Dragnea, despre legea privind fermierii atacată de Iohannis la CCR: Este clar că interesele străine sunt lovite crunt

Liviu Dragnea a declarat, luni, referitor la sesizarea la CCR făcută de preşedintele României privind legea Programului de susţinere a crescătorilor de porci, că printr-o astfel de lege interesele străine sunt lovite crunt, menţionând că prin această atitudine nu sunt sprijiniţi fermierii români.

07 mai 2018, 19:14
Dragnea, despre legea privind fermierii atacată de Iohannis la CCR: Este clar că interesele străine sunt lovite crunt

Este clar că această atitudine nu sprijină fermierii român. În condiţiile în care România importă sute de mii de tone de carne şi exportă zeci de mii este clar că printr-o astfel de lege interesele străine sunt lovite crunt. Aşteptăm să vedem ce zice CCR. Nu renunţăm la aceste legi că discutăm de un interes major al României, a declarat Liviu Dragnea la Antena 3.

Preşedintele Klaus Iohannis a depus, luni, la CCR o sesizare de neconstituţionalitate a Legii privind aprobarea Programului prin care crescătorilor de suine primesc ajutoare de la stat pentru activitatea de reproducţie, şeful statului invocând o neconcordanţă cu normele europene.

„La data de 28 aprilie 2018, Parlamentul a transmis Preşedintelui României, spre promulgare, Legea privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie. Prin conţinutul normativ, considerăm că legea menţionată încalcă prevederile art. 1 alin. (5), ale art. 135, precum şi pe cele ale art. 148 alin. (2) şi (4) din Constituţie, pentru motivele expuse în cele ce urmează. Art. 21 din legea dedusă controlului de constituţionalitate prevede următoarele: „(1) Schema de ajutor de stat prevăzută în prezenta lege se notifică la Comisia Europeană de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. (2) În situaţia în care decizia Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat conţine prevederi noi sau diferite faţă de schema notificată, prevederile schemei de ajutor de stat se completează şi/sau se modifică în mod corespunzător. ” În domeniul ajutorului de stat şi al concurenţei, Comisia Europeană este singura instituţie care decide asupra compatibilităţii măsurii cu normele Uniunii Europene incidente. Cadrul normativ privind acordarea ajutoarelor de stat este stabilit în art. 107-109 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene (TFUE). Astfel, potrivit art. 107 alin. (1) din TFUE, cu excepţia derogărilor prevăzute de tratate, sunt incompatibile cu piaţa internă ajutoarele acordate de state sau prin intermediul resurselor de stat, sub orice formă, care denaturează sau ameninţă să denatureze concurenţa prin favorizarea anumitor întreprinderi sau a producerii anumitor bunuri, în măsura în care acestea afectează schimburile comerciale dintre statele membre”, se arată în textul sesizării, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.