Senat: Reprezentanţii societăţii civile în CSM nu sunt demnitari

Senatorii şi-au menţinut, luni, punctul de vedere ca reprezentanţii societăţii civile care fac parte din CSM să nu aibă calitate de demnitar, ei respingând în acest sens o cerere de reexaminare a unui proiect de lege transmisă Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu.

RomaniaTV.net
08 apr. 2013, 17:30
Senat: Reprezentanţii societăţii civile în CSM nu sunt demnitari

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă 23/2012 pentru modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, precum şi pentru prorogarea unor termene prevăzute în Legea 247/2005 privind reforma în domeniul proprietăţii şi justiţiei fusese modificat anterior de senatori, prin introducerea unui amendament care viza modificarea unei prevederi din Legea 31/2004 privind Consiliul Superior al Magistaturii.

Potrivit unui amendament adoptat anterior în Senat, numai judecătorii şi procurorii din CSM urmau să aibă calitatea de demnitari.

Această prevedere a fost criticată de preşedintele Traian Băsescu, care s-a pronunţat pentru păstrarea textului legal actual, potrivit căruia „membrii Consiliului Superior al Magistraturii au calitatea de demnitar” şi a cerut Parlamentului reexaminarea actului normativ.

Şeful statului a susţinut că, în condiţiile în care Consiliului Superior al Magistraturii are în componenţa sa şi doi reprezentanţi ai societăţii civile, specialişti în domeniul dreptului, care se bucură de înaltă reputaţie profesională şi morală, nu se justifică diferenţa de statut dintre aceştia şi ceilalţi membri ai Consiliului.

„Apreciem că statutul de demnitar nu derivă din calitatea de judecător sau procuror, ci din atribuţiile şi responsabilităţile specifice calităţii de membru al CSM. Astfel, se impune ca toţi membrii CSM să aibă acelaşi statut”, a mai arătat Băsescu în cererea de reexaminare.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă 23/2012 pentru modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, precum şi pentru prorogarea termenului prevăzut la art. III din Titlul XVI al Legii 247/2005 privind reforma în domeniul proprietăţii şi justiţiei a fost dezbătut de Senat în calitate de Cameră decizională.

Liderul senatorilor PDL Cristian Rădulescu a susţinut, luni, că proiectul de lege pentru aprobarea OUG care prevede ca reprezentanţii societăţii civile care fac parte din CSM să nu aibă calitate de demnitar a fost dezbătut „cu multe vicii de procedură” şi că va fi atacat de PDL la Curtea Constituţională.

Senatorii au respins, luni, o cerere de reexaminare transmisă Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu privind un proiect de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă 23/2012 pentru modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, precum şi pentru prorogarea unor termene prevăzute în Legea 247/2005 privind reforma în domeniul proprietăţii şi justiţiei şi pentru modificarea Legii 31/2004 privind Consiliul Superior al Magistaturii.

„Statutul magistraţilor, aşa cum a venit el înapoi pentru reexaminare la Senat, a fost astăzi dezbătut cu multe vicii de procedură. Practic, cererea de reexaminare a fost respinsă, dar s-a introdus prin amendamente care nu mai puteau fi constituţional, în această fază, introduse. Pe de altă parte, se poate vedea cu ochiul liber că majoritatea guvernamentală nu s-a mobilizat şi a fost chiar şi tras de păr votul – 93 de voturi pentru, faţă de 95 cât ar fi trebuit”, a spus Rădulescu.