Emmanuel Macron, mesaj către francezi: Vreau să decretez stare de urgenţă economică şi socială

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a adresat, luni seară, naţiunii, spunând că vrea să decreteze stare de urgenţă economică şi socială. El a cerut Guvernului şi Parlamentului să ia măsuri concrete, spune că va iniţia o dezbatere în toată ţara, astfel că va avea o întâlnire cu primarii marilor oraşe. Preşedintele francez a promis o serie de măsuri pentru diverse categorii sociale şi le-a cerut angajatorilor să le dea prime salariaţilor la final de an.

RomaniaTV.net
10 dec. 2018, 19:19
Emmanuel Macron, mesaj către francezi: Vreau să decretez stare de urgenţă economică şi socială

Macron a spus că fiecare va fi plătit proporţional cu munca depusă şi a cerut marilor companii să îi ajute pe cei nevoiaşi. Preşedintele a cerut Guvernului să ia măsuri pentru contracararea evaziunii fiscale.

Salariile la nivelul salariului minim interprofesional (SMIC) vor fi majorate cu 100 de euro, „fără ca acest lucru să-l afecteze pe angajator”, iar pensiile mai mici de 2.000 de euro vor fi scutite de creşterea contribuţiei de asigurări sociale, a anunţat Emmanuel Macron într-un „discurs către naţiune” susţinut luni seară, relatează AFP.

În răspunsul său pentru „vestele galbene”, şeful statului francez a mai spus că orele suplimentare vor fi plătite fără a fi impozitate din 2019. De asemenea, el le-a cerut companiilor „care pot” să le acorde salariaţilor o primă de sfârşit de an, care nu va fi impozitată şi nu se vor plăti pentru ea contribuţii sociale.

Emmanuel Macron a mai spus luni seară că furia „vestelor galbene” este „justificată din multe puncte de vedere” şi a precizat că este conştient că „s-a întâmplat să-i rănesc pe unii dintre voi cu afirmaţiile mele”.

Macron a evocat „40 de ani de probleme care ies la suprafaţă” în cadrul alocuţiunii sale televizate.

El a precizat că deschide o dezbatere naţională pe toate temele sensibile, inclusiv imigraţia. ”Suntem într-un moment istoric. Prin dialog şi responsabilitate vom reuşi”, a spus în încheiere Macron.