Iron Man devine realitate: NASA a creat un robot umanoid care seamănă perfect cu cel din filme VIDEO

Valkyrie, noul robot cu aspect umanoid creat de NASA pentru a-i ajuta pe astronauţi în spaţiu şi pe pământeni în cadrul unor operaţiuni umanitare desfăşurate în zonele afectate de dezastre naturale, a fost prezentat de curând în Statele Unite.

13 dec. 2013, 18:37
Iron Man devine realitate: NASA a creat un robot umanoid care seamănă perfect cu cel din filme VIDEO

Robotul Valkyrie are o înălţime de 191 centimetri, poartă pe piept sigla NASA şi seamănă foarte mult cu supereroul Iron Man creat de compania Marvel. Cu toate acestea, el a fost creat pentru diverse operaţiuni concrete, nu pentru activităţi desprinse din revistele de benzi desenate, scrie Mediafax.

Robotul a fost construit de o echipă de ingineri de la Centrul spaţial Johnson din Houston în doar nouă luni.

Valkyrie va participa la Robotics Challenge, o competiţie organizată de Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) care va avea loc la sfârşitul lunii decembrie, şi este conceput pentru a-i ajuta pe oameni în timpul unor dezastre naturale. Pentru a-i testa capacităţile, organizatorii competiţiei îl vor supune pe Valkyrie unui set de scenarii cu care acesta s-ar putea întâlni în situaţii extreme. Astfel, Valkyrie va trebui să conducă un automobil, să adune deşeuri, să treacă printr-un zid şi să efectueze multe alte sarcini.

„Vrem să ajungem pe Marte”, a spus Nicolaus Radford, coordonatorul echipei care l-a construit pe Valkyrie. „Cel mai probabil, NASA va trimite roboţi înainte de a trimite astronauţi pe această planetă. Roboţii vor deschide calea pentru exploratorii umani şi, atunci când oamenii vor ajunge pe Marte, roboţii şi oamenii vor lucra împreună pentru a construi habitate, să pună bazele viitoarelor aşezări umane. Tehnologii precum Valkyrie vor duce la apariţia acelui sistem robotizat care, într-o bună zi, va deveni precursorul misiunilor cu astronauţi pe Marte”.

Unii dintre membrii echipei care l-a construit pe Valkyrie au lucrat şi la proiectul Robonaut, un alt robot construit de NASA. Robonaut a fost primul robot cu aspect umanoid care a zburat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). NASA a anunţat recent că Robonaut 2 – ataşat în prezent de un stâlp de pe ISS – îşi va primi în cursul anului 2014 picioarele de care are nevoie pentru a se deplasa la bordul staţiei.

Etapa preliminară a concursului DARPA Robotics Challenge va avea loc în perioada 20-21 decembrie în statul american Florida. Finala este programată pentru sfârşitul anului 2014, iar echipa câştigătoare va primi un premiu de 2 milioane de dolari.