Noi informaţii despre starea bebeluşilor bolnavi. Medic: Ne interesează sechelele care rămân după terapie intensivă

Cazul îmbolnăvirilor bebeluşilor din Argeş ia amploare. Încă un copil a murit duminică-noapte la Spitalul Marie Curie din Capitală. Este deja al doilea deces înregistrat, iar autorităţile bâjbâie în anchetă. Corpul de control al premierului a început o anchetă la Spitalul Marie Curie şi la cel din Piteşti. Prof. dr. Mihaela Balgradean, de la Marie Curie, a explicat că este vorba de o boala grava, dar cu gravitati diferite in functie de fiecare pacient in parte.
Roxana Gagiu
16 feb. 2016, 13:06
Noi informaţii despre starea bebeluşilor bolnavi. Medic: Ne interesează sechelele care rămân după terapie intensivă

Doi dintre copiii diagnosticati cu sindrom hemolitic-uremic, internati la Spitalul „Marie Curie” pe Sectia de nefrologie, vor fi externati in cursul zilei de marti. 8 copii rămân internaţi în spitalul Marie Curie, 4 la secţia de nefrologie şi 4 pe terapie intensivă. Unul dintre copii este protezat respirator. Institutul National de Sanatate Publica a organizat o conferinta de presa, unde autoritatile au prezentat noi informatii despre starea bebelusilor bolnavi si stadiul anchetei.

„Vorbim de o boală gravă, dar cu gravitati diferite in funcţie de pacienti. Vorbim de cei 10 copii spitalizati la Marie Curie pentru ca această boala e ingrijita atat la nefrologie cat si la Terapie Intensivă. Nu toti care fac sindrom hemolitic au nevoie de dializa sau metode de resuscitare. Doi dintre copiii spitalizati la nefrologie vor fi externati. E vorba de 2 copii care nu au necesitat dializa, ci doar asitenta la terapie intensiva. Sindromul hemolitic e cea mai grava boala de tip insuficienta renala, insuficienta renala e primul semn al bolii. Funcţia renală se reia progresiv. Pentru noi si 2-3 ml de urina in plus conteaza pentru ca arata ca rinichii isi recapata functia. Au inceput sa manance, e important sa folosescă tubul digestiv. Starea lor generala e mai buna si ii vedem pe parinti ca sunt incurajati si multumiti si au spearnta. În boala asta trebuie rabdare, princepere. De multe ori e nevoie de spitalizari prelungite. Cei care au nevoie de dializa peritonala au nevoie de spitalizari chiar si de o luna de zile„, a declarat Prof. dr. Mihaela Balgradean, de la Marie Curie.

Medicii spun că aceşti copii au nevoie de o monitorizare pe termen lung pentru că pot rămâne cu sechele.

Pot lasa sechele, nu doar de functia renala. Unii care sufera de boala de rinichi progresiva pot avea nevoie de dializa pe tot parcursul vietii. Ne mai intereseaza si speram ca cei din terapie sa evolueze bine, ne intereseaza sechelele care raman dupa terapie intensiva, pentru ca au fost copii intubati si necesita manevre de resuscitare. Exista riscuri in ce priveste boala pulmonara, sistemul nervos central”, a completat cadrul medical.

Întrebată dacă administrarea antibioticelor la copii a agravat starea lor, specialistul a declarat că „administrarea unui antibiotic in perioada de inceput a bolii, adica in perioada dareica nu are efecte bune”.

„Nu ne mai da posibilitatea sa gandim ca am avea sansa depistarii bolii si al doilea: antiobioticul duce la preciptarea germenului si la agravarea bolii. Antibiotice se dau si la faringuite. Faptul aceasta exista această rutina in a prescrie antibiotic si intr-o boala usoara ramane o intrebare. În această boala nu ar fi trebuit sa se dea. Noi la nefrologioe din 2002 tratam această boala si am avut 5 decese. Nici acum nu stim cauza”, a mai spus medicul nefrolog.

Prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, consilier onorific al ministrului Sanatatii:

„Toate probele au fost retestate si au iesit negative pentru tulpina de E. Coli care da sindomul hemolitic uremic. Dagnosticul a fost negativ din doua motive: pentru ca intervalul scurs dintre debutul bolii si testare a fost lung si pentru ca unii dintre acesti copii au primit un tratament antibiotic. Acest lucru exclude practic posibilitatea de a izola microorganismul patogen”.

Autorităţile au cerut sprijinul specialiştilor din Suedia în cazul bebeluşilor îmbolnăviţi. O echipă de la centrul european de control al bolilor ar putea să vină în ţară în zilele următoare. Între timp, Corpul de control al premierului a început o anchetă la
Spitalul Marie Curie şi la cel din Piteşti.

Sunt verificate schemele de tratament aplicate bebeluşilor. Mai mult de atât, ministerul sănătăţii spune că sunt şanse minime să identificecauza îmbolnăvirilor. În plus, toate spitalele din ţară sunt obligate să raporteze cazuri similare.

În funcţie de investigaţiile medicilor, va evolua şi ancheta procurorilor care au preluat acest caz.

Boala a răpus doi bebeluşi, alţi 8 sunt în continuare internaţi la Marie Curie însă pentru două familii veştile sunt bune: doi bebeluşi au fost externaţi marţi. Emoţiile nu trec însă pentru bebeluşii de la terapie intensivă care rămân internaţi şi care, s-ar putea alege cu sechele.

Părinţii disperaţi aşteaptă rezultate concrete ale anchetelor medicilor şi procurorilor. Deocamdată au fost făcute publice doar rezultatelor primelor probe recoltate: chiar şi aşa niciun răspuns cert. Apa îmbuteliată din supermarket-uri e bună de băut, laptele praf din farmacii e conform, iar din apa de la robinet, doar în 2 cazuri e nepotabilă.

„Apa, sursă proprie de la Mărăcineni, este nepotabilă, dar din declaraţiile parintilor, nu au folosit apa pentru prepararea laptelului, ci doar pentru supele pe care le dadeau copilului, deci apă fiarta. Izvorul public de la Stefanesti-Vlada, apa este nepotabila, dar de la aceasta fantana, tatal m-a sunat si mi-a zis ca nu a folosit niciodata aceasta apa deoarece s-a mutat cu copilul in Pitesti”, a declarat Sorina Honţaru, director DSP Argeş.

Citeşte şi: Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, despre cazul copiilor din Argeş: Ancheta epidemiologică este una dificilă

În plus, reprezentanţii ANSVA trebuie să dea rezultate probelor recoltate din portocale.

Fetiţa care abia împlinise un an s-a stins sub ochii medicilor de la Marie Curie. De o săptămână era în stare gravă, iar de vineri făcea dializă. Duminică-noapte a făcut stop cardio-respirator, doctorii au resuscitat-o, dar din păcate nu a putut fi salvată.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Lidl aduce din nou la raft, de luni, 27 mai 2024, produsele tematice pe care românii le adoră. Vor fi disponibile toată săptămâna
Capital.ro
Ungurii vor schimba REGULILE din Europa. Totul se va aplica începând cu 1 IULIE
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
E GRATIS! Guvernul oferă 2.000 de lei sub formă de vouchere
Adevarul
Povestea șocantă a deţinutului politic „nereeducat“ în temniţele comuniste. Grigore Caraza a murit ucis de un cerşetor
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Ce trebuie să facem înainte de a cumpăra cireșe. Explicațiile experților
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins
Cancan.ro
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea Bălan și Gina Pistol au COMIS-O!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Au apărut cireșele și căpșunile românești, de la micii producători! Cat costă kilogramul în piețele din România
Capital.ro
O NOUĂ TAXĂ pentru posesorii de mașini. În curând, va deveni OBLIGATORIE
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un incendiu izbucnit din senin - VIDEO
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
Se dau 800 DE LEI pentru FAMILII. Unde se pot DEPUNE DOSARELE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'