De ce nu putem să fim corecţi? Explicaţia psihologului

Corectitudinea şi dreptatea sunt valori după care omenirea tânjeşte de zeci de secole, însă specialiştii consideră că aceste concepte sunt aproape imposibil de implementat în viaţa reală.

RomaniaTV.net
06 feb. 2017, 07:45
De ce nu putem să fim corecţi? Explicaţia psihologului

In opinia psihologului Alexandru Plesea, motivul pentru care ne este extrem de greu sa fim corecti unul cu celalalt, este strans legat de cat de confortabili suntem cu ale noastre convingeri. Omului nu ii place sa se expuna in termeni drepti, sinceri, loiali, ci o face doar in mediile in care ii convine scopul si castiga confortul. Totusi implementarea acestor virtuti se poate face prin argumentarea ca omul nu are limite in convingeri, el renuntand si adoptand principii in functie de scop si intentie.

Citeşte şi  Lecţii de viaţă oferite de centenari

„Orice om, in acest caz, isi poate pune scopuri inalte, in asa fel incat principiile sale sa ajunga inalte. Orice comportament spre justete pe care un om il adopta, daca el are convingerea ca este un comportament just, atunci chiar este. Aceasta actiune este imposibil de evaluat la fel de cei din jur. Cu toate acestea, in decursul istoriei, societatea a convenit ca exista cateva atitudini, comportamente, virtuti unanim acceptate ca fiind corecte pentru binele comun, precum: rabdarea, vigoarea, compasiunea, seriozitatea, adevarul, taria de caracter, altruismul, calmul, intelegea rostului naturii, dragostea neconditionata etc.

Pana si acestea sunt valori relative, iar spre exemplu, un gest de sinceritate sau corectitudine, va fi interpretat in functie de crezurile si principiile celui care asculta sau observa. Cu alte cuvinte, cand actiunele mele se armonizeaza cu principiile celui din fata mea, atunci corectitudinea si sinceritatea isi fac aparitia. Acestea nu pot exista doar la unul din relatie, pentru ca acestea nu vor trece prin filtrul principiilor celuilalt. Din acest motiv, oamenii isi cauta relatia prin filtrul crezurilor personale”, afirma psihologul.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO