Lovitură pentru PRO TV. Anunţul făcut de CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, să amendeze Pro TV cu 15.000 de lei, din cauza a trei ştiri care au încălcat legislaţia audiovizualului, între care s-a numărat şi un material în care au fost prezentate imagini de la locul unei sinucideri.

08 sept. 2015, 09:56
Lovitură pentru PRO TV. Anunţul făcut de CNA

CNA a analizat, în şedinţa de marţi, mai multe ştiri difuzate în emisiunea „Ştirile Pro TV”, ediţiile din 12 februarie, 23 martie, 16 aprilie, 22 mai, 6 şi 23 iulie. În urma difuzării respectivelor ştiri, Consiliul a primit reclamaţii, potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa de marţi, scrie paginademedia.ro.

În urma vizionării respectivelor ştiri, CNA a decis că doar trei dintre materialele reclamate au încălcat legislaţia audiovizualului. Astfel, potrivit CNA, Pro TV a încălcat legislaţia audiovizuală într-o ştire în care s-a spus despre victima unui accident de circulaţie că „era damă de companie”.

De asemenea, Pro TV a încălcat legislaţia în cazul unei ştiri despre o femeie care s-a sinucis, aruncându-se de la etajul unei clădiri de pe Calea Victoriei. În această ştire a fost prezentată o intervenţie în direct de la locul tragediei, fiind arătat şi cadavrul, care era acoperit cu o pânză.

Cea de-a treia ştire reţinută de CNA în sancţiune a fost despre percheziţiile care au avut loc la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, mai mulţi profesori fiind suspectaţi că ar fi luat bani de la studenţi pentru a le da note de trecere. În această ştire a fost făcut public şi numele unui profesor, care însă nu s-ar fi aflat printre suspecţi.

Amenda de 15.000 de lei a fost aplicată Pro TV la propunerea membrului CNA Radu Herjeu, cu nouă voturi „pentru” (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu), în timp ce Radu Călin Cristea a votat „împotrivă”.

Care au fost știrile care au atras amenda de 15.000 de lei: 

  1. Numele unui medic Adrian Tica, profesor de la Universitatea de Medicină din Craiova, a apărut în știrea despre scandalul de la UMF Craiova în care mai mulți profesori sunt suspectați că ar fi luat mită de la studenți. În materialul prezentat la Știrile de la ora 19.00, se menționa că respectivul medic a fost dus cu duba la audieri. „Nu sunt vizat de anchetă și nu am fost nici audiat în calitate de martor și consider ca prin aceasta afirmație s-a urmărit denigrarea mea din punct de vedere al imaginii sociale, fiindu-mi adusă, cu bună știință, o gravă atingere demnității și credibilității me1e ca profesor, cu atât mai mult cu cât știrea nu nominalizează niciunul dintre cadrele didactice cu privire la care s-a pus în mișcare acțiunea penală.”, a menționat medicul în sesizarea trimisă către CNA.
  2. O altă știre care a atras sancțiunea Pro TV a fost despre femeia care s-a sinucis după ce a stat mai bine de 35 de ore pe un bloc. În cadrul materialului de patru minute, reporterul Cătălin Radu Tănase a prezentat cazul de la fața locului, iar pe fundal se putea vedea cadavrul femeii acoperit cu o pătură.
  3. A treia știre a fost despre o tânără decedată într-un accident de mașină și despre care s-a menționat că este cunoscută în oraș drept damă de companie. Membrii au considerat că informația nu avea nicio relevanță în cadrul știrii și că femeiinu i-a fost respectat imaginea și demnitatea.