Preşedintele ucrainean a invitat şi experţi ruşi la anchetarea cauzelor catastrofei

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a dat ordin ca experţi ruşi să fie invitaţi la anchetarea cauzelor catastrofei aviatice produse joi în regiunea Doneţk, în care a fost implicat un avion al companiei Malaysia Airlines, informează ITAR-TASS, potrivit Agerpres.

21 iul. 2014, 12:40
Preşedintele ucrainean a invitat şi experţi ruşi la anchetarea cauzelor catastrofei

‘În calitate de preşedinte al Ucrainei, am invitat chiar din primele minute reprezentanţi ai ţărilor care au avut de suferit (de pe urma catastrofei aviatice) – în primul rând ai Olandei, Malaeziei, Germaniei, Marii Britanii, Australiei, SUA – şi am ordonat invitarea de reprezentanţi ai Rusiei, pentru ca toate acestea să se desfăşoare în maximă transparenţă’, a declarat Poroşenko în timpul vizitei sale la ambasada Malaeziei la Kiev.

Catastrofa aviatică produsă joi după-amiaza s-a soldat cu moartea a 298 de persoane, dintre care 85 de copii. Avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer BUK. În prezent au loc cercetări pentru a stabili locul exact de unde s-a tras asupra avionului şi cine este responsabil pentru ceea ce Petro Poroşenko a calificat a fi ‘un act terorist’.

Preşedintele Petro Poroşenko a mai ordonat luni forţelor armate ucrainene să înceteze focul şi să întrerupă operaţiunile militare pe o rază de 40 de kilometri în jurul perimetrului unde s-a prăbuşit avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Presupusele cutii negre ale avionului malaezian prăbuşit, sub controlul rebelilor proruşi

Confruntările armate s-au intensificat în zonă după catastrofa aviatică de joi, în ciuda apelurilor internaţionale pentru un armistiţiu care să permită desfăşurarea investigaţiei la faţa locului.

O comisie a Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (ICAO) a sosit duminică la Kiev, dar din cauza riscurilor de securitate experţii nu s-au deplasat deocamdată la locul prăbuşirii avionului, care se află într-o zonă controlată de separatiştii proruşi, în apropierea localităţii Grabovo din provincia Doneţk.

TRAGEDIE UCRAINA. Putin şi-a luat angajamentul să coopereze pentru recuperarea corpurilor