NORME METODOLOGICE privind procedura de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniţă

Principiul de acordare a tichetelor sociale, în vederea creșterii accesului și prezenței în învățământul preșcolar a copiilor dezavantajați, cu finanţare din bugetul de stat, alocate pentru bugetele locale cu această destinaţie, este stabilit de lege.

11 ian. 2016, 17:12
NORME METODOLOGICE privind procedura de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniţă

„Prezentul act normativ reprezintă punerea în aplicare a prevederilor legale, stabilind normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, precum și procedura de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniță. Legea stabileşte principiul de acordare a tichetelor sociale în vederea creșterii accesului și prezenței în învățământul preșcolar a copiilor dezavantajați, cu finanţare din bugetul de stat prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, alocate pentru bugetele locale cu această destinaţie”, se arată în Hotărârea pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate și a procedurii de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniță.

Schimbări preconizate. Prezentul act normativ explicitează condiţiile în care se aplică prevederile Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, precum și procedura de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniță. Astfel, sunt aduse precizări cu privire la:

– Beneficiarii eligibili ai stimulentului educaţional acordat sub formă de tichete sociale pentru grădiniță;
– Condiţiile sociale, starea familială, situaţia veniturilor beneficiarilor stimulentului educaţional;
– Sarcinile administrative care trebuie îndeplinite de beneficiari pentru a beneficia de stimulentul educaţional;
– Responsabilităţile autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale în derularea acestui program social;
– Responsabilităţile unităţilor de învăţământ relevante în derularea acestui program social;
– Responsabilităţile emitenţilor tichetelor sociale pentru grădiniță;
– Sursele de finanţare pentru tichetele sociale propriu-zise şi pentru costurile de administrare a programului social;
– Condiţiile de atribuire a contractelor publice cu emitenţii tichetelor, drepturile şi obligaţiile emitenţilor şi titularilor tichetelor, precum şi ale operatorii economici care comercializează produsele prevăzute la art. 7 din legea 248/2015.

Citeşte şi Dacian Cioloş a vizitat o grădiniţă din Dâmboviţa: „Am întâlnit copii veseli. Mi-au dat energie pentru tot anul” FOTO

Impactul social. Prin adoptarea prezentelor norme metodologice şi aplicarea efectivă a legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, prezentul act normativ:

– Contribuie activ la lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale, permițând autorităților publice să aloce fonduri, sub forma tichetelor sociale, unei categorii bine determinate de beneficiari.
– Facilitează accesul copiilor defavorizați la un drept fundamental al copilului: dreptul la educație.
– Crește rata de succes școlar a acestor copii și șansele lor de a parcurge cât mai mulți ani în sistemul de învățământ.
– Reduce rata abandonului școlar și a infracționalității.
– Contribuie la dezvoltarea durabilă economică și socială, prin facilitarea accesului la educație
– Reprezintă o măsură de combatere a sărăciei și excluziunii sociale – beneficiind de educație timpurie, cei mai săraci copii, un segment extrem de important în România, au șanse mai mari să nu abandoneze școala, să își găsească un loc de muncă care să le asigure un venit decent
– Potențiali dependenți de ajutorul social, prin educație timpurie pot deveni cetățeni implicați activ în progresul economic al țării prin productivitate și prin plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat.

Măsuri normative necesare pentru aplicarea prevederilor proiectului de act normativ

Pentru anul 2016, sumele aprobate cu această destinație (respectiv necesarul de fonduri pentru plata stimulentelor, care se asigură de la bugetul de stat din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, prin bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale) în poziție globală prin Legea bugetului de stat pe anul 2016, nr.339/2015, vor fi repartizate pe județe și municipiul București prin hotărâre a Guvernului la propunerea Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice și a Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, până la data de 31 ianuarie 2016.

Autoritățile administrației publice locale stabilesc prin hotărâre a consiliului local, respectiv județean modalitatea de identificare a beneficiarilor, precum și modalitatea de soluționare a situațiilor identificate, în limita procedurală prevăzută de prezentele norme metodologice și procedură de acordare a tichetelor.

Strategia Europa 2020 cuprinde trei obiective tematice relevante pentru domeniul abordat de Legea 248/2015 (educație și incluziune socială), și anume:

  • Obiectivul 4: Educaţie – reducerea abandonului şcolar la 11.3% pentru România;
  • Obiectivul 5: Sărăcie şi excluziune socială – reducerea cu cel puţin 580.000 de persoane (pentru România) care suferă sau riscă să sufere de pe urma sărăciei şi a excluziunii sociale. 

Aceste obiective, asumate de Guvernul României prin Programul Național de Reformă, sunt interdependente şi se susţin reciproc, iar progresele în plan educaţional contribuie la îmbunătăţirea perspectivelor profesionale şi la reducerea sărăciei. Pentru atingerea lor, a fost stabilită ca inițiativă emblematică Europa 2020 Platforma europeană de combatere a sărăciei și a excluziunii sociale (IE 6), care subliniază faptul că trebuie dezvoltate politici consolidate, care să abordeze „două provocări esențiale: prevenirea, care este cea mai eficientă și viabilă cale de combatere a sărăciei și a excluziunii sociale și intervenția timpurie pentru a se evita situația în care persoanele care ajung la sărăcie rămân prinse în situații socioeconomice tot mai dificile și problematice”.

Citeşte şi Bugetarii nu vor primi tichete de masă şi prime de vacanţă nici în 2016