SĂNĂTATEA TA: Ai vocea răguşită? Iată de ce boli poţi să suferi

Anumite modificări în tonul vocii pot fi semnul unor serioase probleme de sănătate, dar nu toate sunt uşor de observat.

27 aug. 2014, 15:15
SĂNĂTATEA TA: Ai vocea răguşită? Iată de ce boli poţi să suferi

Iată câteva boli care se manifestă şi prin schimbarea vocii:

1.O voce puţin răguşită, mai ales dimineaţa, poate fi semn de reflux gastric. Acidul din stomac ajunge în esofag şi irită gâtul şi laringele, iar problema poate duce chiar la inflamarea corzilor vocale, rezultând într-o voce răguşită, scrie doctorulzilei.ro.

2. Vocea nazală este de obicei rezultatul sinuzitei cronice. Tonul specific răcelilor şi nasului înfundat modifică foarte mult vocea, pentru că blochează fluxul de aer, care nu mai poate trece prin fosele nazale.

3. Voce mai groasă sau foarte slabă. Orice schimbare în tonul vocii poate însemna o problemă cu glanda tiroidă. Dacă nu funcţionează bine, tiroida poate duce la tulburări hormonale, care schimbă vocea, de obicei o îngroaşă. Acesta este un semn al hipotiroidismului, la fel şi vocea răguşită, aspră.

4. Vocea slabă, monotonă este întâlnită deseori la bolnavii de Parkinson. Aproximativ 90% dintre aceştia suferă diferite modificări ale vocii. Ei nu se mai pot monitoriza corect şi au impresia că vorbesc normal, tare, cu inflexiuni, când de fapt vocea lor este slabă, monotonă.

5. Vocea foarte răguşită, care nu dispare, este un semn că trebuie să mergeţi neapărat la medic. Uneori, tumorile canceroase care apar la nivelul laringelui, în primele stadii ale cancerului, pot determina schimbarea vocii. Potrivit statisticilor, doar 5% dintre tumorile care apar la acest nivel sunt benigne.

Citeşte şi Lucrezi într-un call center? Munca îţi afectează vocea