Pregăteşte-ţi grădina pentru iarnă. Ce trebuie să faci acum pentru a te bucura de ea la vară

Se spune ca vara este anotimpul in care ne bucuram de gradina pe care am ingrijit-o toamna si primavara, asa ca urmeaza doua sezoane in care trebuie sa muncim asiduu pentru a avea o amenajare peisagistica spectaculoasa in sezonul cald al anului viitor.

03 oct. 2015, 08:22
Pregăteşte-ţi grădina pentru iarnă. Ce trebuie să faci acum pentru a te bucura de ea la vară

Daca sunteti pasionat de gradinarit si ati decis sa va ocupati personal de spatiul verde din jurul casei, atunci trebuie sa va documentati temeinic inainte de a va apuca de lucru si sa structurati constiincios un calendar al gradinaritului de toamna in functie de specificul fiecarei gradini in parte, scrie romanialibera.ro.

Orice greseala poate duce la moartea plantelor, care nu vor reusi sa faca fata iernii, iar acest lucru se traduce prin pierderi de bani si timp, dar si de ordin estetic pentru intreaga amenajare peisagistica.

Citeşte şi Testul GRĂDINII visurilor tale te descrie într-un cuvânt

Inca temperaturile se mentin ridicate, suntem intr-o perioada de tranzitie intre vara si toamna, in care este indicat sa va straduiti sa conservati pentru cat mai multe zile aspectul „fresh” al gradinii, cu atat mai mult cu cat multe plante care nu sunt prea mari iubitoare de caldura abia acum infloresc si umplu de culoare si parfum curte. In plus, acum este momentul cel mai potrivit pentru a inlatura daunele produse de canicula si de seceta.

De exemplu, realizati o noua insamantare a peluzei in zonele in care au aparut gauri sau zone uscate. La fel ca in timpul verii, peluza trebuie tunsa cel putin o data pe saptamana si udata din abundenta in perioadele cand cantitatea de precipitatii este mica. In septembrie este ultima data cand puteti fertiliza gazonul inainte de venirea iernii. De asemenea, aveti grija sa eliberati pajistea de muschi si de alte plante nedorite, care ar putea sa o sufoce in sezonul rece, cand peluza este oricum slabita de frig.

Toamna este momentul când trebuie să acordaţi din ce în ce mai mult timp curăţeniei în grădină, pentru că acum încep să apară frunzele uscate, care trebuie greblate de pe peluză şi folosite drept îngrăşământ natural pentru plantele perene, după ce le-aţi mărunţit cu un tocător special. Tot la începutul acestui sezon puteţi aduce îmbunătăţiri grădinii prin plantarea unor noi pomi fructiferi sau arbuşti (în funcţie de specificaţiile fiecărei specii).

Calendarul lucrărilor pentru această perioadă

– tundeţi şi remodelaţi forma gardului viu;

– montaţi aracii pentru susţinerea plantelor înalte, asigurându-le rezistenţă în faţa vântului puternic sau a depozitelor mari de zăpadă;

Citeşte şi GRĂDINA DIN BALCON te scuteşte de drumurile la piaţă. Cum să cultivi roşii, salata sau mirodenii la bloc

– recoltaţi seminţe pentru sezonul următor, după care puneţi-le la uscat şi păstrat. Astfel, veţi economisi banii pe care i-aţi putea cheltui în primăvară pentru reînsămânţare şi veţi conserva soiurile spectaculoase din grădină;

– eradicaţi eventualii paraziţi care au atacat plantele perene şi îndepărtaţi buruienile;

– puneţi în pământ bulbii plantelor ce vor înflori la primăvară devreme: zambile, narcise şi lalele;

– dacă doriţi să schimbaţi designul spaţiului din jurul casei, acesta este momentul în care puteţi muta amplasamentul arbuştilor, plantelor căţărătoare şi al coniferelor de mici dimensiuni.