Deputatul condamnat pentru conflict de interese ia la rost Finanţele pentru pensiile speciale

Deputatul Anghel Stanciu, condamnat pentru conflict de interese, are o singură obsesie. Acesta se interesează iar despre pensiile speciale ale deputaţilor şi senatorilor. Stanciu a luat la întrebări Ministerul Finanţelor Publice în contextul în care încă nu au fost făcute plăţi către foşti deputaţi care au dreptul la o astfel de indemnizaţie şi au depus o cerere în acest sens.

10 mai 2016, 08:00
Deputatul condamnat pentru conflict de interese ia la rost Finanţele pentru pensiile speciale

Deputatul Anghel Stanciu întreabă pentru a doua oară, în actuala legislatură, despre pensiile speciale ale parlamentarilor. Cele două adrese sunt şi singurele curiozităţi ale lui Stanciu cu privire la activitatea Guvernului în perioada 2012 – 2016. Spre diferenţă, deputatul Anton Doboş (PNL) are 243 de interpelări, fiind urmat de Viorel Blăjuţ (172) şi Petru Movilă (171). Prima interpelare a lui Stanciu datează din 11 decembrie 2013 şi face referire tot la pensii, respectiv la recalcularea acestora în prevederile Legii 119/2010, prin care s-au stabilit unele măsuri în acest domeniu.

În cea de-a doua întrebare adresată unui membru al Guvernului, publicată recent pe site-ul Camerei Deputaţilor, Stanciu face referire la Legea 357/2015 prin care au fost aprobate pensiile speciale pentru parlamentari. Introducerea acestor indemnizaţii a fost susţinută cu vehemenţă de deputatul PSD în cursul anului trecut. „Confom prevederilor legii, până în prezent, la Camera Deputaţilor, s-au validat circa 370 de cereri ale foştilor deputaţi pentru a primi indemnizaţiile corespunzătoare, în valoare de circa un milion lei pe lună (suma totală, n.r.), scrie ziaruldeiasi.

Deşi Legea 375/2015 a intrat în vigoare în data de 28 ianuarie 2016, până în prezent nu s-a plătit nicio indemnizaţie pentru limită de vârstă celor în drept, încălcându-se astfel prevederea legală”, spune Stanciu în adresa sa către Ministerul Finanţelor Publice (MFP). În finalul adresei, deputatul PSD întreabă MFP care sunt demersurile pe care trebuie să le facă autoritatea centrală pentru ca drepturile băneşti să fie acordate din momentul intrării în vigoare a Legii 357/2015.

Totodată, Stanciu solicită „reîntregirea bugetului Camerei Deputaţilor” din fondul de rezervă al Guvernului. „Cu încrederea că respectarea prevederilor unei legi este o chestiune obligatorie atât pentru noi, Legiuitor, cât şi pentru Dumneavoastră, Executiv, suntem convinşi că veţi găsi soluţia legală şi oportună pentru a da curs solicitărilor noastre”, a mai spus Stanciu în adresă.

Citeşte şi: Deputatul PSD Anghel Stanciu, declarat incompatibil de ANI. A mai fost condamnat pentru conflict de interese

Social-democratul este deputat încă din anul 1992 şi se numără printre puţinii actuali sau foşti parlamentari care vor beneficia de cuantumul maximum al indemnizaţiei. „Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă (…) se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată”, se arată în Legea 357/2015.

Astfel, cuantumul maximum al unei pensii speciale poate ajunge până la suma de peste 4.000 lei/lună. Stanciu se numără printre parlamentarii ieşeni condamnaţi pentru conflict de interese. În toamna anului trecut, deputatul PSD a primit o pedeapsă de şase luni închisoare cu suspendare.