Sorin Grindeanu a fost EXCLUS din PSD. Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu va fi votată miercuri UPDATE

Liviu Dragnea a convocat un nou CExN al PSD joi, pentru a discuta împreună cu partnerii de coaliţie de la ALDE despre noua propunere de prim-ministru pe care i-o vor înainta preşedintelui Klaus Iohannis. Premierul Sorin Grindeanu a avertizat că demisiile miniştrilor intră în vigoare când preşedintele Iohannis ia act de ele şi îndeamnă la responsabilitate. Obişnuita şedinţă de guvern de joi nu apare pe agenda oficială a premierului.

RomaniaTV.net
15 iun. 2017, 05:28
Sorin Grindeanu a fost EXCLUS din PSD. Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu va fi votată miercuri UPDATE

UPDATE Liviu Dragnea face declaraţii după întâlnirea CEx de joi:

– Foarte mulţi colegi au propus excluderea domnului Sorin Grindeanu din PSD, decizia a fost luată în unanimitate. Am luat act de declaraţiile purtătorului de cuvânt de la Cotroceni cu privire la adresa trimisă preşedintelui Iohannis după deciziile de ieri. Luni va fi depusă o moţiune de cenzură împotriva guvernului, iar miercuri va fi dezbătută şi votată.

– Nu ne-am dorit o asemenea situaţie, şi eu şi colegii am sperat că Sorin Grindeanu va înţelege că astea sunt regulile democratice şi să prezinte demisia. Nu a făcut-o şi am luat această decizie, pe care o regret, dar aici am ajuns. Dacă ar fi dorit să nu se lungească această criză politică poate am fi ajuns la o soluţie amiabilă şi azi poate am fi avut desemnarea unui candidat şi declanşam procedurile constituţionale pentru a instala un nou guvern.

– Am discutat azi şi despre demisile miniştrilor, prezentate ieri. Au fost prezenţi şi miniştrii PSD la acest CEx. Le-am spus colegilor mei ceva ce nu le-am spusi ieri, ca să nu influenţez decizia. În ultimele două luni majoritatea miniştrilor veneau şi la mine, şi la partid, plângându-se că nu reuşesc să aibă o comunicare normală cu primul ministru, de blocaje administrative pe care ar fi trebuit să le rezolve premierul. Am avut mai multe discuţii cu Sorin Grindeanu în această perioadă şi m-a asigurat că se vor regla aceste lucruri, ceea ce nu s-a întâmplat. Au fost mai mulţi miniştri care de mai mult timp voiau să plece din Guvern din această cauză, dar i-am rugat să nu se grăbească.

– Cea mai importantă grijă a noastră rămâne aplicare programului de guvernare. Mulţi miniştri spuneau că nu vor să fie arătaţi cu degetul că partea lor din program nu a fost pusă în aplicare în mare parte nefiind vina lor pentru că nu au fost cauze care ţineau de ministerul lor.

– Ne plângem de mult timp că vin străinii şi ne iau resursele ţării şi nu facem nimic. Avem în programul de guvernare o măsură care trebuia să intre de la 1 ianuarie 2018: supraimpozitarea resurselor naturale extrase din pământul nostru, dar neprelucrate în România. Trebuia adoptată de la 1 iulie ca să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Cine are interesul să nu se adopte o asemenea măsură? Pentru că îi obligi să le prelucreze aici şi se creează şi locuri de muncă.

– Legea prevenţiei… Am spus în campanie toţi că relaţia dintre stat şi mediul de afaceri va fi schimbată, că va dispărea agresivitatea statului care controlează firmele, că nu vor fi adoptate măsuri punitive fără o acţiune de prevenire prealabilă. Am aşteptat, dar legea prevenţiei nu este gata măcar ca proiect.

– S-a spus că ieri s-a luat act prima dată de raportul de evaluare a guvernului. Am spus de la desemnare că n primul semestru vom face o evaluare şi cei care nu vor performa vor trebui să fie înlocuiţi. Cred că trebuia să fie preocuparea principală a premierului să facă această evaluare, să stabilească cine poate rămâne, cine nu şi măsurile pentru recuperarea întârzierilor. Mi se pare profund incorect modul în care s-a raportat la domnul Darius Vâlcov. Nu uităm cum a vorbit în timpul campaniei, după ce a fost propus şi după ce s-a instalt prim ministru. Venea la sediu la Băneasa şi discuta cu dl. Vâlcov foarte mult, care atunci nu era un fost pedelist. Darius Vâlcov este membru PSD. A anunţat la vremea respectivă că vrea să se retragă, dar organizaţia Olt l-a păstrat în continuare membru.

– După viteza în care se organizează toate aceste acţiuni devine clar că nu este un plan făcut pe genunchi ieri, aseară sau azi noapte. Nu am bănuit că această intenţie anunţată şi acum o lună, că urmează o analiză a activităţii guvernamentale va stârni o asemenea situaţie. PSD este sub asediu! Nu sub asediu politic, pentru că nu am văzut acţiuni politice de sprijin în afară de cea a USR. Nu ştim cine e în spatele acestei acţiuni, dar este o coordonare profesionistă. Ce se întâmplă la Guvern este nelegitim. Discutăm despre un grup ilegitim care a ocupat Palatul Victoria fără susţinere politică.

– Colegii mei, dl. Marian Neacşu şi cei doi lideri de grup, încep să lucreze la textul moţiunii.

O parte dintre miniştri cabinetului Grindeanu se vor regăsi şi în noul guvern. Am discutat şi despre noua propunere, împreună am convenit să mai aşteptăm şi să ne luăm măsuri de siguranţă să nu mai facem asemenea greşeală. Principalul vinovat sunt eu, eu i-am rugat să accepte ceastă propunere, am avut încredere în el, l-am ajutat, l-am susţinut, nu m-am gândit că se va ajunge la o asemenea transformare… El nu mai e el. Este un om la care am ţinut foarte mult şi am investit foarte multă încredere. Este o unealtă, e greu să ne dăm seama a cui. Toţi am spus că parcă avea în spate ceva care îl obliga să spună acele lucruri. Au spus-o oameni care îl cunosc de mulţi ani. Vom analiza foarte bine pe cine vom propune şi vom fi atenţi să nu se mai repete această situaţie.

– Nu prea mai avem dubii că lucrurile se întâmplă în mod natural. Nu mai sunt sigur de nimic. Văd un om politic în spatele lui, or fi instituţii, oameni din afara politicii… Putem să ne dăm cu părerea, dar nu putem să spunem sigur. Nu avem instituţii care să ne dea aceste informaţii. Azi unii colegi au spus, din Transilvania, de unde au venit primele propuneri de excludere, că dacă în ianuarie am fi discutat mai mult ei s-ar fi opus pentru că ştiau nişte lucruri. Nu vom da un vot în alb nimănui. În CEx în care vom decide propunerea pentru prim ministru să luăm în calcul mai multe variante.

– Am auzit mai multe variante de componenţă a unui guvern fantomă – care e prima oară la Palatul Victoria. Am vorbit cu dl. Dîncu, care apărea într-un guvern, şi mi-a spus că este la un restaurant, nu la Guvern şi că nici nu are intenţia să intre.

– Avem o decizie de aseară clară. Noi până la ora asta nu avem ceva oficial legat de Victor Ponta, nu putem lua o decizie bazându-ne pe informaţii pe surse. Orice e posibil (legat de o posibilă susţinere a lui Grindeanu de către Victor Ponta, n.r.).

*

UPDATE Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD, s-a votat la şedinţa CEx a PSD, informează România TV.

În aceeaşi şedinţă a Comitetului Executiv s-a decis depunerea unei moţiuni de cenzură săptămâna viitoare.

Deciziile s-au luat cu unanimitate de voturi.

Conform articolului 27 din Statutul PSD, „calitatea de membru al Partidului Social Democrat se pierde prin demisie, radiere, excludere sau înscriere în alt partid”.

Articolul 31 menţionează excluderea, ca sancţiune aplicată membrului de partid prin hotărâre a Biroului organizaţiei locale din care acesta face parte. Membrul de partid care deţine o funcţie în cadrul organelor de conducere ale partidului de la nivelul organizaţiei PSD de pe raza teritorială a secţiei de votare, precum şi de la nivelul organizaţiei locale poate fi exclus, la propunerea organului de conducere din care face parte, de către organul de conducere ierarhic superior.

Comitetul Executiv Naţional este cel care hotărăşte, în situaţii excepţionale, cu două treimi din voturile membrilor săi, sancţionarea cu excludere din partid a oricărui membru, pentru încălcări grave ale Statutului sau pentru prejudicii majore aduse PSD.

Citeşte şi: PSD şi ALDE deţin suficiente voturi împreună pentru a demite Guvernul prin moţiune de cenzură – ANALIZĂ

UPDATE Sorin Grindeanu spune că nu se agaţă de scaunul de premier, ci vrea doar să obţină garanţii că preşedintele Iohannis va nominaliza un prim-ministru tot de la PSD.

„De peste 20 de ani sunt în PSD. Și vă asigur de respectul meu pentru tot ce ați făcut în acest partid. Vă garantez că nu mă agăț în niciun fel de funcția de Prim-ministru, pe care o ocup și datorită susținerii pe care mi-ați acordat-o.

Vreau să mă asigur că președintele României va nominaliza un premier tot din partea PSD, iar atunci sunt gata să îmi prezint demisia.

Există riscul iminent ca PSD să piardă guvernarea, iar în acest moment îi transferăm practic președintelui Iohannis toată puterea în România. Nu putem accepta această situație! Vă propun o largă consultare în partid, cu toți cei care muncesc și cred în mod real în PSD!

Vreau să cântăriți bine ce decideți astăzi. Avem o datorie față de România. 

Partidul nostru a fost mereu un reper de stabilitate, pe noi nu ne definesc crizele interne. PSD trebuie să rămână un pilon de competență și responsabilitate”, a scris Sorin Grindeanu pe Facebook.

 

UPDATE Liderii PSD se reunesc joi, de la ora 14.00, la sediul central al partidului din Kiseleff, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, pentru a stabili calea „consituţională” de urmat, în condiţiile în care premierul Sorin Grindeanu refuză să demisioneze, iar ei nu-i pot înainta preşedintelui Klaus Iohannis o nouă propunere de premier. Social-democraţii iau în calcul inclusiv excluderea lui Sorin Grindeanu sau depunerea unei moţiuni de cenzură, scrie News.ro.

Reuniunea va avea loc la sediul PSD din Şoseaua Kiseleff. Anterior, liderii PSD au luat în calcul amânarea şedinţei, pentru a decide care pot fi paşii constituţionali care pot fi urmaţi în urma refuzului lui Sorin Grindeanu de a demisiona.

Astfel, social-democraţii ar putea decide excluderea din partid a lui Sorin Grindeanu, chiar dacă această măsură nu ar detensiona situaţia şi nu l-ar obligatpe  premier să demisioneze. O altă variantă a liderilor PSD este să depună o moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern, pentru a putea ulterior să formeze un nou Cabinet.

Toţi miniştrii Guvernului Grindeanu şi-au depus şi înregistrat demisiile, joi dimineaţă, la Secretariatul General al Guvernului (SGG), spun surse politice.

Următorul pas este ca demisiile miniştrilor  să ajungă la premier, care trebuie să le semneze şi să le transmită Administraţiei Prezidenţiale.

Citeşte şi: Prima reacţie de la Cotroceni: România are prim ministru, preşedintele nu are motiv să numească un interimar

UPDATE Toţi miniştrii Guvernului Grindeanu şi-au depus şi înregistrat demisiile, joi dimineaţă, la Secretariatul General al Guvernului (SGG), susţin surse politice citate de News.ro. 

Următorul pas este ca demisiile miniştrilor miniştrilor să ajungă la premier, care să le semneze şi să le transmită Administraţiei Prezidenţiale.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, joi dimineaţă, că, din ce ştie, demisiile miniştrilor PSD şi ALDE au fost deja depuse la Secretariatul General al Guvernului, însă nu toţi membrii Cabinetului au făcut acest gest, aşa cum afirma, miercuri, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Citeşte şi: Tudorel Toader şi-a dat demisia pe Facebook, la o oră după ce anunţase că încă este ministru al Justiţiei

UPDATE Sorin Grindeanu a postat un mesaj pe Facebook, în care îndeamnă membrii partidului să stea „de partea bună” a lucrurilor, pentru stabilitatea ţării.

„Le mulțumesc primarilor și membrilor PSD care m-au susținut, dar și românilor din afara politicii, care mi-au trimis mesaje pe Facebook. Forța Partidului Social Democrat a stat și stă în sutele de mii de membri care ne-au dus spre victorie. Tuturor membrilor acestui partid, le spun: să nu vă fie frică să fiți de partea bună! România are nevoie de stabilitate și de responsabilitate în actul de guvernare!”, a scris Sorin Grindeanu pe Facebook.

Citeşte şi: Carmen Dan spune că premierul este singur în acest moment: Demisiile noastre au fost depuse la SGG. Premierul e singur

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a anunţat miercuri seara, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional, că în cursul zilei de joi va convoca un nou CExN pentru a discuta împreună cu colegii de la ALDE despre noua propunere de prim-ministru pe care i-o vor înainta preşedintelui Klaus Iohannis.

„Mâine (joi – n.r.), noi intenţionăm să convocăm din nou un Comitet Executiv Naţional ca să discutăm şi împreună cu colegii de la ALDE despre o propunere de prim-ministru care să fie înaintată preşedintelui Iohannis”, a anunţat preşedintele PSD.

Liderul social-democraţilor a susţinut că „nu se mai poate vorbi de un guvern pentru că toţi miniştrii şi-au dat demisia”. La remarca presei care i-a spus că, potrivit Constituţiei, premierul este în funcţie până când îşi va da demisia sau va fi demis prin moţiune de cenzură, Liviu Dragnea a spus: „Şi constituţional şi politic vorbind, eu sper ca domnul Sorin Grindeanu să nu se agaţe de această procedură pentru că nu mai are guvern. Noi am mai adoptat o decizia astăzi, la sugestia unor colegi, prin care s-a decis orice membru PSD care ar intra într-un guvern care nu mai are susţinerea PSD, îşi pierde calitatea de membru”.

Liderul PSD a susţinut că este vorba „de un cabinet care nu mai are membri şi de un prim-ministru care speră să ia act de deciziile politice adoptate de forurile statutare care i-au şi dat sprijinul politic”.

Grindeanu: Demisiile intră în vigoare când preşedintele ia act de ele

În replică, premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri seara, că demisiile miniștrilor intră în vigoare după ce Administrația Prezidențială ia act de acestea și i-a îndemnat la responsabilitate pe cei care vor rămâne în funcții în Cabinet.

„Mâine (joi – n.r.) o să vă dau detalii. Eu vreau să lucrăm procedural. Procedural trebuie să-mi parvină aceste demisii. O să vedem mâine despre ce e vorba, dar vreau să vă spun ceva și să-i îndemn la responsabilitate pe cei care sunt în continuare miniștri. Aceste demisii intră în vigoare în momentul în care, ca procedură, sunt trimise de primul ministru către Administrația Prezidențială și Administrația Prezidențială ia act de ele. Asta este procedura și legea la Guvernul României”, a spus Grindeanu, întrebat dacă miniștrii și-au dat demisia din funcții, după cum a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea.

El a precizat că va transmite joi eventualul program al Guvernului.

„Nu am primit nimic oficial. În funcție de ceea ce voi avea mâine și voi vedea, mă gândesc că vă referiți la demisiile unor colegi din Cabinet, o să iau deciziile mâine. În acest moment nu există nimic oficial”, a adăugat premierul.

Joi dimineaţă, la ora 8.00, agenda premierului conţine doar două întâlniri, la 10.15 şi la 13.00, cu prim-ministrul Landului Saxonia, Stanislaw Tillich, şi cu președintele Comitetului Economiei germane pentru Europa de Est, Wolfgang Büchele. Obişnuita şedinţă de guvern de joi nu apare deocamdată pe agenda oficială a premierului.