Grindeanu: Propunem scăderea TVA la 9% pentru operatorii de televiziune și constituirea Fondului audiovizual

Ministerul pentru Societatea Informațională propune scăderea la 9% a TVA pentru toți distribuitorii de servicii de televiziune, fie prin cablu, fie prin satelit, și constituirea unui fond de 5% pentru încurajarea programelor culturale, educative și informative, a anunțat, joi, într-o conferință de specialitate, Sorin Grindeanu, ministrul de resort.

04 iun. 2015, 09:12
Grindeanu: Propunem scăderea TVA la 9% pentru operatorii de televiziune și constituirea Fondului audiovizual

„Vom propune scăderea TVA la 9% pentru toți distribuitorii de servicii de televiziune din România, fie că vorbim de cabliști, fie că vorbim despre cei care distribuie prin satelit. În privința celor care emit programe de televiziune prin Internet, se mai poartă discuții. Scăderea la 9% a TVA vizează numai operatorii de televiziune, nu și pe cei care oferă servicii de date. De asemenea, propunem constituirea acelui fond de 5% pentru încurajarea programelor culturale, educative și informative.

Am trimis această informare către CNA, astăzi. Propunerea cu constituirea fondului îi vizează pe cei la care urmărim scăderea la 9% a TVA”, a afirmat Grindeanu.

Grindeanu, despre proiectul privind prelucrarea datelor cu caracter personal: Avizăm pozitiv această lege

La jumătatea lunii aprilie, Valentin Jucan, membru în Consiliul Național al Audiovizualului, atrăgea atenția asupra situației financiare a televiziunilor, într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Klaus Iohannis și premierului Victor Ponta, și propunea instituirea unui Fond audiovizual.

„Am convingerea că aveți toate datele referitoare la situația financiară în care se află majoritatea televiziunilor importante din România, fie ele generaliste sau axate pe știri și dezbateri. Din punct de vedere legislativ sau al politicilor fiscale, dezvoltarea audiovizualului din România nu a beneficiat niciodată de sprijinul necesar din partea Executivului sau a Legislativului. Această lipsă de viziune și de reacție la aglomerarea spațiului în care televiziunile își desfășoară activitatea ne poziționează acum în situația de a constata incapacitatea acestora de a mai funcționa în spiritul a ceea ce înseamnă presă independentă”, se arată în scrisoarea citată.

Jucan consideră că ‘în aceste condiții, proiectele majore ale României și dezbaterile publice necesare pentru consolidarea conștiinței colective în legătură cu reformarea statului vor fi fundamental afectate” și propune un act normativ menit să sprijine televiziunile.

„În calitate de garant al interesului public, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, vă propun un prim pas în sprijinul televiziunilor din România, înainte ca acestea să dispară sau să își piardă definitiv încrederea publicului. Proiectul de Ordonanță de urgență pe care îl supun atenției domniilor voastre reprezintă sprijinul așteptat de televiziuni. Pentru alinierea României la normele Uniunii Europene, în sprijinul programului de trecere a televiziunilor la digitalizare, Guvernul va adopta o Ordonanță în care textul pe care vi-l propun poate fi inclus’, potrivit documentului.

Proiectul arată că Fondul audiovizual se constituie prin colectarea, anuală, a unei contribuții de 5% din veniturile realizate de distribuitorii care retransmit servicii de programe de televiziune prin rețele de comunicații electronice, precum și din taxele percepute de Consiliu pentru eliberarea licențelor audiovizuale, prelungirea valabilității licențelor audiovizuale și eliberarea avizelor de retransmisie.