Relaţiile economice România – Croaţia şi Preşedinţia Consiliului UE, pe agenda discuţiilor dintre Dăncilă şi premierul croat

Premierul Viorica Dăncilă a avut, luni, la Zagreb, o întrevedere cu omologul croat, Andrej Plenkovic, cu care a discutat despre relaţiile economice şi comerciale dintre cele două state, dar şi despre preluarea de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie 2019.

RomaniaTV.net
03 dec. 2018, 12:33
Relaţiile economice România – Croaţia şi Preşedinţia Consiliului UE, pe agenda discuţiilor dintre Dăncilă şi premierul croat

„Am constatat împreună că, în urma vizitei premierului croat în România, relaţiile bilaterale dintre cele două state au avut un trend ascendent. Am avut o bună cooperare sectorială. Mai mulţi miniştri din România au venit aici, la Zagreb, mai mulţi miniştri din Zagreb au vizitat România, astfel încât să găsim puncte comune de cooperare între cele două state”, a precizat premierul român.

Totodată, Viorica Dăncilă a subliniat că a discutat cu omologul de la Zagreb despre provocările pe care România le va avea la nivel european o dată cu preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

„Un alt aspect avut în vedere în cadrul discuţiilor noastre s-a referit la trio-ul România – Finlanda – Croaţia, ceea ce presupune un program comun, discuţii, un consens în ceea ce priveşte programul celor trei Preşedinţii în decursul următoarelor 18 luni. Am vorbit despre preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România începând cu 1 ianuarie 2019, despre provocările la nivel european cărora trebuie să le dăm un răspuns împreună. Mă refer aici la provocări legate de Brexit, de viitorul Uniunii Europene post-Brexit şi aici un rol important îl va juca summit-ul de la Sibiu din 9 mai 2019. Am vorbit despre punctele comune, abordarea comună pe care trebuie să o avem pe politicile tradiţionale la nivel european – şi mă refer la politica de coeziune şi politica agricolă comună, dar şi provocări legate de migraţie, de terorism, de politica de apărare şi, bineînţeles, un lucru care interesează ambele ţări: Schengen-ul”, a adăugat Dăncilă.

Potrivit şefului Executivului de la Bucureşti, pe agenda discuţiilor s-a aflat şi Iniţiativa celor Trei Mări, dar şi Strategia Dunării.

„L-am asigurat pe domnul prim-ministru că, în cursul săptămânii trecute, am adoptat în cadrul Guvernului un act normativ care prevede înfiinţarea unui grup de lucru referitor la proiectele din cadrul Iniţiativei celor Trei Mări. Un alt punct avut în vedere de noi a fost cel legat de Strategia Dunării. România deţine Preşedinţia SUERD, dar va avea şi în programul Preşedinţiei Strategia Dunării, astfel încât acest lucru presupune o coordonare între România şi Croaţia”, a mai precizat Viorica Dăncilă.

Cu ocazia vizitei la Zagreb, prim-ministrul va participa şi la deschiderea Summit-ului şefilor de guverne din statele membre ale Iniţiativei Central Europene (ICE).