INCIDENTE în Piaţa Victoriei, zeci de reţineri. Peste 350.000 de oameni au cerut în toată ţara demisia Guvernului VIDEO

Peste 350.000 de oameni au protestat miercuri seară în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, cerând demisia Guvernului, după adoptarea, în noaptea de marţi spre miercuri, a Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale. În Piaţa Victoriei din Capitală vârful protestului a fost în jur de ora 21.00, când în stradă erau peste 150.000 de oameni, iar în ţară s-a manifestat la Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Arad, Ploieşti, Constanţa, Arad sau Braşov, printre altele, numărul total al oamenilor ieşiţi în stradă în ţară fiind estimat la aproape 200.000. O serie de incidente violente au izbucnit în Piaţa Victoriei, provocate de un grup de suporteri ai echipelor de fotbal Dinamo şi Rapid, potrivit unor surse, iar jandarmii au intervenit în forţă.

01 feb. 2017, 07:48

UPDATE 00.30 Jandarmii au reţinut 20 de protestatari violenţi care încercau să continue ostilităţile cu forţele de ordine şi după ce majoritatea protestatarilor au părăsit Piaţa Victoriei.

Printre cei reţinuţi miercuri seară s-a numărat şi un bărbat care a adus în Piaţa Victoriei mai multe sticle incendiare. Acesta a susţinut că a primit 50 de lei de la un prieten pentru a aduce sticlele la protest.

Până joi, la ora 0.00, au fost reţinute 20 de persoane ca urmare a incidentelor de la manifestaţia din Piaţa Victoriei şi au fost confiscate mai multe sticle incendiare, a declarat, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.El a precizat că patru jandarmi au fost răniţi în urma violenţelor, dintre care unul se află încă la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Enache a declarat că un raport complet al incidentelor va fi întocmit în cursul zilei de joi.


UPDATE 00.17 Raed Arafat, secretar de stat în cadrul MAI, a declarat la România TVcinci persone au fost rănite în urma incidentelor din Piaţa Victoriei. „Ultima informatie este ca sunt 2 jandarmi si 3 civili raniti cu probleme minore. Aceasta cifra poate sa se schimbe dar nu sunt cazuri grave. E vorba de intoxicatii, li s-a facut rau de la gaze sau de la fum. Este un jandarm lovit cu caramizi in piept sau picior, altul la fata, si alta persoana care din cauza unei petarde a fost ranita la fata”, a explicat Raed Arafat.

UPDATE 00.10: Câteva sute de persoane se mai află în stradă. Până la această oră nu a fost reţinută nicio persoană. Mai multe persoane rămase în piaţă aruncă cu obiecte în direcţia jandarmilor

Mai mulţi protestatari, despre care unii manifestanţi au declarat că ar fi reprezentanţi ai galeriilor, au aruncat cu pietre, petarde, torţe şi alte obiecte contondente către jandami, aceştia ripostând cu gaze lacrimogene.

UPDATE 23.45 Doi jandarmi şi doi protestatari au fost răniţi în timpul incidentelor, potrivit secretarului de stat din MAI Raed Arafat. Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, a declarat la România TV că nu are date legate de protestatari răniţi.

UPDATE 23.25 Cea mai mare parte a protestatarilor au părăsit Piaţa Victoriei. Un grup de persoane violente a incendiat un stâlp de afişaj amplasat pe o latură a Pieţei Victoriei paralelă cu sediul Guvernului.


UPDATE 23.00 Un nucleu dur de protestatari continuă să atace jandarmii cu pietre, bulgări de gheaţă şi petarde. Aceştia din urmă s-au aşezat în dispozitiv şi au înaintat în forţă pentru a-i împrăştia pe cei violenţi. Marea masă a protestatarilor s-a delimitat de nucleul dur şi a început să părăsească piaţa. Jandarmii înaintează spre grupul de protestatari pentru a elibera piaţa.

Un operator de la un post TV a fost rănit de tirul lansat de protestatari spre cordonul de jandarmi, în spatele căruia se aflau şi reprezentanţi mass-media.


În timpul incidentelor, un jandarm a fost rănit şi a fost dus la spital.


UPDATE 22.45 O serie de incidente au început în Piaţa Victoriei. Dinspre protestatari s-a aruncat în jandarmi cu pietre şi alte obiecte, dar şi cu materiale pirotehnice. O persoană s-a prăbuşit la pământ lângă gardul de protecţie instalat de jandarmi. Pentru a-i dispersa pe protestatarii violenţi s-a făcut uz de gaze lacrimogene.

UPDATE 21.38 Circa 150.000 de oameni protestează la această oră în Piaţa Victoriei. În ţară s-a ieşit, de asemenea, în masă, numărul total al manifestanţilor din alte oraşe fiind estimat la 200.000. Numărul protestatarilor de la Timişoara a ajuns la aproximativ 30.000.

Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei, a declarat la România TV că majoritatea protestatarilor se manifestă paşnic şi „în limite normale”, dar că au existat şi cazuri izolate de persoane care au aruncat în cordonul de jandarmi cu obiecte contondente şi materiale pirotehnice. Jandarmeria face apel la manifestanţii paşnici să se delimiteze de persoanele turbulente şi a dat asigurări că jandarmii nu vor face apel la forţă şi la materialele din dotare decât în cazuri extreme.

Metrorex ar putea să suplimenteze numărul de trenuri, în caz de supraaglomerare, potrivit Agerpres. „Monitorizăm situația și încercăm, în funcție de evoluția fluxului de călători, să suplimentăm numărul de trenuri, astfel încât să nu se supraaglomereze, conform procedurilor pe care noi le avem. Este foarte aglomerat la Piața Victoriei. Se poate ieși de la metrou, doar că este foarte aglomerat. Noi am introdus și trenuri în plus. Există niște reguli pe care le respectăm. Când este aglomerat, conform procedurilor noastre, suplimentăm cu trenuri. Însă, se iese mai greu și se intră mai greu”, au spus reprezentanții companiei.

Numărul protestatarilor de la Sibiu a ajuns la 20.000, ei cerând alegeri anticipate

La Braşov au ieşit în stradă peste 8.000 de oameni şi în jur de 2000 au protestat la Baia Mare. Aproximativ 1.500 de persoane protestează, miercuri seara, în centrul municipiului Târgoviște. La Buzău, Sfântu Gheorghe, Vaslui şi Bârlad au ieşit în stradă câteva sute de oameni.

La Galaţi au ieşit în stradă aproximativ 1.500 de oameni. Manifestanţii din centrul municipiului Galaţi au aprins lumânări la sediul PSD şi au aşezat o pancartă pe care scrie „Îndrăzneşte acum, Liviule, să crezi şi tu în România”, după care au pornit în marş pe străzile oraşului, intenţionând să ajungă la Palatul Justiţiei.

Numărul protestatarilor constănţeni a crescut în ultimele ore şi la Constanţa, ajungând la peste 4.000 în momentul în care coloana manifestanţilor a ajuns la sediul organizaţiei judeţene a PSD Constanţa, unde aceştia au strigat „DNA să vină să vă ia”.

Aproximativ 1000 de persoane au protestat, miercuri seara, şi la Târgu Mureș, împotriva modului în care Guvernul a adoptat marți seara ordonanța de urgență de modificare a codurilor penale.

Zeci de români protestează la Londra, în faţa Institutului Cultural RomânMai mulţi participanţi la manifestaţie au publicat pe reţelele de socializare clipuri de la miting.

UPDATE 21.30 Jandarmi care însoţesc coloana de protestatari ce mărşăluiesc pe străzile din centrul Clujului au intonat, alături de manifestanţi, imnul „Deşteaptă-te române”. Momentul a avut loc în zona Pieţei Mărăşti, când coloana de protestatari s-a oprit să cânte imnul naţional. Astfel, câţiva dintre jandarmii care îi supravegheau pe manifestanţi au cântat şi ei. Şi la protestele anterioare, jandarmii i-au încurajat pe protestatari să dea tonul la scandări. Numărul total al protestatarilor depăşind în prezent 25.000.

UPDATE 21.00 Potrivit estimărilor, în faţa Guvernului s-au strâns peste 60.000 de oameni, care continuă să scandeze contra Cabinetului Grindeanu.

Potrivit România TV a existat un moment în care un grup de protestatari a început să arunce în jandarmi cu petarde, însă persoanele turbulente au fost izolate.

UPDATE 20.30 În Piaţa Victoriei din Bucureşti numărul protestatarilor depăşeşte 50.000.

Circa 100 de jandarmi au fost grupaţi pe Bulevardul Iancu de Hunedoara din Capitală, în apropierea Guvernului, , la intersecţia cu Bulevardul Lascăr Catargiu, în eventualitatea sosirii câtorva sute de suporteri care au asistat la meciul de handbal masculin Dinamo-Steaua. Forţele de ordine sunt pregătite să intervină cu gaze lacrimogene, în cazul în care ar apărea manifestări violente. Măsura a fost luată de Jandarmerie după ce au apărut informaţii că în Piaţa Victoriei ar putea să vină câteva sute de suporteri dinamovişti care au asistat la meciul de Cupă a României la handbal masculin, disputat între Dinamo-Steaua, la sala Dinamo. În timpul meciului, suporterii au scandat lozinci împotriva PSD.

La Iaşi sunt în stradă peste 12.000 de oameni care au plecat în marş, oprindu-se în faţa sediului PSD unde au huiduit.

Cei aproape 20.000 de protestatari de la Timişoara au pornit, în jurul orei 20.00, în marş spre cartiere din nordul municipiului cu intenţia de a scoate cât mai multă lume în stradă, însă inainte de această iniţiativă au ţinut un moment de reculegere pentru „justiţia care a murit aseară”.

Aproximativ 10.000 de persoane protestează, miercuri seară, la Sibiu, oamenii pornind într-un marş prin centrul oraşului, traseul având aproximativ zece kilometri. Manifestanţii urmează să se oprească şi în faţa locuinţei preşedintelui Klaus Iohannis.

Peste 4.000 de oameni au ieşit în stradă la Braşov, la ora transmiterii acestei ştiri protestatarii ajungând în Piaţa Sfatului, unde se află şi sediul PSD Braşov, urmând ca apoi să meargă în Parcul Central din municipiu. Numărul manifestanţilor braşoveni este în continuă creştere.

Peste 4.000 de craioveni protestează, la această oră, în centrul municipiului Craiova, nemulţumiţi de adoptarea de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă cu privire la modificarea Codului Penal şi Codului de procedură penală. Protestatarii scandează lozinci la adresa liderului PSD Liviu Dragnea şi Cabinetului Grindeanu căruia îi solicită demisia. La începutul protestului, în Piaţa „Mihai Viteazul”, din Craiova, erau în jur de 400 de manifestanţi.

Şi la Ploieşti numărul protestatarilor se apropie de 4.000, iar oamenii continuă să iasă în stradă.

Peste 2.000 de oameni participă, miercuri seară, la Alba Iulia, la un protest faţă de adoptarea de către Guvernul condus de Sorin Grindeanu a Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale, unii dintre participanţi aducându-şi copiii la protest şi pornind într-un marş pe străzile oraşului.

UPDATE 20.00 Peste 40.000 de oameni sunt în Piaţa Victoriei la această oră. Şi la Cluj-Napoca s-a strâns foarte mulţi protestatari, aproximativ 25.000.

Protestatarii continuă să se adune în Piaţa Victoriei. Majoritatea au venit cu metroul, iar în acest moment ieşirile din subteran sunt blocate, sute de oameni aşteptând să poată să iasă în piaţă.

Şi la Timişoara 15.000 de oameni protestează în Piaţa Operei.


Oamenii au ieşit cu miile în stradă şi la Braşov, Ploieşti, Iaşi, Galaţi, Sibiu, Constanţa, Piatra Neamţ (1000) sau Cluj (4.000).

În Capitală, numărul forţelor de ordine dislocate în Piaţa Victoriei a fost suplimentat, fiind aşteptat un protest de amploare. Protestatarii scandează şi afişează mesaje anti-PSD.


Protest la Piatra Neamţ

UPDATE 18.30 Numărul protestatarilor din Piaţa Victoriei a început să crească după ora 18.00. La această oră, la protestul din faţa sediului Guvernului sunt aproximativ 6.000 de persoane şi se estimează că numărul manifestanţilor va creşte în următoarele ore. Protestatarii au rupt filtrele de jandarmi, iar acum Piaţa Victoriei este blocată.

Jurnaliştilor acreditaţi la Guvern li s-a cerut de către reprezentanţii Serviciului de Protecţie şi Pază să părăsească Palatul Victoria, pentru siguranţa lor, având în vedere că este de aşteptat o manifestaţie de amploare la Guvern în cursul serii de miercuri. Toate intrările din Guvern au fost blocate şi asigurate şi, la această oră, angajaţii Guvernului au părăsit Palatul Victoria.

Măsura a fost luată după ce marţi seara jurnaliştilor nu li s-a mai permis să părăsească incinta Guvernului din motive de securitate după ce protestatarii au blocat toate căile de acces în Palatul Victoria. Aproximativ 15 jurnalişti au fost nevoiţi să aştepte până în jurul orei 3.00 pentru a putea părăsi Guvernul. Pentru a nu se mai ajunge într-o situaţie similară, SPP a cerut jurnaliştilor să părăsească sediul Executivului.

Trei oameni au fost reţinuţi de jandarmi pentru că, aflaţi în stare avansată de ebrietate, erau violenţi şi îi instigau şi pe alţi manifestanţi.

UPDATE: Mii de oameni protestează, la ora transmiterii acestei ştiri, în Ploieşti, Craiova, Buzău şi Constanţa faţă de adoptarea ordonanţei privind modificarea Codurilor Penale şi adoptarea de către Executiv a proiectului de lege privind graţierea. Manifestaţii au în vizor şi sediile PSD din aceste oraşe, ei scandând „Hoţii! Hoţii!” şi „PSD, ciuma roşie”,”Mesaj de la Buzău, mergeţi la bulău”.

UPDATE: Peste 3.000 de persoane protestează la această oră în Piaţa Unirii din Iaşi, oamenii scandând lozinci împotriva Guvernului, a PSD şi a lui Liviu Dragnea şi au pancarte pe care scrie: „Următoarea întrebare: când plecaţi?” sau „Dacă tinerii pleacă, cu cine mai furaţi?”. Ieşenii au început să se adune în centrul oraşului în jurul orei 17.00, iar dacă iniţial în Piaţa Unirii se aflau câteva zeci de persoane, numărul acestota a crescut constant depăşind în prezent 3.000 de oameni. Manifestanţii au fluiere şi steaguri şi scandează: „Ruşine, ruşine să vă fie!”, „Jos PSD”, „Jos Dragnea”, „Hoţii, hoţii”, „Bucureşti nu uita, Iaşiul e de partea ta”. De asemenea, ei au pancarte cu mesaje precum: „Următoarea întrebare: când plecaţi?”, „Dacă tinerii pleacă, cu cine mai furaţi?” sau „Drganea şi ai lui, trădătorii neamului”.

UPDATE: Aproximativ 600 de persoane s-au adunat, miercuri seară, în Piaţa Victoriei din Timişoara, pentru a protesta faţă de deciziile Guvernului privind legile justiţiei, urmând ca în faţa Operei din Timişoara să se alăture protestatarilor, în număr mare, şi studenţii. Câţiva tineri au venit în Piaţa Victoriei cu o bicicletă specială cu care au adus ceai atât protestatarilor, cât poliţiştilor şi jandarmilor. Oamenii strigă „Unitate” şi „Timişoara, haideţi cu noi” şi poartă pancarte cu mesaje antiguvernamentale.

Câţiva tineri au sosit în Piaţa Victoriei cu o bicicletă specială cu care au transportat ceai atât pentru protestatari, cât şi pentru poliţişti şi jandarmi.

UPDATE: Aproximativ 300 de persoane protestează, miercuri seară, în faţa sediului Prefecturii Galaţi, faţă de adoptarea de către Guvern a Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale, manifestanţii cerând demisia Executivului şi scandând „PSD, ciuma roşie”. Oamenii s-au mobilizat pe Facebook şi au început să se adune în centrul oraşului începând cu ora 17.00. Ei au steaguri tricolore şi pancarte pe care scrie: „Cod roşu de infracţionalitate în toată ţara”, „Aţi votat liber la furat”, „Demisia, Guvern corupt”. Totodată, protestatarii scandează „Jos Guvernul”, „Dragnea nu uita, România nu-i a ta”, „PSD, ciuma roşie”, „La închisoare, nu la guvernare”, „Anticipate”.

UPDATE: La acestă oră, la Braşov aproape 3.000 de oameni s-au adunat în faţa Prefecturii, cerând retragerea ordonanţei de urgenţă vizând modificarea codurilor penale şi a proiectului de lege privind graţierea. Peste 3.000 de oameni protestează şi la Iaşi.

UPDATE: Proteste anunţate în toată ţara

BUCUREŞTI

”Pentru viitorul copiilor noştri! Pentru o Românie cu bun simţ! Cu bun simţ trebuie să şi protestăm!” se arată într-un anunţ pe Facebook, privind un nou protest programat să înceapă miercuri seară, la ora 19.00, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, la care şi-au anunţat prezenţa 26.000 de persoane.

Alte aproape 6.000 de persoane spun, pe o altă pagină de Facebook, că vor protesta, miercuri seară, în Bucureşti tot în Piaţa Victoriei, de la ora 18.00.

Miercuri noapte, peste 15.000 de persoane au protestat în Capitală, după ce Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea codurilor penale. De asemenea, în cursul zilei, aproximativ 1.500 de oameni s-au adunat din nou în faţa Guvernului.

CLUJ-NAPOCA

Un protest de amploare este anunţat şi la Cluj-Napoca, unde, în urma unui apel făcut pe reţelele de socializare, un grup mare de manifestanţi ar urma să reia protestul, începând cu ora 19:00. Protestul are ca punct de întâlnire Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, de unde marţi seară au pornit în marş, prin oraş, peste 8000 de oameni.

TIMIŞOARA

La Timişoara, protestul este programat să înceapă în jurul orei 18.00, în Piaţa Victoriei, pe platoul din faţa Operei. Studenţii au anunţat pe Facebook că vor participa şi ei la miting, chiar dacă sunt în sesiune.

”În sesiunea asta pică doar Guvernul”, a scris o studentă pe Facebook.

Sunt aşteptate să participe mii de persoane, iar unii dintre organizatori au anunţat că este posibil ca miercuri seară coloana de manifestanţi să se deplaseze pe mai multe bulevarde principale din Timişoara.

În noaptea de marţi spre miercuri, la Timişoara au ieşit în stradă peste 1.500 de persoane.

IAŞI

Peste 6.000 de persoane şi-au anunţat prezenţa şi la un protest programat, miercuri seară, în Piaţa Unirii din Iaşi.

”Guvernul a adoptat pe furiş, marţi, 31 ianuarie, Ordonanţa de Urgenţă cu privire la modificarea Codului Penal. Toată România, în stradă începând cu 1 februarie! Nu ne lăsăm până nu vedem: retragerea ordonanţei de modificare a Codului Penal, demisia imediată a Guvernului, renunţarea la proiectul de lege pentru graţiere şi alegeri anticipate”, susţin iniţiatorii protestului.

SIBIU

Şi sibienii pregătesc un nou protest. Oamenii s-au mobilizat pe reţelele de socializare şi au anunţat că vor protesta zilnic.

”De azi ieşim în stradă în fiecare zi până învingem! Sibiul spune Nu legii graţierii, Sibiul nu acceptă un guvern penal ce ne ignoră, ne jigneşte, ne considera nişte prosti!”, se arată pe pagina unuia dintre evenimentele create pe Facebook.

Membrii Fan Clubului echipei de baschet CSU Sibiu au anunţat şi ei că vor participa. ”Niciodată nu am făcut politică, însă, de data aceasta, sentimentul că suntem furaţi şi umiliţi pe faţă este prea puternic. Aşadar, după meciul de la ora 19:00, ne vedem în stradă!”

Tot pe siturile de socializare mulţi sibieni şi-au anunţat plecarea spre Capitală.

Primăria Sibiu a anunţat că protestul de miercuri seară a fost autorizat.

“Primăria Sibiu a primit o cerere pentru avizarea unei adunări pe domeniul public în data de 1 februarie. Organizatorii declară că scopul este un protest împotriva ordonanţelor privind graţierea şi amnistia. Comisia de Avizare a Adunărilor Publice a analizat şi a aprobat desfăşurarea protestului pe domeniul public în data de 1 februarie, în intervalul orar 17 – 23, pe următorul traseu: Piaţa Mare – str. N. Bălcescu – str. Andrei Şaguna – Instituţia Prefectului – str. A. Şaguna – Piaţa Unirii – Calea Dumbrăvii – b-dul Mihai Viteazu – str. Rahovei – str. Semaforului – str. Ştefan cel Mare – str. Bâlea – str. Hermann Oberth – str. Constituţiei – str. General Magheru – str. Avram Iancu – Piaţa Mare” – au transmis reprezentantii Primariei Sibiu.

Traseul este cel pe care sibienii l-au urmat la Revoluţia din 1989.

Marti noaptea, cinci mii de oameni au marşăluit pe străzi, într-un protest spontan.

ARAD

Sute de arădeni au distribuit pe reţelele de socializare o invitaţie de participare la protest, miercuri seară, locul de întâlnire stabilit fiind Piaţa Revoluţiei, în jurul orei 18,00.

Sub sloganul ”Nu staţi în casă dacă vă pasă!”, pe internet a fost lansat un apel de participare la un miting.

De altfel, încă de noaptea de marţi spre miercuri cei aproximativ 300 de participanţi la protestul spontan din centrul oraşului au anunţat că vor reveni în fiecare zi în stradă, până când Guvernul îşi va da demisia.

Marţi, arădenii au început să se adune în Piaţa Revoluţiei în jurul orei 23,00. Iniţial, au stat pe platoul din faţa Palatului Administrativ pentru a protesta faţă de adoptarea proiectului de lege privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale şi au scandat împotriva Guvernului. La miezul nopţii, manifestanţii s-au mutat în faţa sediului PSD, unde au scandat „PSD – Ciuma roşie”, „Hoţii, Hoţii!”, „Demisia!”, „Jos corupţia!”, „Ultima soluţie, altă revoluţie!”.

Printre participanţii la protest s-a numărat un tânăr care a venit în cârje, cu taxiul, spunând că indignarea l-a făcut să se ridice din pat şi să se alăture zecilor de nemulţumiţi care au ieşit în stradă în toată ţara.

CONSTANŢA

Şi constănţenii anunţă că ies în stradă miercuri, în jurul orei 18.00, punctul de întâlnire, fiind ca la majoritatea protestelor, în faţa Prefecturii. Dacă se respectă scenariul ultimelor manifestări, oamenii vor pleca apoi într-un marş de străzile şi bulevardele din municipiu, iar unul dintre punctele în care se vor opri ar putea fi sediul organizaţiei judeţene a PSD Constanţa.

Marţi noapte, la scurt timp după ce Guvernul a adoptat modificările codurilor penale, aproximativ 200 de constănţeni au ieşit în stradă.

BRAŞOV

Şi la Braşov este anunţat un protest, programat să înceapă la ora 17.00, în faţa Prefecturii, după ce în noaptea de marţi spre miercuri aproximativ 1.500 de persoane au ieşit în stradă.

GALAŢI

În Galaţi, un protest anunţat pe Facebook este programat să înceapă la ora 17.00, în faţa sediului Prefecturii. Aproximativ o sută de persoane au protestat şi în noaptea de marţi spre miercuri în faţa Prefecturii Galaţi, după deciziile Guvernului.

BUZĂU

La Buzău, oamenii sunt aşteptaţi la protest în Piaţa Dacia, cu începere de la ora 18.00. Acţiuni similare sunt de altfel programate în fiecare seară până duminică.

”Pentru viitorul copiilor nostri! Pentru o Românie cu bun simţ! Au dat legea mişeleşte, noaptea, au minţit că vor discuta doar despre buget. Au încălcat Art. 40, alin. 2 din Constitutie, iar din acest motiv acest guvern trebuie sa plece. Iar pentru a nu fi ales iarăşi un Guvern format din PSD, eventual în frunte cu Liviu Dragnea, acest Parlament trebuie să plece. Nu contează partidul cu care ai votat, ordonanţele pe graţiere, amnistie, pentru decriminalizarea abuzului in serviciu nu pot rămâne aşa. Puterea a legalizat Coruptia organizată. Asta nu este România în care vrem sa trăim şi în care vrem să ne creştem copiii. (…).”, este mesajul transmis pe Facebook de organizatorul protestului de la Buzău.

O acţiune de protest este anunţată şi la Focşani, cu începere de la ora 17.30, în Piaţa Unirii. 

Update 15.00: Protestul continuă în faţa Guvernului, majoritatea participanţilor sunt tineri, printre ei chiar mame cu copii mici. Unii dintre ei scandează „Hoţii”, alţii sunt cu pancarte:  „Am ieşit din casă pentru că ne pasă”, „Cu mâinile curate, nu cu porţi sudate”.

Peste 2.000 de oameni protestează, miercuri, în Piaţa Victoriei din Capitală. Traficul în Piaţa Victoriei nu este blocat, zona de protest fiind delimitată de jandarmi cu garduri. Maşinile care trec prin faţa sediului Guvernului claxonează.

Grupuri de protestatari vin în continuare în Piaţa Victoriei, unde în urmă cu câteva ore au protestat peste 15.000 de oameni, faţă de adoptarea de către Guvernul Grindeanu a Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale, scrie news.ro.

Citește și Sorin Grindeanu despre referendum: Ce facem dacă românii spun că nu vor continuarea luptei anticorupţie?

Se anunţă noi proteste în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară

Noi manifestaţii faţă de schimbările din legile privind justiţia, făcute fulger de Guvern marţi seara, sunt anunţate pe platforma de socializare Facebook, în contextul în care în jur de 15.000 de oameni au ieşit spontan noaptea trecută în stradă.

Au dat legea mişeleşte, noaptea, au minţit că vor discuta doar despre Buget în seara asta. Au încălcat Art. 40, alin. 2 din Constituţie. Iar din acest motiv, acest guvern trebuie sa plece„, este mesajul publicat pe Facebook.

Primul protest este anunţat la ora 9.00, în faţa Guvernului. De altfel, şi Nicuşor Dan, liderul USR, îndeamnă cetăţenii să iasă în stradă de dimineaţă, printr-un mesaj publicat pe aceeaşi reţea de socializare:

Hoţeşte, noaptea, guvernul lui Liviu Dragnea a adoptat cele două ordonanţe de urgenţă privind amnistia şi graţierea. Putem face trei lucruri: să ieşim în stradă mâine dimineaţă, să cerem Avocatului Poporului să conteste ordonanţele la CCR, să cerem preşedintelui CSM, care a avizat negativ proiectele, să ceară CCR să constate un conflict juridic de natură constituţională cu guvernul, noi vom face aceste lucruri, dar e nevoie de toţi”, a scris Nicuşor Dan.

Un protest de amploare este programat şi pentru după-amiază care vizează întreaga ţară.

Invităm lumea din restul României să se alăture la Bucureşti, pentru a scăpa de acest coşmar.
Începând de azi, studenţii au gratuit transportul cu trenul, deci este şi mai uşor să ajungă în Bucureşti„, se arată în mesajul publicat pe Facebook.

PROTESTE de amploare marţi seara

Mii de persoane au ieşit în stradă în Capitală şi în marile oraşe, marţi seară, să protesteze după ce Guvernul a adoptat proiectul de lege privind graţierea unor fapte, precum şi modificarea codurilor penale, prin Ordonanţă de Urgenţă. În Piaţa Victoriei s-au strâns 15.000 de oameni. Câţiva au forţat gardul de la Guvern, iar jandarmii au folosit gazele lacrimogene.

Demonstranţii au huiduit şi au scandat „Demisia”, „Elicopterul”. Protestatarii au cântat imnul României şi au strigat „Nu scăpaţi”, „Anticipate”, „Noaptea ca hoţii”, „Şobolanii”. Jandarmii au fost pregătiţi să intervină cu gaze lacrimogene, după ce protestatarii au aruncat în ei cu bulgări de zăpadă. Unii protestatari s-au îmbrâncit, de altfel, cu jandarmii.

Manifestaţii au avut loc şi în alte oraşe din ţară: Arad, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Braşov, Ploieşti şi Timişoara.

Citește și Mii de persoane au protestat în Bucureşti şi în ţară după modificarea Codului penal. La Guvern s-au folosit gaze lacrimogene VIDEO

Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvernul Grindeanu marţi seară privind modificarea codurilor penale a fost publicată în Monitorul Oficial, iar cea mai mare parte a prevederilor urmează să intre în vigoare la 10 zile de la publicare.

Preşedintele Klaus Iohannis a propus miercuri, la şedinţa plenului CSM, să discute sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu un conflict de natură constituţională după adoptarea OUG pe justiţie.

Consiliul Superior al Magistraturii consideră că adoptarea, marţi seară, a proiectului pentru modificarea codurilor penale, în condiţiile în care plenul CSM se întruneşte miercuri dimineaţă pentru a-l aviza, reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale.

Într-un comunicat de presă, Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că solicitarea Ministerului Justiţiei, transmisă CSM marţi, la orelor 17.00, de avizare a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, nu reprezintă o intenţie reală în obţinerea avizului prevăzut de lege, în condiţiile în care în seara aceleiaşi zile proiectul a fost adoptat în şedinţa Guvernului, anterior consultării corpului profesional şi avizării de către CSM.

„Anterior şedinţei Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, ministrul justiţiei a fost personal înştiinţat şi invitat să participe, în calitate de membru de drept al CSM, la şedinţa Plenului convocată de urgenţă pentru data de 01.02.2017, ora 9.00, tocmai pentru analizarea şi dezbaterea solicitării de avizare. Consiliul Superior al Magistraturii consideră că adoptarea proiectului în condiţiile menţionate reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale în materia avizării şi a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legală de a-l exprima”, arată CSM, miercuri.

Citeşte şi Presa internaţională avertizează că deciziile luate de Guvernul român ar putea submina lupta anticorupţie