Statul dă BANI pentru studiile copiilor. Cum primeşti 500 de euro şi cine poate avea acces la ei

Copiii români născuți după data de 9 februarie 2011 vor primi de la stat o sumă reprezentând echivalentul în lei a 500 de euro. Aceşti bani ar fi trebuit deja să fie plătiţi, în scop educaţional, conform Legii educației naționale nr. 1/2011, adică după 9 februarie 2011, însă începerea plăţilor a fost amânată prin Ordonanţă de Urgenţă după 31 decembrie 2016. Cum până la acea dată guvernul nu a stabilit o nouă amânare, copiii pot începe să primească banii pentru educaţie, alocaţi din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

RomaniaTV.net
17 ian. 2017, 07:55
Statul dă BANI pentru studiile copiilor. Cum primeşti 500 de euro şi cine poate avea acces la ei

Statul s-a angajat să acorde, în scop educațional, 500 de euro pentru fiecare copil născut, după data intrării în vigoare a Legii educației naționale nr. 1/2011, adică după 9 februarie 2011. Tinerii vor fi singurii care vor avea acces la bani, după ce împlinesc vârsta de 16 ani, potrivit articolului 356 din Legea Nr. 1/2011 – Legea educației naționale.

Deși ar fi trebuit acordați din 2013, termenul a fost amânat prin OUG până în 31 decembrie 2016.

Potrivit legii, statul sprijină dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia.

Citeşte Ce SALARII vor avea românii potrivit proiectului legii salarizării unitare

Suma se depune într-un cont de depozit, denumit în continuare cont pentru educaţie permanentă, deschis la Trezoreria Statului pe numele copilului de oricare dintre părinţii fireşti, de împuternicitul acestora sau de reprezentantul legal al copilului, pe baza certificatului de naştere.

Părinţii copilului, contribuabili, pot direcţiona în contul respectiv un procent de până la 2% din valoarea impozitului anual pe veniturile din salarii, în condiţiile legii, şi pot depune sume în acest cont. Pentru sumele depuse în cont se plăteşte dobândă anual la o rată a dobânzii stabilită prin ordin al ministrului Finanţelor Publice. Dobânzile aferente conturilor de depozit constituite la Trezoreria Statului se asigură de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Finanţelor Publice.