Fetiţă orfană cu handicap, umilită de stat: „La comisie, ne-au tratat ca pe nişte nimicuri”

O fetiţă grav bolnavă din Petroşani este umilită de stat. Copila are mai multe maladii, inclusiv retard motor. Cu toate acestea, a fost scoasă de pe lista celor cu handicap grav şi nu mai are dreptul la un însoţitor. Micuţa are doar cinci ani şi este crescută de mătuşa ei de când a rămas orfană.

21 ian. 2016, 16:07

Fetiţa a fost crescută din primele ore de viaţă de mătuşa ei, după ce tatăl a murit iar mama a abandonat-o.

„Este fetiţa fratelui meu care a murit, mama ei a abandonat-o. Mie mi-au murit doi băieţi mari în acelaşi an şi am decis să îmi iau nepoata şi să o îngrijesc. M-a sunat cineva de la plasament şi mi-a spus că în centru nu trăieşte mai mult de patru luni, iar acest lucru m-a făcut să mă lupt pentru ea. Am fost prin Timişoara, prin Cluj, Arad, prin foarte multe spitale. Are nouă boli, una dintre ele este foarte rară şi pentru a o ţine sub control trebuie un medicament, o cremă care vine din Austria. De restul bolilor nu mai vorbesc iar tot venitul pe care-l primeşte fata din pensia de urmaş de la tată şi alocaţie, cam de 1400 de lei lunar, se duce pe medicamente „, spune mătuşa fetiţei, Olguţa Ileana Mureşan, potrivit avantulliber.ro.

În urmă cu şase luni, mătuşa micuţei a aflat că i s-a retras dreptul de însoţitor.

„Eu nu am avut plic să-l dau la comisie, în faţa mea a intrat cineva, o persoană pe care o cunosc, om cu bani, şi care avea fata bolnavă de astm. A dat plicul şi a ieşit cu gradul grav de handicap. Degeaba se supără pe mine cei de la comisie şi degeaba m-au ameninţat cei de la Direcția de Protecția Copilului, eu vreau doar să se facă dreptate. Dacă eşti sărac nu te bagă nimeni în seamă. Fetiţa a avut gradul grav şi peste noapte s-a însănătoşit. Am intrat la comisie şi un doctor de acolo, fără să se uite, ne-a tratat aşa ca pe nişte nimicuri şi ne-a spus că „dacă nu şi-a pierdut o mână sau un picior, nu primeşte decât grad mediu”. Ne-a dat gradul mediu, iar la ieşire mi-a spus senin: „când o mai creşte poate merge la muncă!”, mai susţine mătuşa copilei.

Decizia a fost a unei  comisii din Hunedoara, care, deşi la evaluările ulterioare a considerat că micuţa are nevoie de îngrijiri speciale, acum aceeasi comisie a considerat că brusc toate bolile micuţei au trecut, iar aceasta s-a vindecat.

„Nu s-a însănătoşit între timp dar spun că nu mai este aşa grav bolnavă. Actele medicale pe care le am, scrisorile medicale arată că starea ei nu s-a schimbat deloc. Adică nu a scăpat peste noapte de boala rară, organele mărite nu s-au vindecat, adică nu am găsit eu leac la boli la care nici medici străini nu au deocamdată. Eu trebuie să stau cu ea, nu am cu cine să o las. La grădiniţă nu se poate duce, cu boala ei şi tratamentele pe care trebuie să le facă nu se poate. Din cauza bolii îi apar eczeme pe piele, care dacă nu sunt îngrijite duc la căderea părului, urechilor, se fac la fel ca o rană vie„, explică Olguţa Ileana Mureşan.

Femeia trebuie să meargă cu fetiţa la un spital din Cluj, unde a primit trimitere de la medicii din Petroşani. Nu are cu ce pentru că toţi banii se duc pe medicamente şi mâncare mai ales că fetiţa are nevoie de un regim alimentar strict.

Citeşte şi O fetiţă de 3 ani şi jumătate a murit după ce s-a sufocat cu jucăria dintr-un ou Kinder cu surpriză