SEVILLA – BENFICA 4-2 la loteria penalty-urilor. Trofeul Europa League merge în Spania

FINALA EUROPA LEAGUE 2014: SEVILLA - BENFICA 4-2. FC Sevilla a învins Benfica Lisabona în finala Ligii Europa, pe arena Juventus Stadium din Torino. Partida s-a terminat după loviturile de departajare, Cardozo şi Rodrigo nereuşind să înscrie pentru Benfica Lisabona. Este a doua finală consecutivă pierdută de Benfica în cupele europene.

14 mai 2014, 14:02
SEVILLA – BENFICA 4-2 la loteria penalty-urilor. Trofeul Europa League merge în Spania

FINALA EUROPA LEAGUE 2014: SEVILLA – BENFICA 4-2. Echipa spaniolă Sevilla FC a câştigat trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins formaţia portugheză Benfica Lisabona, cu scorul de 4-2, la loviturile de departajare (0-0 la finalul prelungirilor), miercuri seara, în finala disputată pe ”Juventus Stadium” din Torino.

Benfica a pierdut astfel a opta finală consecutivă în cupele europene şi a doua la rând în competiţie, după 1-2 cu Chelsea anul trecut.

După ce a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1961 şi 1962, Benfica a pierdut apoi cinci finale ale CCE, în 1963, 1965, 1968, 1988 şi 1990, finala Cupei UEFA din 1983 şi cea a Europa League din 2013, iar acum cu Sevilla. ”Vulturii” au disputat a treia lor finală în această competiţie. În 1983, în finala Cupei UEFA, Benfica, după ce eliminase fără victorie pe Universitatea Craiova, în semifinale (1-1 în Bănie şi 0-0 la Lisabona), pierdea trofeul, după 0-1 şi 1-1 cu Anderlecht. Se poate spune că Benfica este în continuare victima ”blestemului lui Guttmann”: blestemul datează din anii ’60, după ce antrenorul ungur Bela Guttmann a reuşit să aducă singurele două trofee de campioană a Europei din vitrina Benficăi. După ultimul succes, Guttmann a plecat la rivala FC Porto, dar înainte de a face acest pas, în urma unei divergenţe pe teme financiare cu conducerea clubului din capitala portugheză, tehnicianul a pronunţat faimoasele cuvinte: ‘Fără mine, clubul nu va mai câştiga nicio finală europeană’.

De partea cealaltă, Sevilla a câştigat de două ori la rând Cupa UEFA, în 2006 după un categoric 4-0 cu Middlesbrough, formaţie care eliminase Steaua în semifinale, şi în 2007, după 3-1 la loviturile de departajare cu Espanyol Barcelona (2-2 după prelungiri).

Spania are cele mai multe trofee în a doua competiţie europeană intercluburi – 14, urmată de Anglia (11), Italia (10), Germania (6), Olanda (4), în vreme ce Portugalia are 2, la fel ca şi Rusia şi Suedia, în timp ce Iugoslavia, Ungaria, Turcia, Belgia şi Ucraina au câte un trofeu.

De remarcat faptul că de la transformarea competiţiei în Europa League, aceasta a fost o afacere iberică, doar două finaliste la cele cinci ediţii (Fulham şi Chelsea) nefiind din peninsulă.

Benfica a început ceva mai bine meciul şi a avut prima ocazie de gol în min. 14, când Garay a trimis din unghi spre poartă, dar Beto a respins în corner.

Sevilla a preluat apoi controlul jocului şi a avut o posesie mai bună, însă fără a-şi crea ocazii mari de gol. O situaţie notabilă s-a consumat în min. 37, când Reyes l-a găsit bine pe Alberto Moreno, dar şutul cu efect al fundaşului stânga a fost reţinut de Oblak (37).

Finalul primei reprize i-a găsit pe portughezi în atac, iar Beto i-a blocat pe rând pe Maxi Pereira şi pe Rodrigo (45+1).

În debutul părţii secunde, Benfica a trecut pe lângă deschiderea scorului, dar Pareja a respins de două ori decisiv, la baloanele expediate de Lima şi Rodrigo, după care Reyes l-a blocat pe acelaşi Lima (48).

Acţiunile periculoase au alternat la cele două porţi şi a fost rândul andaluzilor să rateze golul: Luisao l-a jenat pe Reyes, aflat în poziţie de finalizare (53), iar apoi Oblak a prins mingea expediată de acelaşi José Antonio Reyes (55).

”Vulturii” au cerut penalty în min. 56, când Alberto Moreno l-a faultat pe Lima în careu, dar arbitrul nu a dictat nimic.

Beto, fostul portar al echipei CFR Cluj, a reţinut şutul expediat de Gaitan (57), iar la poarta cealaltă slovenul Oblak (61) a fost la post la şutul lui Reyes.

Echipa spaniolă a continuat să aibă o posesie superioară, dar tot Benfica a fost cea care a fost mai aproape de gol. Lima a fost blocat in extremis în careu de Coke (72) şi nu a putut să-l învingă pe Beto nici în min. 84, lusitanul respingând peste transversală. Garay a trecut pe lângă gol în min. 85, reluând peste transversală o centrare care a depăşit apărarea andaluză. Acelaşi Garay a trimis peste transversală, după un carambol în careul echipei spaniole (90+2).

În prelungiri, Lima l-a pus la încercare pe Beto (99), din lovitură liberă, dar portarul lusitan a respins. Aproape imediat, Sevilla a avut o contră tăioasă, prin Bacca, însă şutul columbianului a trecut puţin pe lângă poartă (101).

Meciul a ajuns la loviturile de departajare, iar andaluzii au fost mai lucizi, portarul Beto apărând şuturile lui Cardozo şi Rodrigo.

Sevilla FC (Spania) – Benfica Lisabona (Portugalia) 0-0, după prelungiri; 4-2 la loviturile de departajare

Au executat în ordine loviturile de departajare: Lima (gol) 0-1, Carlos Bacca (gol) 1-1, Oscar Cardozo (ratare – apără Beto) 1-1, Stephane Mbia (gol) 2-1, Rodrigo (ratare – apără Beto) 2-1, Coke (gol) 3-1, Luisao (gol) 3-2, Kevin Gameiro (gol) 4-2

 

SEVILLA – BENFICA LIVE ONLINE 4-2

Cele mai importante faze ale meciului:

4-2 şi blestemul continuă pentru Benfica, a opta finală pierdută. Trofeul e la Sevilla

Luisao înscrie pentru 3-2

Luisao înscrie pentru 3-2

Beto apără din nou, Sevilla conduce cu 3-1 după golul cui Coke

Camerunezul Mbia duce scorul la 2-1 pentru Sevilla

Beto, fostul portar al CFR Cluj, apară la Cardosso, ramâne 1-1

Începe loteria penalty-urilor: 1-1, Lima şi Bacca înscriu. 

Min. 120: Jucătorii sunt întinşi pe gazon, FLUIER FINAL, urmează loviturile de departajare

Min. 118: Benfica îl schimbă pe Gaitan cu Cavaleiro, moment de respiro pentru ambele formaţii.

Min. 115: Suporterii sunt cei mai în formă de pe teren, cântă pentru a-i încuraja pe jucătorii care abia mai respiră cu mingea la picior

Min. 110: Nicio echipă nu mia riscă, se mizează pe fazele fixe

Min. 107 Benfica atacă, se teme de loteria penalty-urilor

Min. 105 Finalul primei reprize de prelungiri.

Min. 100 Ocazie uriaşă a Sevillei! Bacca a scăpat singur spre poarta Benficăi, dar a şutat pe lângă.

Min. 97 Coke, de la Sevilla, primeşte cartonaş galben pentru că l-a tras de tricou pe Rodrigo Lima.

Min. 97 Lovitură liberă executată periculos de Gaitan în centrul careului Sevillei, dar apărarea andaluză îndepărtează pericolul.

Min. 90 A început prima repriză de prelungiri.

Min. 90+2 Garay a mai ratat o dată pentru Benfica, reluând acrobatic peste bară. Arbitrul pune punct celor 90 de minute, se joacă prelungiri, 30 de minute.

Min. 90 De la margine se arată două minute de prelungire.

Min. 85 Portarul Sevillei ratează ieşirea la o centrare, iar Garay reia periculos cu capul spre poarta goală, însă mingea trece peste transversală.

Min. 84 Şut senzaţional al lui Rodrigo Lima, prin surprindere, de la 25 de metri, dar balonul este respins de sub bară de portarul Sevillei.

Min. 78 Prima schimbare la Sevilla, iese Reyes, intră Marko Marin.

Min. 72 Incursiune pe dreapta a lui Maxi Pereira, centrarea acestuia spre Lima este perfectă, numai că atacantul Benficăi ratează şutul.

Min. 61 Ocazie pentru Sevilla! Reyes şutează cu latul, din interiorul careului, portarul Oblak se opune, dar se accidentează la această fază. El a primit minute bune îngrijiri medicale.

Min. 57 Gaitan şutează pe jos din afara careului, dar Beto, portarul Sevillei, reţine balonul. Un minut mai devreme suporterii Benficăi au cerut penalty la un tackling al lui Moreno asupra lui Lima.

Min. 48 Triplă ocazie a Benficăi! Maxi Pereira îl găseşte excelent pe Lima, şitul acestuia îl depăşeşte pe portarul Sevillei, dar fundaşul Pareja îl respinge din faţa porţii goale. Apoi, Maxi Pereira şi Gaitan trag în blocajul apărării spaniole!

Min. 46 A început repriza a doua a finalei.

Min. 45+2 Finalul primei reprize.

Min. 45+1 Dublă ocazie pentru Benfica! În primă fază Beto a respins din faţa lui Maxi Perreira, apoi a parat excepţional şutul puternic al lui Rodrigo.

Min. 39 FC Sevilla cere penalty, dar arbitrul lasă jocul să continue. Bacca a căzut în careul Benficăi, după contactul cu un adversar.

Min. 37 Şut frumos al lui Alberto Moreno, de la marginea careului de 16 metri, la colţul lung, dar portarul Benficăi prinde mingea.

Min. 29 Cartonaş galben pentru Guilherme Siqueira, de la Benfica.

Min. 24 Benfica este forţată să facă prima schimbare. Sulejmani, care s-a resimţit în urma duelului cu Moreno, nu mai poate continua partida, el accidentându-se la umăr. În locul său a intrat Andre Almeida.

Min. 14 Ocazie Benfica! Portarul Beto respinge o centrare a lui Gaitan, iar Garay reia la colţul scurt, însă balonul este respins în corner!

Min. 12 Alberto Moreno este al doilea jucător al Sevillei care primeşte cartonaş galben, pentru un fault asupra aceluiaşi Sulejmani.

Min. 10 Fazio, de la Sevilla, primeşte cartonaş galben pentru un fault asupra lui Sulejmani.

Min. 6 Prima ocazie pentru FC Sevilla! Vitolo centrează de pe stânga, pentru Bacca, dar acesta este surprins în ofsaid.

Min. 3 Benfica are prima acţiune periculoasă a meciului. Gaitan încearcă să-l lanseze pe Lima, dar Beto portarul Sevillei, intervine şi respinge, el neasumându-şi riscul de a prinde balonul.

Min. 1 A început finala FC Sevilla – Benfica.

Componenţa formaţiilor:

FC Sevilla: Beto – Coke, Pareja, Fazio, Moreno – Carriço, Mbia – Reyes, Rakitic, Vittolo – Bacca.

Benfica: Oblak – Pereira, Luisao, Garay, Siqueira – Sulejmani, Gomes, Amorim, Gaitan – Lima, Rodrigo Lima.

FC Sevilla  şi Benfica Lisabona s-au mai întâlnit o singură dată în cupele europene, în turul preliminar al sezonului 1957/1958 al Cupei Campionilor Europeni, spaniolii calificându-se mai departe, după o victorie cu 3-1 pe teren propriu şi 0-0 la Lisabona.

Citeşte şi SEVILLA-BENFICA. Premiera din FINALA EUROPA LEAGUE 2014

Finala dintre FC Sevilla şi Benfica reprezintă cea de-a treia întâlnire în ultimul act al unei competiţii europene între două formaţii din Spania şi Portugalia. În precedentele două, Benfica Lisabona s-a impus împotriva formaţiilor FC Barcelona şi Real Madrid, de fiecare dată în Cupa Campionilor Europeni.

Finala FC Sevilla – Benfica Lisabona se va disputa de la ora 21.45, pe stadionul Juventus, din Torino, şi va fi LIVE TEXT pe RomaniaTV.net.

Citeşte şi BENFICA-SEVILLA. Totul despre FINALA EUROPA LEAGUE 2014