Leonardo da Vinci a pictat două tablouri „Mona Lisa”, potrivit noilor dovezi FOTO

Celebrul tablou "Mona Lisa" are o soră mai mare: experţii spun că există, într-adevăr, o versiune originală a picturii.

13 feb. 2013, 21:05
Leonardo da Vinci a pictat două tablouri „Mona Lisa”, potrivit noilor dovezi FOTO

Mona Lisa Isleworth, care înfăţişează o femeie mai tânără decât în tabloul binecunoscut, ar fi, de fapt, prima încercare a lui Leonardo da Vinci.

Mona Lisa expusă la Luvru de trei secole a fost privită mult timp drept singura pictată de maestrul italian, deşi au existat mai multe copii ale sale. Testele arată acum, însă, că un portret din secolul 15, înfăţişând o Mona Lisa tânără, este pictată tot de Leonardo da Vinci.

Testele au fost făcute de un specialist în „geometrie sacră” şi de Institutul de Tehnologie din Zurich, Elveţia.

Când a fost arătat tabloul, în luna septembrie 2012, unii experţi nu au crezut că este tot opera lui da Vinci. Ceilalţi au susţinut însă că îi aparţine maestrului şi au cerut mai multe teste.

Fundaţia Mona Lisa a anunţat miercuri că testele au dovedit că este o nouă Mona Lisa a lui da Vinci.

Expertul italian în geometri Alfonso Rubino spune că portretul Mona Lisei Isleworth – denumită astfel după o suburbie din Londra unde a fost ţinut de un pasionat de artă până acum 80-90 de ani – se potriveşte geometriei lui Leonardo.

Institutul din Zurich a făcut o datare cu carbon a tabloului, aflând că acesta a fost pictat între anii 1410-1455. Leonardo da Vinci a trăit în perioada 1452 – 1519.

Mona Lisa Isleworth a fost descoperită de britanicul Hugh Blaker într-o casă englezească, în 1913.

Documentele arată că nobilul din Florenţa Francesco del Giacondo i-a cerut lui Leonardo să îi picteze portretul soţiei sale, Lisa. Acesta i-a fost livrat lui del Giacondo înainte de a fi terminat, înainte ca Leonardo să plece în Franţa. Din casa Giacondo, portretul a ajuns în Anglia după ce ar fi fost cumpărat de un aristocrat britanic.