Preotul Constantin Onu, de la o biserică din Piteşti, acuzat de hărţuire sexulă de către o enoriaşă

Vestit pentru inițiativele sale bisericești, printre care slujbele în limbaj mimico gestual pentru surdo-muți, dar și pentru abilitățile sale antreprenoriale care i-au adus acum doi ani retrogradarea din funcția de paroh, preotul Constantin Onu este acum acuzat de o enoriașă de hărțuire sexuală. 

04 iul. 2016, 05:47
Preotul Constantin Onu, de la o biserică din Piteşti, acuzat de hărţuire sexulă de către o enoriaşă

Violeta Lavinia Pravă, o tânără ingineră din Pitești, care l-a avut duhovnic pe părintele Onu, susține, în cadrul unor sesizări adresate Patriarhiei Române și Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului că preotul a depășit cu mult limitele unei relații normale dintre un duhovnic și o fiică duhovnicească, ajungând să o pipăie, să îi trimită SMS-uri, și chiar să îi facă declarații cu înțeles explicit sexual. Violeta este decisă să meargă mai departe în demersul său de a îndepărta acest „măr stricat” care poate strica și alți slujitori ai bisericii și despre care spune că se ocupă și cu alte discipline neortodoxe. Potrivit tinerei, contactată de jurnaluldearges.ro, Constantin Onu este un inițiat în tehnici Reiki, Melchisedec sau inforenergetică, prin intermediul cunoștințelor sale reușind să își influențeze enoriașii pentru a obține mai mulți bani la pomelnic, donații către biserică sau, în cazul de față, favoruri sexuale.

„Am locuit la București și, când am venit în Pitești, simțeam nevoia unui duhovnic, simțeam nevoia să mă spovedesc. Știam de Mavrodolu, l-am întâlnit acolo pe preotul Onu și l-am întrebat dacă poate fi duhovnicul meu, neștiind ce mi se poate întâmpla. După o perioadă relativ scurtă, de două-trei săptămâni, tot se plângea că are nevoie de cineva care să îi lucreze la calculator pentru tehnoredactarea unor documente referitoare la persoanele cu probleme de auz. Am spus că pot veni la cancelaria bisericii și să îl sprijin pentru că cunosc programele PC necesare și îmi este la îndemână. Nu am dorit să fiu plătită pentru asta gândindu-mă până la urmă la beneficiarul final al acestor lucrări, surdo-muții, despre ei era vorba. A fost o perioadă în care eram ca și un membru al familiei, o perioadă în care i-am intrat în casă și îl percepeam nu doar ca pe un preot, ci ca pe un adevărat părinte. Cum a început totul? Eram în curte în ziua respectivă, pentru că mi-am dat seama că are niște capacități, i-am spus nu mai faceți asta! M-a dus la troițe și bolborosea ceva ce nu am putut înțelege nimic ca tot ritualul la care asistam ca paralizată să culmineze la ultima troiță, de fapt mormântul lui Mavrodolu, unde mi-a pus mâinile pe cruce, și-a pus mâinile lui peste mâinile mele spunându-mi „Oamenii se pot iubi și într-un alt mod”… Eram ca hipnotizată, nu înțelegeam nimic, nu am putut reacționa. Ultima dată, când m-a condus spre casă de la biserică până în zona Nord, îmi spunea „Totuși o noapte îți ajunge să fim împreună?” Îmi venea să râd… În mașină, pe stradă, mi-a pus mâna pe picior. Am vrut să sar din mașină și mi-a spus să stau liniștită că oprește mașina… Apoi mi-a dat un SMS prin care mi-a spus „nu te speria, stai liniștită, comportă-te normal, firesc”. Am încercat să îl înfrunt să îi spun să înceteze și îmi spunea „este problema ta, pentru că nu îți place”. L-am amenințat că îl spun soției și mi-a spus să nu fac asta. O cunoșteam pe soție, v-am spus, eram considerată un membru al familiei de către soție și cei trei copii iar eu îl consideram mai mult decât un preot, un părinte! A spus să nu îndrăznesc să fac asta. „Nu strica ce este frumos!” L-am amenințat că voi face demersuri, că îl voi spune arhiepiscopului iar el îmi spunea că se simte și mai incitat de lucrul acesta. Dar cred că atunci a încercat să mă influențeze cu tehnicile în care este inițiat. Am ajuns la spital de două ori. Nu puteam să fac nimic, aveam stări de frică, am avut o perioadă de accidente cu mașina, în momentul în care a simțit că încep să fac demersuri către Arhiepiscopie îmi spunea să nu mă duc. Două luni de zile nu am putut să scriu, nu puteam să pun mâna pe pix și să scriu aceste lucruri…  Am luat legătura cu un alt preot, îndrumată de preoții de la București, am găsit pe altcineva și îi mulțumesc lui Dumnezeu că mai sunt și preoți cu har”, a declarat tânăra tânăra.

Reacţia preotului Constantin Onu

Contactat de jurnaliştii de la jurnaluldeargeş.ro, preotul Constantin Onu neagă că ar fi făcut ceva nelalocul lui:

„Da știu, din moment ce este o anchetă în curs la Arhiepiscopie… Este ciudat însă să spui că un om vine în casa ta, la orice oră, teleportat și apoi să ai niște manifestări de nu știu ce natură… Dar nu vreau să dezbat, atât vreau să spun, Doamne ferește și mă rog ca toată lumea să fie sănătoasă. S-a făcut o anchetă la Arhiepiscopie și eu zic să așteptați răspunsul. Eu zic să nu îl supărați pe Dumnezeu, că nu e cazul. Adresați-vă Biroului de Presă al Arhiepiscopiei, ce sesizări s-au făcut, ce anchetă s-a făcut, s-au făcut declarații… A fost o chemare, o verificare a situațiilor… Vă spun doar, Doamne ferește! Doamne ferește! Doamne ferește! Să nu i se întâmple nimănui aceste situații incredibile”, a spus acesta.