Ioana Petrescu: „Ţara noastră urcă în topul Transparency International, dar poate pierde lupta cu corupţia”

"Lupta anticorupție riscă să eșueze în România, și nu din cauza unor grațieri sau a unor modificări ale Codului Penal prin ordonanță de urgență, ci pentru că nici statul și nici societatea nu s-au reformat îndeajuns", susţine Ioana Petrescu pe blog.

25 ian. 2017, 12:02
Ioana Petrescu: „Ţara noastră urcă în topul Transparency International, dar poate pierde lupta cu corupţia”

„România pe locul 57 în raportul anual publicat de Transparency International

Astăzi, Transparency International, o organizație non-profit cu filiale în mai mult de 100 de țări, a publicat indicatorii anuali despre percepția asupra corupției. România se află pe locul 57, în fața Italiei, Greciei și Bulgariei și la egalitate cu Ungaria. Față de anul trecut, a urcat un loc. Motiv de bucurie? Puțin probabil, pentru că  vorbim aici de o percepție asupra corupției și nu despre corupție în sine. Mai mult, acest top realizat de Transparency International a venit în momentul în care ne aflam  în mijlocul unui mare scandal legat de două proiecte de ordonanță de urgență, unul menit să acorde grațiere unor pedepse, iar celălalt să aducă modificări în Codul Penal si în Codul de Procedură Penală, proiecte despre care unii spun că ar favoriza pe cei corupți. Mulți români au ieșit în stradă să demonstreze împotriva acestor inițiative ale Guvernului. Președintele dorește să organizeze un referendum pe aceasta temă.

Nu mai vedem pădurea din cauza copacilor

Emoțiile sunt atât de mari, și de o parte și de alta a baricadei, încât nu mai vedem limpede pădurea de copaci. „What is your true North?” spunem în engleză. Unde vrem, mai exact, să ajungem? Vrem să nu mai avem corupție sau doar să pedepsim pe cei corupți? Pare că  nu facem diferența între cele doua lucruri. Ca să reducem corupția, trebuie să facem mult mai mult decât să arestam vinovații. Modul în care funcționează instituțiile trebuie să se schimbe fundamental. Modul în care fiecare român acționează trebuie să se schimbe, să nu se mai dăm spagă niciunui demnitar sau doctor, nici pentru un proiect de autostradă și nici pentru o simplă adeverință medicală”

Continuarea, AICI