OSCE lansează vineri PRIMELE DRONE în Ucraina

Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE) intenţionează să lanseze vineri, pentru prima dată, drone care să monitorizeze respectarea armistiţiului din estul Ucrainei, a anunţat joi organizaţia, citată de AFP, citată de Agerpres.

23 oct. 2014, 15:10
OSCE lansează vineri PRIMELE DRONE în Ucraina

Acest prim zbor operaţional va avea loc ‘dacă timpul o va permite’, a precizat Michael Bociurkiw, un purtător de cuvânt chestionat de agenţia franceză de presă. Patru aparate de zbor fără pilot în total vor fi folosite de OSCE pe parcursul următoarelor două săptămâni, a precizat OSCE după un zbor-test organizat joi în regiunea Mariupol (în sud-estul Ucrainei).

OSCE, o organizaţie ce datează din perioada Războiului Rece cu sediul la Viena, realizează din primăvară o misiune de monitorizare a tulburărilor din Ucraina. Dronele comandate din partea unei companii austriece urmează să îi permită să supravegheze frontiera ruso-ucraineană, în special porţiunile considerate periculoase pentru observatori.

Citeşte şi Putin face concesii: Acord cu Franţa, Italia şi Germania privind dronele de supraveghere în Ucraina

Aparatele de tip Camcopter zboară până la 1.500 de metri altitudine şi au o autonomie de zbor de circa 100 de kilometri. Pe de altă parte, Germania şi Franţa şi-au anunţat în octombrie intenţia de a furniza drone militare misiunii OSCE. Aceste promisiuni, cărora preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat ulterior că vrea să îşi asocieze ţara, nu au fost însă concretizate până acum.