Două turiste din Polonia rătăcite în Munţii Rodnei au fost găsite de salvamontişti după câteva ore

Două turiste din Polonia care s-au rătăcit, joi, în Munţii Rodnei, din cauza ceţii şi a zăpezii, au fost căutate de echipaje de salvamontişti din Bistriţa-Năsăud şi Maramureş. Ele au fost găsite după patru ore.

19 sept. 2013, 13:29
Două turiste din Polonia rătăcite în Munţii Rodnei au fost găsite de salvamontişti după câteva ore

Şeful echipei Salvamont Bistriţa, Horia Simion, a declarat, joi, pentru Mediafax, că două turiste în vârstă de circa 30 de ani, echipate corespunzător pentru a parcurge traseele de pe creasta Munţilor Rodnei, au anunţat, în jurul orei 8.30, că nu mai ştiu unde se află.

„La munte, la cota 1.500, a nins şi era ceaţă. Pe unele porţiuni vântul chiar viscolise zăpada. Cele două turiste din Polonia nu au mai ştiut unde se află şi au sunat la dispeceratul naţional Salvamont. De la Bistriţa, am plecat o echipă formată din trei salvatori montani, iar din Maramureş o echipă formată din patru persoane, doi salvamontişti şi doi jandarmi montani. Întrucât cele două femei erau mai aproape de Borşa (Maramureş), colegii noştri le-au găsit primii, dar ne-am întâlnit cu toţii ulterior. Turistele nu s-au panicat, au stat la o stână de pe Tarniţa. S-au adăpostit şi au aşteptat salvatorii. Bine au făcut, fiindcă altfel riscam să căutăm mult şi bine prin ceaţa densă. În plus, mai au şi un telefon internaţional şi am comunicat foarte greu”, a declarat Horia Simion.

Potrivit acestuia, după ce au aşteptat patru ore sosirea salvamontiştilor, cele două femei au coborât spre Borşa cu echipele din Maramureş.

„Din câte am înţeles, vor să viziteze Mănăstirea Bârsana, de aceea au preferat să coboare din Munţii Rodnei spre Maramureş”, a spus Horia Simion.

El le-a recomandat turiştilor care vor să mai urce la munte să se informeze în legătură cu starea vremii întrucât în Munţii Rodnei a nins, iar vremea s-a înrăutăţit.

Citeşte şi Operaţiune de salvare în Munţii Rodnei: Patru turişti au fost căutaţi opt ore de salvamontişti