Scriitorul german Siegfried Lenz a încetat din viaţă la vârsta de 88 de ani

Siegfried Lenz, unul dintre scriitorii reprezentativi pentru literatura germană de după Al Doilea Război Mondial, a încetat din viaţă la vârsta de 88 de ani, a anunţat marţi Editura Hoffmann und Campe, potrivit EFE şi AFP.

RomaniaTV.net
07 oct. 2014, 19:38
Scriitorul german Siegfried Lenz a încetat din viaţă la vârsta de 88 de ani

Prin decesul lui Siegfried Lenz, ‘ţara noastră a pierdut una dintre cele mai mari figuri ale literaturii germane’, a spus preşedintele german, Joachim Gauck, într-o scrisoare de condoleanţe către văduva scriitorului, Ulla Lenz.

Guvernul ‘deplânge’ dispariţia acestui ‘mare scriitor’, scrie, pe Twitter, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert. ‘O parte a Germaniei ne-a părăsit astăzi’, afirmă ministrul german al afacerilor externe, Frank-Walter Steinmeier.

Siegfried Lenz s-a născut în 1926, în Lyck, localitate din Prusia Răsăriteană (astăzi, oraşul Elk, Polonia). A intrat în marina germană în 1944. Cu puţin timp înainte de încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a dezertat în Danemarca însă a fost făcut prizonier de război. După încheierea războiului, a studiat filosofia, engleza şi istoria literaturii la Universitatea din Hamburg. Din 1951, a început să lucreze ca scriitor independent la Hamburg.

A susţinut politica de apropiere faţă de est, ‘Ostpolitik’, a cancelarului Willy Brandt, pledând pentru reconcilierea cu Polonia. A fost prieten cu Helmut Schmidt, cancelar între 1974 şi 1982.

A scris numeroase romane, scurte povestiri, eseuri, piese de teatru. Cea mai cunoscută scriere a sa este romanul ‘Deutschstunde’ (Ora de germană), adaugă AFP. A mai scris, printre altele, ‘Arnes Nachlass’ (Moştenirea lui Arne).