Papa Francisc: Putem spune că a început al Treilea Război Mondial

Papa Francisc a denunţat sâmbătă toate formele de război, pe care îl consideră ''o nebunie'', în timpul unei ceremonii desfăşurate în regiunea Veneto (nord-estul Italiei) cu ocazia marcării a 100 de ani de la începerea Primului Război Mondial.

13 sept. 2014, 13:33
Papa Francisc: Putem spune că a început al Treilea Război Mondial

Papa Francisc vorbeşte despre un al Treilea Război Mondial, care a început deja, iar mărturie stau conflictele din estul Ucrainei, Siria şi Irak. Suveranul Pontif a lansat acest avertisment la comemorarea unui secol de la declanşarea Primului Război Mondial, într-o ceremonie organizată în nordul Italiei. Papa Francisc a declarat că războiul este o „nebunie” şi că scopul său este să distrugă şi să dezbină inclusiv legătura dintre fraţi. 

„Astăzi, după al doilea eşec al unui alt război mondial, probabil că putem să vorbim despre al treilea război «fragmentat», cu crime, masacre, distrugeri”, a explicat Papa Francisc.

Papa Francisc, despre perspectiva morţii sale: „Mai am doi sau trei ani de trăit”

”După ce am contemplat frumuseţea peisajelor din această regiune, unde bărbaţi şi femei lucrează, unde copiii se joacă şi cei în vârstă se relaxează, spun doar atât: războiul este o nebunie”, a afirmat suveranul pontif, în ceremonia desfăşurată la cimitirul militar Redipuglia, cel mai mare din Italia, unde se află îngropate rămăşiţele pământeşti a peste 100.000 de soldaţi căzuţi în Primul Război Mondial. 

Bunicul Papei Francisc a participat la acest război chiar în luptele violente desfăşurate în regiunea Veneto în anii 1917 şi 1918. 

Ceremonia de la cimitirul Redipuglia a avut loc în prezenţa a mii de credincioşi catolici sosiţi în pofida condiţiilor meteorologice nefavorabile înregistrate sâmbătă în Veneto.