Robert Cazanciuc: Lipsa educaţiei, motivată de lipsa posibilităţilor materiale, poate crea tragedii

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a afirmat luni, la Craiova, unde a participat la festivitatea de deschiderea a noului an școlar la Centrul de Detenție din cadrul Penitenciarului pentru Minori și Tineri, că lipsa educației poate crea tragedii în multe cazuri și că în sistemul penitenciar din România este nevoie de investiții

14 sept. 2015, 13:06
Robert Cazanciuc: Lipsa educaţiei, motivată de lipsa posibilităţilor materiale, poate crea tragedii

Robert Cazanciuc a  afirmat că ales să participe la deschiderea anului școlar într-un centru aparținând Administrației Naționale a Penitenciarelor pentru a încerca să atragă atenția și în acest fel asupra unor realități mai puțin cunoscute — cel mai tânăr elev înscris aici în clasa I are 15 ani, iar cel mai în vârstă are 25 de ani și este înscris în clasa a XI-a.

Există subiecte grele pe care societatea trebuie să le dezbată astăzi. Suntem toți apăsați de griji și probleme, dar nu trebuie să trecem cu vederea lecția pe care cei peste 100 de tineri de aici ne-o pot oferi. Fiecare are povestea lui, explicații și motivații, dar greșelile pentru care vă aflați aici trebuie să fie lecții atât pentru voi, cât și pentru noi, în ansamblu. Lipsa educației, motivată în multe cazuri de lipsa posibilităților materiale, poate crea tragedii.

Fiecare dintre voi poate ați fi avut o șansă dacă ați fi urmat cursul școlar firesc al oricărui copil, dacă ați fi avut ocazia să învățați nu doar să scrieți și să citiți, dar și să primiți un set de valori morale, să aflați ce înseamnă respectarea legii și ce consecințe are nerespectarea legii‘, a spus Cazanciuc în cadrul festivității.

Ministrul Justiției a mai afirmat că rolul sistemului penitenciar nu este acela de a izola de societate oamenii care au încălcat legea, ci acela de a încerca să îi readucă, să îi pregătească pentru a avea șanse reale de reintegrare. ‘În lipsa educației, tinerii prezenți aici au mers pe căi greșite, au încălcat legea, iar acum suportă consecințele. Iar dacă nu le oferim o șansă de a le oferi un loc de muncă, de a câștiga un ban cinstit pentru a-și asigura traiul, îi condamnăm din nou la o nouă sancțiune privativă de libertate.

La nivelul societății avem nevoie să investim în școli, în spitale, în drumuri și uităm că este nevoie în același timp să investim și în sistemul penitenciar, pentru că este dificil altfel să vorbim de reintegrarea persoanelor condamnate’, a mai spus Cazanciuc.

Potrivit ministrului Justiției, anual, peste 2.000 de elevi din sistemul penitenciar sunt absolvenți ai cursurilor de instruire școlară. Prin protocolul de colaborare încheiat de Centrul de Detenție Craiova cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj, aici se asigură anul acesta instruirea în noul an școlar a 129 de persoane internate, dintre care 43 vor urma cursurile învățământului primar, 39 pe cele ale ciclului gimnazial, iar 47 de elevi vor parcurge cursurile liceale, filiera tehnologică, în vederea calificării în domeniile tâmplărie lemn și lăcătușerie construcții metalice.

La festivitatea de la Centrul de Detenție Craiova au mai participat Cătălin Claudiu Bejan, directorul general al ANP, și primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.