CRIZA IMIGRAŢILOR. Victor Ponta: România trebuia să procedeze ca Polonia. Ce îi reproşează lui Iohannis

Premierul Victor Ponta a declarat joi, la România TV, că în cadrul UE România ar fi trebuit să negocieze, procedând în acelaşi mod ca și Polonia care, la ultimul Consiliu JAI, nu s-a mai opus cotelor obligatorii de refugiați.

24 sept. 2015, 17:02
CRIZA IMIGRAŢILOR. Victor Ponta: România trebuia să procedeze ca Polonia. Ce îi reproşează lui Iohannis

„A fost o decizie pe care ne-am asumat-o cu toţii (…) Problema noastră este de a negocia în cadrul UE. Ştim foarte bine că dacă eşti contra sau dacă rămâi pe dinafară nu este o tactică câştigătoare în Uniunea Europeană (…) Uitaţi, spre exemplu Polonia, care a fost la fel ca şi noi împotrivă, după aceea a negociat şi a obţinut ceva. (…) Eu cred că e un efort comun (…) pentru autorităţi locale, servicii de informaţii, pentru ONG, pentru a putea să facem această integrare a celor care vor să stea în România„, a arătat şeful Guvernului.

Citeşte şi: Ponta: „Eu mă întreb dacă Iohannis nu a făcut cumva PRESIUNI ca să fiu TRIMIS în JUDECATĂ?”

În plus, premierul a precizat că România trebuie să dea un exemplu pozitiv faţă de ţările vecine.

Pe de-o parte, să arătăm că România nu este o ţară ca Ungaria xenofobă, şovină şi că este o ţară tolerantă şi normală. Pe de altă parte, să înţelegem şi provocările, că vorbim de cazare, masă, de locuri de muncă, de şcoală pentru copii, spitale. Adică e chestiune complexă”, a precizat Victor Ponta.

Întrebat despre faptul că Klaus Iohannis s-a arătat iritat de declaraţia potrivit căreia nu domnia sa ar fi trebui să meargă la Consiliul European pentru că acolo este locul şefilor de Guverne, Victor Ponta a răspuns:  

„Cred că nu a înţeles despre ce era vorba. Domnia sa(n.r. Klaus Iohannis), eu o spun tot timpul şi nu o zic într-un sens negativ, are, aşa, o aroganţă şi ne priveşte pe toţi cu superioritate şi aceasta îl împiedică să citească uneori lucruri importante”, a adăugat prim-ministrul.

El a adăugat că, „strict politic”, nu-și dorea să meargă la Consiliul European, pentru că, după votul din Consiliul JAI, România nu era într-o situație prea bună.

„Am rămas noi cu Ungaria, cu Slovacia, cu Cehia împotriva restului Europei. Deci, nu era vorba de calcul politic. Dl Iohannis, când nu e arogant, înțelege. Când e arogant nu înțelege despre ce e vorba. (…) O să ne ocupăm și de chestiunea primirii refugiaților pentru că ați văzut ce puternic a fost dl Iohannis: a bătut cu pumnul în masă și a rămas ca europenii, nu ca noi”, a susținut premierul.