Mari mistere neelucidate ale lumii: Criminalul Zodiac

Criminalul Zodiac reprezintă unul dintre marile mistere din rândul ucigaşilor în serie, fiind surclasat doar de Jack Spintecătorul. Deşi poliţia a investigat peste 2.500 de potenţiali suspecţi, cazul nu a fost rezolvat în mod oficial niciodată. Au fost câţiva suspecţi care s-au evidenţiat în anchetă, dar medicina legală din acea perioadă nu era atât de avansată pentru a definitiva cazul. 

RomaniaTV.net
29 mai 2012, 08:06

Toate crimele atribuite cu siguranţă Zodiacului au avut loc într-o periodă de 10 luni, între decembrie 1968 şi octombrie 1969, în nordul statului California, în localităţile Benicia, Vallejo, Lake Berryessa şi San Francisco.

Abilitatea criminalului de a scăpa de poliţie a generat un val de literatură, seriale TV, filme şi muzică. Doar unul dintre cele patru coduri trimise poliţiei acum trei decenii a fost descifrat.

Criminalul Zodiac a comis cinci crime şi a rănit grav două persoane între 1968 şi 1969, deşi în scrisorile trimise poliţiei el a revendicat 37 de crime.

Pe 20 decembrie 1968, David Farraday şi Bettilou Jensen au fost împuşcaţi amândoi şi ucişi în timp ce stăteau într-o maşină parcată între Vallejo şi Benici. Nu existau semne de tâlhărie sau viol.

Al doilea cuplu a fost atacat pe patru iulie 1969 seara. Michael Mageau a supravieţuit, iar Darlene Ferrin a murit în urma plăgii împuşcate. Ei stăteau tot într-o maşină, de data aceasta parcată în localitatea Vallejo. Un telefon din partea criminalului a informat poliţia cu privire la locaţia acestora.

Criminalul a tachinat din nou autorităţile şi trei ziare locale, inclusiv the San Francisco Chronicle, cu scrisori conţinând un cod în care criminalul se prezintă ca fiind „Zodiacul”. Unul dintre coduri a fost spart şi a dat naştere mai multor piste, dar nu a dus la nicio arestare.

Pe 27 septembrie 1969, Zodiacul a lovit din nou, omorând-o pe Cecilia Shepard şi rănindu-l grav pe Bryan Hartnell pe malul lacului Berryessa. Ei au fost atacaţi de un bărbat cu un cuţit, care purta un costum ce îi asundea faţa şi corpul şi care era decorat cu semnul cu care îşi semna de obicei Zodiacul scrisorile – un cerc tăiat de o cruce.

Hartnell a supravieţuit şi a putut descrie atacatorul. Acesta avea o glugă pe cap cu tăieturi în dreptul ochilor. Hartnell susţine că a văzut că purta ochelari şi avea păr castaniu, deschis la culoare. 

Criminalul Zodiac şi-a schimbat tactica la ultima crimă cunoscută. Victima a fost de data aceasta un şofer de taxi, Paul Stine din Nob Hill. Zodiacul a luat portofelul lui Stine şi o bucată din tricoul lui, pe care a trimis-o ulterior prin poştă la ziarul San Francisco Chronicle.

Unul dintre principalii suspecţi a fost Arthur Leigh Allen, dar experţii în plastografie susţin că scrisul nu seamănă cu cel din scrisori şi nici amprentele de la locul crimelor nu îi aparţineau.

Prima scrisoare atribuită Zodiacului era un cifru din trei părţi trimis pe bucăţi la publicaţiile Vallejo Times-Herald, San Francisco Chronicle şi San Francisco Examiner pe 31 iulie 1969. Codul conţinea 408 de caractere şi a fost descifrat în doar câteva zile de doi amatori: un profesor de istorie şi soţia sa.

Ultimele 18 litere nu au putut fi descifrate.

Scrisoarea descifrată suna cam aşa:

„IMI PLACE SA OMOR OAMENI DEOARECE ESTE ATAT DE DISTRACTIV, ESTE MULT MAI DISTRACTIV DECAT ATUNCI CAND OMORI IN CADRUL UNUI JOC IN PADURE DEOARECE OMUL ESTE CEL MAI PERICULOS DE UCIS DINTRE TOTI, ATUNCI CAND COMIT O CRIMA AM PARTE DE O EXPERIENTA PALPITANTA, ESTE CHIAR MAI BINE DECAT ATUNCI CAND INTRETII RELATII CU O FATA, CEA MAI BUNA PARTE ESTE ATUNCI CAND MOR, VOI REINVIA IN PARADIS, IAR CEI PE CARE I-AM UCIS VOR DEVENI SCLAVII MEI, NU ITI VOI SPUNE NUMELE MEU PENTRU CA VEI INCERCA SA MA IMPIEDICI SAU SA MA OPRESTI SA-MI MAI ADUN SCLAVI PENTRU VIATA DE APOI

EBEORIETEMETHHPITI”

Deşi criminalul Zodiac a mai trimis alte comunicări cifrate poliţiei şi ziarelor după aceea, niciuna dintre celelalte scrisori nu a mai putut fi decodată.