REFERENDUM SCOŢIA, rezultatele FINALE: Scoţienii au RESPINS INDEPENDENŢA cu 55.3% voturi împotrivă VIDEO

REFERENDUM SCOŢIA Scoţia a decis joi că vrea să rămână sub egida Marii Britanii, în cursul unui referendum a cărui miză a suscitat o dezbatere politică printre cei pasionaţi de istoria sa, relatează AFP. După numărarea buletinelor de vot în 31 din cele 32 de circumscripţii, scoţienii au votat în proporţie de aproximativ 55% împotriva desprinderii Scoţiei de Regatul Unit.

19 sept. 2014, 06:07
REFERENDUM SCOŢIA, rezultatele FINALE: Scoţienii au RESPINS INDEPENDENŢA cu 55.3% voturi împotrivă VIDEO

UPDATE 11:27 Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a afirmat că ‘răsuflă uşurat după rezultatul’ referendumului din Scoţia privind independenţa, într-un interviu acordat vineri postului german de radio Deutschlandfunk, relatează AFP.

„Recunosc: rezultatul mă face să răsuflu uşurat”, a spus Schulz, ca răspuns la o întrebare despre victoria taberei care s-a opus independenţei Scoţiei în cadrul unui referendum istoric marcat de o rată de participare masivă.

UPDATE 10:25 Scoţienii au votat în proporţie de 55,3% împotriva ruperii de Marea Britanie, după numărarea buletinelor de vot din cele 32 de circumscripţii. În total 2,001,926, de persoane au votat împotriva independenţei şi 1,617,989, pentru, potrivit BBC. Rata de participare la vot a fost una record: 84,6%.


Scoţienii au votat în proporţie de aproximativ 55% împotriva desprinderii Scoţiei de Regatul Unit, relevă datele obţinute după numărarea buletinelor de vot în 31 din cele 32 de circumscripţii, relatează BBC şi AFP.

În favoarea rămânerii Scoţiei în Regat au votat 1.914.187 de persoane (55,42%), în timp ce pentru independenţă s-au exprimat 1.852.828 de alegători (44,58%), potrivit datelor oficiale.

Chiar dacă nu se cunosc datele votului la o circumscripţie, acestea nu au cum să afecteze scorul pe ansamblu, susţin experţii.

Liderul susţinătorilor ieşirii Scoţiei din Regatul Unit, Alex Salmond, a recunoscut vineri înfrângerea taberei sale la referendumul privind independenţa, relatează AFP.

Citeşte şi Clişee despre SCOŢIENI: Roşcovani, băutori de whisky, zgârciţi, patrioţi şi purtători de kilt

El a afirmat de asemenea că Scoţia se aşteaptă ca Londra să-şi onoreze rapid promisiunile de a-i oferi mai multe puteri, potrivit Reuters.

„Se pare că nu vom obţine DA-ul la care am sperat”, a declarat vineri dimineaţă pentru BBC vicepremierul scoţian şi numărul doi al Partidului Naţional Scoţian, Nicola Sturgeon, informează AFP.

‘Este o adevărată dezamăgire faptul că am eşuat la limită în a obţine votul DA’ victorios la referendum, a adăugat ea.

Liderul susţinătorilor ieşirii Scoţiei din cadrul Regatului Unit, Alex Salmond, care a părăsit în cursul nopţii oraşul Aberdeen pentru a se deplasa cu un avion privat la Edinburgh, a postat pe Twitter: ‘Felicitări (oraşului) Glasgow şi scoţienilor pentru sprijinul lor incredibil’.

Premierul britanic David Cameron a comunicat de asemenea pe pagina sa oficială de pe Twitter: ‘Am vorbit cu Alistair Darling (şeful campaniei susţinătorilor menţinerea Scoţiei în Regat – n.r.) şi l-am felicitat pentru campania bine dusă’.

Un referendum a avut loc joi în Scoţia, la care electoratul a fost chemat să răspundă la o singură întrebare: ‘Sunteţi de acord ca Scoţia să devină o ţară independentă?’.

Citeşte şi Separarea Scoţiei de Marea Britanie, un DIVORŢ DUREROS