Managerul Spitalului Pantelimon riscă demiterea după ce un pacient a murit din cauza unei transfuzii greşite

Ministrul Sănătăţii anunţă că inspectorii au depistat probleme grave în ceea ce priveşte procedurile medicale ale spitalului "Sf. Pantelimon" din Capitală, ca urmare a anchetei demarate în instituţie după ce un pacient a murit ca urmare a unei transfuzi greşite de sânge.

RomaniaTV.net
25 apr. 2017, 10:37
Managerul Spitalului Pantelimon riscă demiterea după ce un pacient a murit din cauza unei transfuzii greşite

Managerul spitalului „Sf. Pantelimon” riscă suspendarea din funcţie după scandalul iscat ca urmare a decesului unui pacient.

„În afară de greşeala făcută de personal, inspectorii au depistat nereguli şi în ceea ce priveşte aprovizionarea cu echipamente pentru sânge, ultimul control înainte de transfuzie. Ne-am gândit la măsuri, inclusiv schimbarea direcţiei manageriale. Persoana respectivă cu toate că avea în fişa postului atribuţii de aplicare a transfuziei, nu avea pregătire în acest sens”, a spus ministrul Florian Bodog.

„Am citit raportul aseară, în afară de lucrurile știute cu privire la greșeala pe care a făcut-o cadrul medical care a administrat transfuzia, colegii mei de la Inspecție au identificat și probleme manageriale, probleme de aprovizionare cu echipamente de identificarea sângelui și probleme legate de proceduri cu privire la ultimul control înainte de administrarea perfuziei, motiv pentru care vom gândi și măsuri în acest sens”, a afirmat reprezentantul MS.

Întrebat ce măsuri ar putea fi aplicate, ministrul a spus că ia în discuție inclusiv schimbarea echipei manageriale.

„Sancțiunile aplicate au fost propuse de Inspecție în limita legii, alte sancțiuni le pot face doar organele abilitate în acest sens. Astăzi voi avea o discuție cu colegii mei din direcțiile din minister și vom lua o decizie în acest sens”, a mai declarat Bodog.

Potrivit acestuia, au mai fost găsite și probleme legate de procedura de transfuzie, de faptul că nu au fost asigurate cartele pentru controlul final la patul pacientului înainte de administrarea sângelui.

Asistenta care a efectuat transfuzia în urma căreia un om a murit la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” din Bucureşti a fost amendată cu 1.000 de lei şi i-a fost suspendat contractul de muncă până la finalizarea cercetării disciplinare.

La cererea ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, o echipă de inspectori din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Control în Sănătate Publică şi un reprezentant al Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională au efectuat o acţiune de verificare, în perioada 17-18 aprilie, la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” din Bucureşti, unde un pacient de 66 ani a decedat în urma unei transfuzii sanguine care i-a fost administrată deşi nu avea indicaţie pentru un astfel de tratament, anunţă Ministerul Sănătăţii (MS).

Conform raportului de control preliminar întocmit de către inspectorii sanitari, din neglijenţa unui cadru medical, pacientul a primit o unitate de masă eritrocitară, fără a avea recomandare de la medicul curant pentru administrarea acesteia, masa eritrocitară fiind destinată unui alt pacient, care se afla în aceeaşi rezervă, spun reprezentanţii MS.

Ei precizează că inspectorii sanitari au amendat-o pe asistenta în culpă cu 1.000 lei. De asemenea, contractul individual de muncă al asistentei medicale a fost suspendat până la finalizarea cercetării disciplinare.

Inspectorii sanitari au înaintat conducerii spitalului mai multe recomandări privind respectarea normelor legate de transfuzii, instruirea personalului cu atribuţii în indicarea şi aplicarea terapiei transfuzionale, actualizarea deciziilor de înfiinţare a comisiei de hemovigilenţă şi de nominalizare a coordonatorului unităţii de transfuzie sanguină, achiziţionarea de carduri/cartele pentru efectuarea ultimului control pretransfuzional la patul bolnavului, cât şi respectarea protocoalelor de primire, livrare şi administrare produse sanguine.