Relu Fenechiu, scrisoare din închisoare în care îi atacă dur pe magistraţii care „oferă trofee”

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, aflat în închisoare unde execută o pedeapsă de 5 ani, acuză abuzurile care ar fi fost comise de magistraţi în cazul său. Fenechiu susţine, într-o scrisoare, că există magistraţi care oferă "trofee" populaţiei, iar politicienilor care i-au numit în funcţie eliminarea adversarilor.

20 iul. 2015, 09:38
Relu Fenechiu, scrisoare din închisoare în care îi atacă dur pe magistraţii care „oferă trofee”

Relu Fenechiu dezvăluie, într-o scrisoare publicată de luju.ro, că a fost avertizat ca la Palatul Cotroceni i se pregateste „viitorul”, facand trimitere la faptul ca dosarul sau ar fi fost deschis la comanda lui Traian Basescu.

„In urma unor rapoarte negative ale Mecanismului de Cooperare si Verificare, ce au atentionat ani la rand asupra pericolului fenomenului de coruptie in Romania, justitia a inceput sa se concentreze in aceasta directie, facand progrese remarcabile. Mediatizarea asidua a acestor teme a facut ca populatia sa devina foarte interesata si preocupata de eradicarea coruptiei.

In incercarea de a-si consolida credibilitatea, dar si de a sprijini anumite forte politice, unii magistrati din sistemul de justitie au facut, insa, numeroase abuzuri, oferind populatiei „trofee”, iar prietenilor politici care i-au numit in functii, eliminarea adversarilor. (…)

Ma voi referi exclusiv la situatia dosarului meu, pe care, daca veti avea bunavointa de a-l studia (iar eu sunt dispus sa va pun la dispozitie toate informatiile de care aveti nevoie), veti constata abuzuri inimaginabile facute de justitia din Romania.

Acest lung sir de abuzuri a inceput cu o sesizarea facuta de Presedintele Romaniei din acea perioada, domnul Traian Basescu, catre Procurorul General al Romaniei de a analiza o reclamatie facuta de un individ (care ulterior a fost condamnat la patru ani de inchisoare pentru santaj la adresa mea). Precizez ca doamna europarlamentar Renate Weber, pe atunci consilier al presedintelui, a declarat ca nu a mai existat o astfel de sesizare din partea Presedintiei catre Procurorul General.

A continuat cu repartizarea dosarului unui procuror incompatibil, care-si pierduse postul de sef al Corpului de Contral al Ministerului Justitiei in urma preluarii acestui portofoliu de catre PNL si care invocase in presa ca eu fusesem in spatele demiterii sale.

Dupa doar cateva zile de la demiterea sa de la minister, acest procuror era angajat la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si i se repartiza dosarul meu. Aceste lucruri se intamplau in anul 2007. De atunci, in preajma fiecarei campanii electorale, apareau informatii tendentioase din dosar, iar presedintele Basescu vorbea deja de „puscariabilul Fenechiu”. (…)

Am fost avertizat ca la Cotroceni mi se „construieste” viitorul. Nu am crezut, insa, niciodata aceste lucruri. Cu toate acestea, dosarul meu a fost trimis in mare graba in instanta, fiind acuzat de complicitate la infractiuni de prejudiciu. Am cerut o expertiza independenta, conform legii, pentru a dovedi ca nu exista acel prejudiciu, dar nu mi-a fost aprobata.

Din acel moment, dosarul meu a fost judecat intr-o maniera tendentioasa, instanta amanand sistematic acceptarea probelor in apararea mea, pentru ca, la penultimul termen, fara sa se anunte in prealabil, sa respinga toate cererile noastre, martori sau expertize judiciare si sa ne puna in vedere ca in trei saptamani va fi ultimul termen. La acel termen, am depus doua expertize extrajudiciare si sute de inscrisuri care demonstrau fara echivoc netemeinicia acuzarii”, scrie Fenechiu.

CITEŞTE ŞI Executarea silită a lui Relu Fenechiu, BLOCATĂ în instanţă de către soţia fostului ministru

Fostul ministru continuă susţinând că a fost sfatuit atunci sa demisioneze din Parlament „pentru a nu mai fi judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), intrucat judecatorii de acolo ma vor condamna chiar daca stiu ca sunt absolut nevinovat.”

„Convins fiind de nevinovatia mea, nu am demisionat, sperand totusi intr-o sentinta corecta. Dar nu s-a dorit asa ceva…

Pe 12 iulie, impotriva evidentei, am fost condamnat la cinci ani inchisoare cu executare, o decizie unica si surprinzatoare prin raportarea faptelor si a probelor existente, la sentinta pronuntata.

Motivarea sentintei reprezinta, de asemenea, o marturie clara a abuzului, neprofesionalismului si (dez)interesului unei instante. Aprecieri arbitrare, rastalmacire a realitatii, confuzii grosolane si interpretari unice in jurisprudenta din Romania compun aceasta motivare. Unicul interes nu era aflarea adevarului, ci condamnarea mea cu orice pret. (…) 

Tara noastra a facut in ultimii 25 de ani progrese importante, devenind membru al NATO si a Uniunii Europene. Se vorbeste foarte mult despre statul de drept si independenta justitiei. Din nefericire, justitia isi doreste sa fie independenta fata de cei care ii critica greselile si abuzurile.

Se pare, insa, ca unii judecatori au ales sa nu fie independenti fata de cei care i-au propulsat in functii sau fata de cei alaturi de care au interese. (…)

Am mari retineri ca justitia romana imi va permite insa sa imi dovedesc nevinovatia! Exista o teama in randul instantelor de a judeca procesele mele, deoarece, daca ar judeca corect si mi-ar da dreptate, ar insemna recunoasterea faptului ca am fost condamnat pe nedrept de cea mai inalta instanta din Romania.

Acestea sunt problemele asupra carora doresc sa atrag atentia opiniei publice din spatiul european. O ancheta independenta, realizata de o organizatie non-guvernamentala sau de o institutie media, ar putea demonstra adevarul si faptul ca sunt victima unor abuzuri inimaginabile intr-o tara europeana. Din aceasta cauza, sotia, copiii si parintii mei trec printr-o situatie pe care nu as dori-o nimanui.”, conchide Fenechiu.