ISU a publicat lista SPONSORILOR săi. De la cine a primit cea mai mare sponsorizare în 2015

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a publicat lista sponsorizărilor acceptate la nivelul IGSU și al unităților subordonate pentru anul 2015. În total, ISU a primit sponsorizări de peste 2 milioane de lei în 2015, cea mai mare fiind din partea Fundaţiei pentru SMURD.

05 ian. 2016, 18:30
ISU a publicat lista SPONSORILOR săi. De la cine a primit cea mai mare sponsorizare în 2015

Pe listă apar numele unor companii importante din România precum Dedeman, Azomureş, Selgros, Carpatcement, TRW Automotive, Braun şi mai multe bănci.

Cea mai mare sponsorizare, de 498.465 de lei, în bunuri IT pentru unităţile subordonate, a primit-o IGSU de la Fundaţia pentru SMURD. Tot Fundaţia pentru SMURD a sponsorizat ISU Suceava cu o autoşenilată în valoare de 182.831 de lei.

Vezi lista completă a sponsorizărilor AICI

De altfel, cele mai multe şi mai mari sponsorizări au venit de la asociaţii de profil.

Cele mai mari sponsorizări de la firme au fost cea de 95.000 de lei, constând în 900 de unităţi centrale şi 100 de monitoare pentru baza logistică a IGSU, de la o companie de profil, şi cea de 73.324 făcută ISU Timiş de o companie farmaceutică în materiale.

Printre sponsorizările de la firme se numără şi cea primită de ISU Buzău de la o firmă care vinde şi montează centrale termice şi instalaţii sanitare, constând într-un televizor de 1.370 de lei.

Inclusiv persoane fizice au făcut donaţii către inspectoratele din teritoriu, unele constând în câte un stick de memorie de 29,9 lei, altele în materiale de construcţii de 1.663 de lei (ISU Caraş-Severin), un aparat de aer condiţionat de 700 de lei (ISU Constanţa), mobilier de 600 de lei (ISU Harghita) sau boilere de 500 de lei (ISU Teleorman).

Practica IGSU şi a inspectoratelor din subordine de a primi sponsorizări inclusiv de la firme pe care trebuie să le controleze pentru a se asigura că respectă normele de siguranţă la incendiu a fost dezbătută în spaţiul public după incendiul din 30 octombrie de la clubul Colectiv din Capitală. Clubul funcţiona fără aviz de la ISU Bucureşti-Ilfov şi nu fusese luat în evidenţă, deşi angajaţi ai inspectoratului fuseseră în control la acest local, scrie Mediafax.

Jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat în noiembrie anul trecut pe blogul său un material despre un dosar clasat de DNA, care viza nereguli comise de ISU Bacău atunci când emitea avizele de funcţionare. Dosarul ar fi fost întocmit ca urmare a unui denunţ făcut de un adjunct al ISU Bacău la adresa şefului său. El reclama că la ISU Bacău s-au strâns 230.000 de lei din sponsorizări pentru ca reprezentanţii instituţiei să închidă ochii la neregulile sesizate. 

Ulterior, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău a anunţat că a primit în 2014 sponsorizări în valoare totală de 63.631 de lei, de la 17 firme, dintre care cinci au fost sancţionate contravenţional, la trei le-au fost respinse cererile, iar alte trei nu sunt din Bacău.

Citeşte şi: TOLO.RO: Kovesi cere redeschiderea dosarului sponsorizărilor primite de pompieri, pe care DNA l-a clasat de două ori

Ministrul de Interne, Petre Tobă, a anunțat, după dezvăluirile lui Tolontan, că va emite un ordin în care toate sponsorizările să fie afișate pe site-ul ul MAI.

„Voi emite un ordin de ministru în care toate sponsorizările vor fi obligatoriu afișate pe site-ul instituției pentru a crește gradul de transparență. Totodată, vom dispune și alte măsuri pentru a crește eficiența acestor măsuri de prevenire pentru că aici, în primă fază, se vede că sunt principalele probleme, cei de la intervenții, cei care intervin atât pentru urgențe medicale, cât și pentru stingerea incendiilor, aceștia, în mare parte, își fac datoria„, a spus Tobă, în luna noiembrie a anului trecut.

Citeşte mai multe pe Economica.net

La începutul lui decembrie, jurnalistul Cătălin Tolontan a mai dezvăluit cum în anii 2012-2014, pompierilor li se impusese de către conducerea ISU „un plan de cules sponsorizări”. Drept răsplată, firmele care îi sponsorizau pe pompieri erau favorizate la eliberarea de autorizații și la controale.

”Pentru cei 24 de sponsori menționați în revista Dealu Spirii nr 9, ediția 3/2014, în perioada 2012-2014 au fost emise un număr de 29 de avize de securitate la incendiu și 24 de autorizații de securitate la incendiu”, a comunicat atunci ISU București-Ilfov.

Printre sponsori apar mari companii multinaționale de construcție și utilități, precum Apa Nova sau Strabag. Apare magazinul lui Dorin Cocoș, Titan Shopping Center, sau mall-ul din Băneasa, prin societatea mamă Băneasa Developments SRL. Apar Banca Raiffeisen, firma Euro Construct și Anchor Group, corporația care deține mall-ul Plaza România.

Din 2012 și până în 2014, cel puțin jumătate dintre ei n-au fost controlați niciodată. În medie, la eșantionul de 24 de sponsori s-a dat puțin peste o amendă pe an, mai notează tolo.ro.