Fostul procuror-şef al DNA Slobozia, condamnat la închisoare cu executare

Fostul procuror-şef al DNA Slobozia, Dumitru Cristudor, a fost condamnat de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la trei ani închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi favorizarea infractorului.

12 mai 2014, 15:57
Fostul procuror-şef al DNA Slobozia, condamnat la închisoare cu executare

Instanţa a mai dispus ca Dumitru Cristudor să rămână în arest preventiv, acestuia fiindu-i confiscată suma de 5.354 lei, reprezentând contravaloarea a 10 arbori tuia şi a două maşini de piatră, potrivit Agerpres. De asemenea, judecătorii au mai decis restituirea către martorul Daniel Vasile Taifas a unui autoturism marca Audi A4, asupra căruia menţine sechestrul asigurător până la rămânerea definitivă a sentinţei. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Potrivit DNA, în perioada 22-23 mai şi pe 1 iunie 2013, Dumitru Cristudor, în calitate de procuror-şef al Biroului Teritorial Slobozia din cadrul DNA, în schimbul neadoptării unor măsuri de protecţie minimale care să asigure conspirativitatea unor activităţi de percheziţie pe care autorităţile judiciare germane intenţionau să le desfăşoare în municipiul Slobozia, a pretins şi primit de la Daniel Taifas, atât în mod direct cât şi prin intermediul Monicăi Andronache, materiale de construcţie şi amenajarea spaţiului, în valoare totală de 6.144 lei, bunuri destinate unui imobil aparţinând unei societăţi comerciale la care asociat este fiul magistratului.

Percheziţiile fuseseră planificate în perioada 3-5 iunie 2013 la domiciliile a trei persoane din anturajul omului de afaceri Daniel Taifas, cercetate pentru evaziune fiscală într-un dosar aflat pe rolul autorităţilor judiciare germane.

„În perioada februarie-iunie 2013, cei trei au fost avertizaţi de magistratul Dumitru Cristudor, prin intermediul celorlalţi doi inculpaţi, că domiciliile le vor fi percheziţionate, asigurându-le astfel timpul necesar pentru a distruge şi ascunde documente ori alte bunuri compromiţătoare ce ar fi putut constitui mijloace de probă, ori pentru a putea părăsi teritoriul ţării, zădărnicind astfel urmărirea penală efectuată de autorităţile germane”, susţine DNA.

DNA mai arată că, în perioada septembrie-noiembrie 2012, în calitate de procuror-şef al Biroului Teritorial Slobozia din cadrul DNA, Cristudor Dumitru a pretins şi primit de la Daniel Taifas un autoturism Audi A4 în valoare de 16.300 euro, în schimbul asigurării unei protecţii necondiţionate, prin neadoptarea măsurilor legale ori prin furnizarea de informaţii confidenţiale, în situaţia în care împotriva lui Taifas ar fi fost iniţiate proceduri judiciare de organele judiciare române ori, prin intermediul acestora, de organe judiciare din afara României.

Pe 13 iunie 2013, procurorii au dispus reţinerea lui Dumitru Cristudor pe un perioadă de 24 de ore iar la data de 14 iunie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a acestuia.

CITEŞTE ŞI: Un avocat din Arad, prins în timp ce încerca să dea mită unui poliţist şi unui procuror