PREMIILE GRAMMY 2018. Rapperul Jay-Z a primit opt nominalizări

PREMIILE GRAMMY 2018. Rapperul american Jay-Z, al cărui album recent, intitulat "4:44", vorbește despre iubire, viață și fracturi sociale, a primit marți cele mai multe nominalizări - opt - la premiile Grammy din 2018, ce vor fi atribuite în cadrul unei ceremonii la care femeile vor absenta în unele dintre categoriile principale, iar cântăreața Katy Perry a fost complet ignorată, informează agențiile de presă internaționale.

28 nov. 2017, 18:53
PREMIILE GRAMMY 2018. Rapperul Jay-Z a primit opt nominalizări

PREMIILE GRAMMY 2018. Arareori în istoria premiilor Grammy stilul hip-hop a fost atât de apreciat. Pe lângă Jay-Z, alți doi reprezentanți ai acestui gen muzical au primit nominalizări multiple: Kendrick Lamar a primit șapte nominalizări, iar Childish Gambino a primit cinci nominalizări, afirmă jurnaliștii de la AFP.

Nominalizările anunțate marți reprezintă o nouă recunoaștere a talentului lui Sean Carter, numele real al rapperului Jay-Z, care a câștigat deja 21 de premii Grammy. Cel mai recent album al muzicianului american — al 13-lea din carieră — intitulat „4:44”, a avut mare succes în rândul publicului și al criticilor.

Acest album este unul foarte personal, în special prin versurile unei piese, „Smile”, în care artistul evocă homosexualitatea mamei sale, Gloria, dar și prin single-ul care a dat titlul materialului discografic, „4:44”, în care Jay-Z prezintă scuze soției sale, cântăreața Beyonce, pentru infidelitățile lui din trecut.

Gala Grammy Awards 2018 ar putea să îl ajute pe Jay-Z să o depășească pe Beyonce (22 de premii Grammy) în topul trofeelor câștigate și să se apropie astfel și mai mult de un nume de referință al muzicii pop, celebrul muzician și producător Quincy Jones (27 premii Grammy). Recordul absolut în acest domeniu este deținut de șeful de orchestră de origine ungară Georg Solti, care a câștigat 31 de trofee.

„4:44” a fost nominalizat inclusiv la categoria „albumul anului” — una dintre principalele trei categorii de la Grammy Awards. Piesa care dă titlul albumului și single-ul „The Story of O.J.” au fost nominalizate la celelalte două categorii principale — „cântecul anului” respectiv „înregistrarea anului”, informează Reuters. „4:44” va concura la categoria „albumul anului” cu materialele discografice „24K Magic” (Bruno Mars), „Melodrama” (Lorde), „Awaken, My Love!” (Childish Gambino) și „Damn” (Kendrick Lamar).

Kendrick Lamar a primit șapte nominalizări, Bruno Mars va concura la șase categorii — inclusiv la cele trei principale—, iar rapperul Childish Gambino, al cărui nume real este Donald Glover, a primit cinci nominalizări.

Despacito„, o piesă de mare succes lansată în acest an de cântărețul portorican Luis Fonsi în colaborare cu Justin Bieber și Daddy Yankee, a primit trei nominalizări, inclusiv la categoriile „înregistrarea anului” și „cântecul anului”.

La categoria „înregistrarea anului” vor concura piesele „24K Magic” (Bruno Mars), „Despacito” (Luis Fonsi & Daddy Yankee feat. Justin Bieber), „Humble” (Kendrick Lamar), „Redbone” (Childish Gambino) și ” The Story of O.J.” (Jay-Z).

La categoria „cântecul anului” au fost nominalizate următoarele single-uri: „1-800-273-8255” (Logic), „4:44” (Jay-Z), „Despacito” (Luis Fonsi), „Issues” (Julia Michaels”) și „That’s What I Like” (Bruno Mars).

La categoria „cel mai bun album pop vocal” au fost nominalizate producțiile discografice „Divide” (Ed Sheeran), „Evolve” (Imagine Dragons), „Joanne” (Lady Gaga), „Kaleidoscope EP” (Coldplay), „Lust For Life” (Lana Del Rey) și „Rainbow” (Kesha).

Cel mai bun album R&B va fi ales dintre următoarele discuri: „24K Magic” (Bruno Mars), „Feel The Real” (Musiq Soulchild), „Freudian” (Daniel Caesar), „Gumbo” (PJ Morton), „Let Love Rule” (Ledisi).

La categoria „cel mai bun album rock” au fost nominalizate albumele „A Deeper Understanding” (The War on Drugs), „Emperor of Sand” (Mastodon), „Hardwire…To Self-Destruct” (Metallica), „The Stories We Tell Ourselves” (Nothing More) și „Villains” (Queens of the Stone Age).

Trupa Arcade Fire va concura la categoria „cel mai bun album de alternativ” cu materialul discografic „Everything Now”. La aceeași categorie vor mai concura albumele „American Dream” (LCD Soundsystem), „Humanz” (Gorillaz), „Pure Comedy” (Father John Misty) și „Sleep Well Beast” (The National).

Cântăreața R&B SZA este artista care a primit cele mai multe nominalizări în acest an — cinci—, inclusiv la categoria „cel mai bun artist debutant„, unde va concura alături de Julia Michaels, Alessia Cara, Khalid și Lil Uzi Vert.

„Reputation”, cel mai recent album lansat de Taylor Swift, nu va concura la premiul Grammy pentru cel mai bun album întrucât a fost lansat în noiembrie, depășind termenul de eligibilitate, însă conține două single-uri, lansate anterior apariției sale pe piață, care au primit nominalizări la Grammy Awards 2018.

Cea mai notabilă omisiune din anunțul de marți referitor la nominalizările la Grammy îl vizează pe rapperul canadian Drake, al cărui album „More Life” a dominat topurile revistelor muzicale, de radio și platformele de streaming, după lansarea sa din luna martie.

Cântărețul și compozitorul britanic Ed Sheeran, al cărui album „Divide” a dominat de asemenea topurile mondiale, a primit două nominalizări în categoriile pop. Lady Gaga și Kesha au primit două nominalizări la aceleași categorii în care a fost nominalizat și Ed Sheeran.

Vedeta pop Katy Perry, care nu a câștigat deocamdată niciun premiu Grammy, nu a primit nicio nominalizare în acest an pentru cel mai recent album al ei, intitulat „Witness”.

Absența unor artiste celebre în categoriile principale de la Grammy marchează un contrast puternic față de gala din 2017, când Beyonce a deținut primul loc în topul nominalizărilor, iar cântăreața Adele a câștigat toate premiile aferente categoriilor principale. Niciuna dintre cele două artiste nu a lansat un album nou în acest an.

Cea de-a 60-a gală Grammy Awards, unde sunt atribuite cele mai importante trofee din industria muzicală americană, distribuite în peste 80 de categorii, va avea loc pe 28 ianuarie la Madison Square Garden din New York.

Au fost eligibile cântecele și albumele lansate între octombrie 2016 și septembrie 2017. Câștigătorii din fiecare categorie sunt desemnați pe baza voturilor exprimate de membrii Recording Academy, o instituție alcătuită din profesioniști ai industriei muzicale.

Citeşte şi Premiile Grammy se vor întoarce în 2019 la Los Angeles