STENOGRAME: Viorel Hrebenciuc a fost INFORMAT de fostul şef al SPP că era INTERCEPTAT

Fostul şef al Serviciului de Pază şi Protecţie, Dumitru Iliescu, îl avertiza, potrivit stenogramelor DNA, pe Viorel Hrebenciuc, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, că este interceptat şi de posibilitatea de a fi prelungite măsurile de supraveghere tehnică, dar şi că poate să se intereseze la Serviciul Român de Informaţii.

20 oct. 2014, 15:47
STENOGRAME: Viorel Hrebenciuc a fost INFORMAT de fostul şef al SPP că era INTERCEPTAT

Potrivit documentului, în 13 august 2014, Dumitru Iliescu i-a precizat lui Viorel Hrebenciuc că are posibilitatea reală de a obţine informaţii prin intermediul unui ofiţer de poliţie judiciară care activează în DNA şi care ar gestiona alături de procurori dosare de maxim interes pentru el şi în care sunt cercetate persoane cunoscute la nivelul opiniei publice şi aflate în cercul relaţional al vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor.

Totodată, scrie Agerpres, fostul şef SPP i-a mai comunicat că respectivul ofiţer de poliţie are acces la documentele din dosar, precum şi din alte dosare penale de interes, întrucât se află în posesia cheii de la fişetul procurorului de caz, apreciind însă că este riscant ca ofiţerul de poliţie să scoată fizic acte pe care să i le pună la dispoziţie, deoarece ar genera suspiciuni în rândul colegilor.

„Dumitru Iliescu: (Vorbesc în şoaptă – n.r.) V-am spus că dumneavoastră sunteţi pe mandat.

Viorel Hrebenciuc: Mh! Da.

Dumitru Iliescu: Pur şi simplu asta e tot ce am aflat.

Viorel Hrebenciuc: Da, da, da. Dar acum pentru care dosar?

Dumitru Iliescu: Nu ştiu, nu m-am băgat mai mult şi vă spun şi de ce. El a spus de ce: Domnule, dacă pun întrebări, şefa mea ştie, că a văzut la mine în bibliotecă, în sufragerie, şi ştie.

Viorel Hrebenciuc: Corect, corect! Da, da, da.

Dumitru Iliescu: Şi zice: Dacă mă apuc acum să întreb …

Viorel Hrebenciuc: El unde e acum, că am şi uitat?

Dumitru Iliescu: El este acum la sectorul de poliţie judiciară şi lucrează pe partea judiciară şi pe partea de DNA.

Viorel Hrebenciuc: Mh!

Dumitru Iliescu: Mi-a spus: Domnule, lucrez la…

Viorel Hrebenciuc: În sfârşit, nu contează!

Dumitru Iliescu: Şi a venit cu informaţia asta, ştia şi de Ponta, şi de toţi. Ştia cine are dosare, ştia de cei special urmăriţi ş.a.m.d.

Viorel Hrebenciuc: Da.

Dumitru Iliescu: Ştia de Băsescu, de 27 de milioane, că a stabilit un plan pentru anul ăsta şi mandatele pe care să le ia.

Viorel Hrebenciuc: Da, da. Mandatele pe cât timp se dau?

Dumitru Iliescu: Mandatul se dă în general pe şase luni de zile.

Viorel Hrebenciuc: Şase luni? Deci sunt încă pe mandat.

Dumitru Iliescu: Dacă este un mandat pe siguranţă naţională, înseamnă că mai sunt câteva săptămâni, dar se poate prelungi, naşule.

Viorel Hrebenciuc: Păi, la mine se prelungeşte în mod sigur.

Dumitru Iliescu: Pot să-1 dea şi pe o lună, depinde cât au nevoie. Pot să-1 dea şi pe trei luni, şi pe şase luni, şi pe un an, dar, de regulă, se dă pentru şase luni de zile.

Viorel Hrebenciuc: Da, da.

Dumitru Iliescu: (Vorbeşte în şoaptă – n.n.) Şi el mi-a spus: Nu ştiu de ce, dar pe dosarul lui, pe partea superioară a dosarului era un tabel cu persoanele, s-a primit ordin de la judecător, la propunerea nu a SRI-ului, ci a DNA-ului, pentru mandate de interceptare. Au mai venit şi alte persoane pe mandat, dar lui i-a sărit în ochi numele dumneavoastră pe mandat. L-am rugat să se
documenteze, i-am zis: Documentează-te, vezi şi tu dacă poţi să afli mai multe.

Viorel Hrebenciuc: Nu, nu.

Dumitru Iliescu: Dar e riscant. E riscant! A luat dosarul, dar nu se poate, nu ştia ce să facă.

Viorel Hrebenciuc: Corect! Nu, nu, să nu facă niciun pas din ăsta care să-1 mişte acum, Doamne fereşte, că îl am pe conştiinţă pe urmă.

(…)

Dumitru Iliescu: Da, deci el a văzut, o fi ştiut el că e de la SRI, că nu e de la SRI? El a spus că a văzut tabelul de la DNA, o fi fost şi la SRI, dar aşa a văzut acolo.

Viorel Hrebenciuc: Nu contează!

Dumitru Iliescu: Însă el mi-a spus că a văzut pe tabel asta. Eu dacă am fost plecat, pe urmă a venit şi problema asta, am fost atât de bulversat, că nu am mai putut să mă văd cu ei şi să văd despre ce este vorba legat de dumneavoastră.

Viorel Hrebenciuc: Da, da.

Dumitru Iliescu: Acum să vedem despre ce este vorba. Pot să mă interesez şi la SRI (vorbeşte în şoaptă – n.n.), pot să mă documentez şi la DNA.

Viorel Hrebenciuc: Mh!

Dumitru Iliescu: Pot să mă interesez. Dacă vreţi, pot să vă dau.

Viorel Hrebenciuc: Nu-mi daţi, nu ştiu dacă are rost. Eu acum îmi explic de ce nu îmi răspunde Marius la telefon. El mi-a trimis felicitări, totul, e foarte corect. Bine, a şi fost plecat cu americanii, a venit, nu a venit, p … mă-si! Eu am pus-o şi eu pe chestii din astea.

Dumitru Iliescu: Vă spun că aşa e sută la sută, garantat.

Viorel Hrebenciuc: Da, nu, nu. Eu am pus-o pe chestii din astea, că el nu îmi răspunde.

(…)

Dumitru Iliescu: Ce se întâmplă? De ce a venit puţin speriat la mine atunci? A fost o discuţie cu procuroarea şi procuroarea a întrebat la ce e … Ştiţi că v-am zis de atunci, că l-am ajutat pe soţul ei într-o perioadă.

Viorel Hrebenciuc: Da.

Dumitru Iliescu: Şi văzând chestia asta el a rămas blocat. El a crezut iniţial că dosarul ăla e al dumneavoastră acolo.

Viorel Hrebenciuc: Da, da.

Dumitru Iliescu: Şi pe urmă şi-a dat seama că, de fapt, erau mai mulţi în dosarul respectiv şi eraţi şi dumneavoastră printre ei.

(…)

Dumitru Iliescu: Acum a rămas prietena lui.

Viorel Hrebenciuc: Nu mă deranjează.

Dumitru Iliescu: El e un tip din ăsta foarte corect, munceşte mult.

Viorel Hrebenciuc: Foarte bine!

Dumitru Iliescu: Nu se lasă până nu termină materialul.

Viorel Hrebenciuc: Foarte bine!

Dumitru Iliescu: Şi ea are nevoie, că sunt cauzele ei, dar ea probabil, ştiind, că e o relaţie între noi şi dumneavoastră, nu i-a dat dosarul.

Viorel Hrebenciuc: Da, da.

Dumitru Iliescu: În general, îi dă toate dosarele. De fapt el îi ţine dosarele în fişet. El le ţine acolo, are cheia de la fişetul ei.

Viorel Hrebenciuc: Perfect!

Dumitru Iliescu: El le pune în ordine, el le cercetează, el e conexiunea cu poliţia pentru diverse acte.

Viorel Hrebenciuc: Frumos, bravo lui! Excelent!

Dumitru Iliescu: Asta e!

Viorel Hrebenciuc: Singurul lucru, să stea liniştit după aia.

Dumitru Iliescu: Eu v-am spus exact aşa cum e. Nu pot să vă spun ceea ce nu ştiu, nu cunosc. De fapt, să vă spun sincer, am vrut să vin să mă văd cu dumneavoastră numai pentru treaba asta.

Viorel Hrebenciuc: Haideţi să ne vedem puţin mai des, aşa, cam la două, trei săptămâni. Eu sper ca până după mijlocul lui septembrie, încolo, să mă reglez puţin, aşa că sunt şi eu pe aici, dar din toate părţile vin …

Dumitru Iliescu: Da, ştiu.

Viorel Hrebenciuc: Dar din toate părţile vin şi chestiuni care trebuie să se întâmple’.

Şase echipe de jandarmi au descins, luni după-amiază, acasa la Dumitru Iliescu, fostul şef al SPP, în dosarul lui Viorel Hrebenciuc. Fostul şef al SPP Dumitru (Mitică) Iliescu este persoana care l-ar fi informat ilegal pe Viorel Hrebenciuc despre dosarele pe care deputatul PSD le avea la DNA şi despre faptul că este interceptat, au declarat pentru Agerpres surse judiciare