentru că nu stau în picioare”, a declarat Daniel Constantin, la Parlament.

El a menționat că „acest conflict, care din păcate a ieșit în spațiul public”, a plecat de la modalitatea în care se iau decizii de-a lungul timpului.

„Deși am acceptat anumite nume să candideze la alegerile parlamentare, dintr-o dată dl președinte Tăriceanu a fost deranjat de anumiți colegi care n-au niciun fel de problemă de imagine și care, culmea, au adus și rezultate bune. Aceasta a fost cea mai mare problemă în dialogul pe care l-am purtat duminică. (…) Timp de doi ani de zile, de când am făcut congresul de fuziune, poate că eu și colegii mei, de bună credință, am acceptat în unele județe să mai intre unu în plus, câte unul din echipa dlui Tăriceanu, și încet-încet s-a ajuns la un anumit dezechilibru. Dar, dacă ne întoarcem la statut, e scris foarte clar că toate forurile de conducere până la congres trebuie să fie constituite din echipe paritare. Despre asta este vorba, asta nu s-a respectat”, a explicat copreședintele ALDE, care a calificat congresul ALDE ca fiind o cursă în care Călin Popescu-Tăriceanu „aleargă singur”.

Daniel Constantin a menționat că decizia Delegației Permanente de duminică a fost atacată la Comisia de etică din ALDE, și componența acesteia și, pe cale de consecință, pasul următor va fi depunerea și în contencios administrativ.

„Așteptăm ca instanța să se pronunțe și apoi să revenim la normalitate. (…) Eu îmi fac treaba în continuare în guvern, azi dimineață am avut și un protest pe legea salarizării. (…) Colaborez foarte bine cu colegii din guvern și sper să putem îndeplini programul de guvernare, etapizat, la termenele pe care le-am prevăzut. Nu s-a adus niciun fel de atingere parteneriatului cu PSD, am apreciat echilibrul de care au dat dovadă în această perioadă, în frunte cu dl președinte Liviu Dragnea. (…) Dacă toți colegii vor fi parte la deciziile din viitor, nu am niciun fel de problemă vizavi de funcția mea în partid”, a adăugat Daniel Constantin.

Potrivit acestuia, „anumiți colegi din ALDE ar fi trebuit să fie mai reținuți”, „iar declarațiile jignitoare pe care le-au avut în această perioadă îi califică”. „Există tentativa de a croi în jurul acestui subiect că eu am un alt proiect politic. Proiectul meu politic se numește ALDE și vreau să construiesc în continuare în ALDE”, a punctat vicepremierul.

 Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat luni că nu dorește să mai facă nicio înțelegere cu Daniel Constantin și că funcțiile în partid trebuie obținute la Congres și nu „la masa verde”.

„Nu i-am oferit nicio funcție pentru că eu nu am în buzunar funcții. Această funcție (de președinte executiv — n.r.) mi-a spus domnia sa că și-o dorește. E o diferență enormă. (…) Am observat (…) că ar fi preferat să ajungem la o înțelegere cu privire la repartizarea pozițiilor de conducere în care să câștige un avantaj pe care nu îl merită, pentru că eu cred că ocuparea funcțiilor de conducere într-un partid trebuie să reflecte proporțional efortul și contribuția fiecăruia. Deci, eu ceea ce vreau să facem este să nu stabilim la masa verde ceea ce este dl Constantin și ceea ce este altcineva. (…) Prefer să se facă congres de alegeri de sus până jos. Și din acest motiv dânsul fuge cum vedeți și încearcă să amâne cât mai mult congresul doar — doar vom ajunge la o înțelegere. Eu nu mai fac niciun fel de înțelegere cu dl Constantin, pentru că o dată mi-a fost de ajuns și m-am fript, la alegerile parlamentare, cu listele. Dacă dorește, facem în partid congres, cu alegeri de sus până jos. Cine primește un număr de voturi ca să ocupe o funcție, bine, cine nu, cu părere de rău, asta este. Nu putem să stăm să negociem tot timpul numai ca să se regăsească unii sau alții, după merite bănuite, dar neștiute de nimeni, în funcțiile de conducere ale unui partid”, a spus Tăriceanu, la Parlament.