PSD reclamă că MAE nu a trimis buletinele de vot la două secţii din Australia şi Noua Zeelandă. Ministerul neagă acuzaţia

PSD acuză Ministerul de Externe că nu a trimis buletinele de vot la secţiile de votare din Perth, Australia, şi Auckland, Noua Zeelandă, în condiţiile în care procesul de vot din cele două oraşe începe încă de sâmbătă seară. Ministerul de Externe a transmis, sâmbătă, că problemele de la cele două secţii s-au remediat, iar procesul de votare va debuta în afara țării, potrivit prevederilor legale, la secția de votare nr. 18 din Auckland, Noua Zeelandă, la ora 20.00, ora României (ora 7.00, ora locală).

10 dec. 2016, 15:26
PSD reclamă că MAE nu a trimis buletinele de vot la două secţii din Australia şi Noua Zeelandă. Ministerul neagă acuzaţia

Ministerul Afacerilor Externe nu a trimis buletine de vot pentru secţiile din Perth, Australia şi Auckland, Noua Zeelandă. În mai puţin de opt ore, aceste secţii vor fi deschise iar la acest moment lipsesc buletinele de vot, ştampilele şi autocolantele„, se arată într-un comunicat de presă emis de PSD.

Social-democraţii menţionează că MAE a invocat faptul că poşta australiană şi cea neozeelandeză nu lucrează în weekend, însă PSD susţine că buletinele de vot au ajuns fără probleme la celelalte secţii din aceste două ţări.

”Suntem în faţa unui incident grav, provocat de incompetenţa Guvernului Cioloş. Partidul Social Democrat somează Ministerul Afacerilor Externe să ofere explicaţii amănunţite privind această problemă şi să găsească rapid o rezolvare astfel încât românii din Perth şi Auckland să poată vota”, se mai arată în comunicatul PSD.

REACŢIA MINISTERULUI DE EXTERNE

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, sâmbătă, prin intermediul unui comunicat, că a transmis „în timp util, conform prevederilor legale”, toate materialele necesare votării către toate misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

„Materialele destinate secțiilor de votare din Australia și Noua Zeelandă au fost transmise prin curier rapid, la data de 24 noiembrie 2016, iar la 29 noiembrie au fost primite la Canberra. Materialele necesare votării au fost expediate ulterior de la Canberra spre secțiile de votare din Australia și către cea din Noua Zeelandă prin Poșta australiană, dar timpul estimat transportării – 5 zile după cum au declarat reprezentații Poștei australiene – nu a fost respectat în cazul a două secții de votare – Auckland și Perth”, se arată în comunicatu MAE.

Misiunea Diplomatică a României la Canberra a informat MAE și Biroul electoral de circumscripție 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării în cursul dimineții de 9 decembrie cu privire la aceste probleme de ordin logistic în ceea ce privește transportul materialelor necesare pentru desfășurarea procesului electoral la cele două secții de votare.

„În aceste condiții, Ministerul Afacerilor Externe a întreprins toate demersurile posibile pentru remedierea situației, astfel încât materialele electorale destinate celor două secții de votare să ajungă în timp util, iar cetățenii români din Auckland și Perth să își poată exercita dreptul de vot.

În momentul în care s-a constatat că nu se poate rezolva problema preluării de la Poșta australiană a acestor materiale, MAE a transmis către Biroul electoral de circumscripție 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării propuneri pentru asigurarea materialelor de vot, astfel:
Transferarea de buletine vot, timbre autocolante cu mențiunea „Votat” și ștampile cu mențiunea „Votat” de la secția de votare din Melbourne la cea de la Perth; Transferarea de buletine vot, timbre autocolante cu mențiunea „Votat” și ștampile cu mențiunea „Votat” de la secția de votare de la Sidney la cea de la Auckland. Confecționarea ștampilelor de control ale celor două secții de votare pe plan local„, precizează MAE.

Ministerul a transmis că Biroul electoral de circumscripție 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării a acceptat sâmbătă, printr-o decizie a Biroului, măsurile propuse de MAE pentru remedierea situației. Prin urmare, procesul de votare va debuta în afara țării, potrivit prevederilor legale, la secția de votare nr. 18 din Auckland, Noua Zeelandă, la ora 20.00, ora României (ora 7.00, ora locală).

CITEŞTE ŞI: ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Campania electorală s-a încheiat sâmbătă dimineaţă. Tot ce trebuie să ştii despre votul de duminică