Întâlnire între CNA şi ANAF pentru a discuta situaţia în care se află Antena Group

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) propune Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) o întâlnire pentru "o informare reciprocă" asupra situației în care se află Antena Group și Antena 3 și a "posibilelor implicații" ale acesteia.

18 feb. 2016, 14:14
Întâlnire între CNA şi ANAF pentru a discuta situaţia în care se află Antena Group

După informarea făcută de reprezentanții Antena Grup și Antena 3, Consiliul dorește să își exprime preocuparea în legătură cu riscul unei întreruperi a emisiei posturilor aparținând acestor societăți, cu posibile consecințe asupra licențelor audiovizuale deținute în prezent. (…) În aceste condiții, vă propunem o întâlnire pentru informare reciprocă privind situația de fapt și posibilele ei implicații„, se afirmă într-o scrisoare adoptată prin vot, care va fi trimisă Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

CNA informează ANAF cu privire la o serie de prevederi ale Legii audiovizualului, potrivit cărora: Art. 8 1. Autoritățile publice abilitate asigură la cerere: protecția jurnaliștilor în cazul în care aceștia sunt supuși unor presiuni sau amenințări de natură să împiedice ori să restrângă în mod efectiv libera exercitare a profesiei lor; protecția sediilor și a localurilor radiodifuzorilor, în cazul în care acestea sunt supuse unor amenințări de natură să împiedice sau să afecteze libera desfășurare a activității lor; 2. Protecția jurnaliștilor și a sediilor sau a localurilor radiodifuzorilor nu trebuie să devină pretext pentru a împiedica sau a restrânge libera exercitare a profesiunii ori activității acestora.

CNA precizează că potrivit articolului 10 din Legea audiovizualului: CNA este autoritate publică autonomă sub control parlamentar și garantul interesului public în domeniul comunicării audiovizuale și autoritate unică de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale, în condițiile și cu respectarea prevederilor legii.

Totodată, la articolul 57, se menționează că: Licența audiovizuală analogică se retrage de Consiliu dacă titularul încetează să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licența audiovizuală mai mult de 90 de zile pentru motive de natură tehnică și mai mult de 96 de ore pentru orice alte motive imputabile titularului, precizează CNA.

În urma unei discuții cu membrii CNA, reprezentanții SC Antena TV Group SA București au solicitat Consiliului „să comunice ANAF nevoia unei clarificări în legătură cu această situație”.

Imobilele în care își desfășoară activitatea posturile de televiziune Antena 1 și Antena 3 trebuie evacuate în termen de cinci zile, în urma notificării primite, luni, de la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București, care pune în executare sentința penală din 2013, rămasă definitivă.

Reprezentanții Antena 3 arătau, într-un comunicat, că ”acțiunea ANAF, organizată sub forma unui desant, care a implicat dispozitive și forțe nemaiîntâlnite, amenință direct libertatea de exprimare, prin punerea în pericol a emisiei posturilor Antena 3, Antena 1, Antena Stars, Euforia Tv și Zu Tv”.