Macovei: Se impune „în mod categoric” desecretizarea informărilor în cazul dezinfectanţilor

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat, luni, că se impune "în mod categoric" desecretizarea informărilor în cazul dezinfectanților, punctând că acest lucru se poate face prin hotărâre de Guvern, la cererea SRI.

23 mai 2016, 15:15
Macovei: Se impune „în mod categoric” desecretizarea informărilor în cazul dezinfectanţilor

Președintele Iohannis trebuie să ceară Guvernului și SRI să colaboreze și să desecretizeze aceste informări. Trebuie să știm ce conțin aceste informări și ce efecte au avut, pentru că este vorba de moartea a mii de oameni. Cum se numește asta, când tu, vânzător de dezinfectant, l-ai diluat de a ajuns apă chioară și din cauza căruia au murit, probabil, mii de oameni? Poate fi numit genocid? Cum se numește asta, când tu, ca politician, ministru, prim-ministru, știai că se cumpără apă chioară pe post de dezinfectant și ai închis ochii? Poate fi și acesta numit genocid? Sau, dacă politicianul nu știa — să presupunem că nu a fost informat de nimeni, atunci răspunderea este la cel care a ascuns informația. Toate aceste întrebări trebuie să primească răspunsuri„, a afirmat Monica Macovei, potrivit Agerpres.

În opinia sa, este „inadmisibil” să nu se desecretizeze aceste informări. „Niciun Guvern responsabil nu poate lăsa lucrurile așa, pentru că cineva trebuie să răspundă penal pentru această tragedie și să despăgubească rudele victimelor care au murit și pe cei în viață, dar răniți. Toată lumea așteaptă adevărul. Trebuie spus adevărul, trebuie desecretizate informările — pe Hexi Pharma sunt doar 4 — și, cel mai important, fiecare om vizat să explice ce a făcut după ce a citit informările, ce măsuri a luat, ce schimbări a făcut, în ce situație suntem acum. Nu este suficient să te consideri informat, cum zice președintele Iohannis, ci trebuie să și acționezi„, a adăugat Monica Macovei.

Potrivit acesteia, autoritățile trebuie să facă multe lucruri în acest caz, inclusiv să stabilească cu exactitate, prin probe ADN, dacă persoana decedată în accidentul de mașină este patronul Hexi Pharma, Dan Condrea.

Dan Condrea ar fi murit duminică seară, în urma unui accident produs pe un drum din județul Ilfov, în apropiere de localitatea Buftea.