Premierul Turciei confirmă că nu va candida la şefia partidului

Prim-ministrul turc Ahmet Davutoglu a confirmat joi că nu va candida pentru a fi reales la conducerea Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP, islamo-conservator) la congresul convocat pentru 22 mai, deschizând astfel calea pentru înlocuirea sa în fruntea guvernului, în pline divergențe cu președintele Recep Tayyip Erdogan.

05 mai 2016, 12:40
Premierul Turciei confirmă că nu va candida la şefia partidului

„Nu cred că îmi voi prezenta candidatura”, a declarat Ahmet Davutoglu, cu o mină gravă, adresându-se presei în fața sediului AKP, într-un discurs ce a părut unul de adio.

El și-a apărat realizările ca prim-ministru și a afirmat că a menținut intacte partidul și guvernul într-o perioadă turbulentă în Turcia, potrivit Agerpres.

Davutoglu a mai spus că nimeni nu ar trebui să fie îngrijorat, pentru că guvernarea „puternică” a AKP va continua.

Fără a candida la propria succesiune, Davutoglu își va pierde automat postul de premier, deoarece cele două funcții sunt legate una de alta, conform statutului AKP.

Decizia înlăturării lui Davutoglu a fost luată la o reuniune specială a conducerii AKP, care s-a desfășurat la Ankara, a doua zi după informațiile apărute în spațiul public despre ruptura dintre premier și președintele Recep Tayyip Erdogan, potrivit posturilor de televiziune NTV și CNN Turk, citate de Agerpres.