Tudorel Toader: Proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei este finalizat. Coaliţia va stabili calea de urmat

Tudorel Toader, ministrul Justiției, anunță că proiectul de modificare a legilor justiției, care s-a aflat în centrul dezbaterilor publice din ultimele două luni, este finalizat.

18 oct. 2017, 05:51
Tudorel Toader: Proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei este finalizat. Coaliţia va stabili calea de urmat

UPDATE. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, că în 26 octombrie se va întâlni cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pentru a discuta „în amănunt” soluţiile propuse prin proiectul pentru modificarea legilor justiţiei. El a spus că, între timp, Coaliţia de guvernare va decide dacă proiectul va fi prezentat în guvern şi trimis Parlamentului de către guvern sau dacă va fi asumat ca iniţiativă de către parlamentari.

Potrivit ministrului, „calea procedurală de urmat” va fi stabilită de coaliţie.

„Ministerul Justiţiei a redactat şi a finalizat proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei. Mai departe, am redactat solicitarea de aviz de la Comisia de la Veneţia cu privire la procedura de numire a procurorilor de rang înalt. Ca element de noutate, pe data de 26 octombrie, am stabilit  oîntâlnire cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Timmermans, şi voi discuta pe îndelete, în amănunt, soluţiile propuse prin proiectul de lege. Între timp, coaliţia majoritară va decide care este calea procedurală de urmat: fie că îl voi prezenta în Guvern, iar Guvernul să-l trimită în Parlament, fie poate fi preluat ca iniţiativă de către parlamentari şi să intre în dezbatere parlamentară”, a declarat Tudorel Toader, la Parlament.

Întrebat care este cea mai buna variantă, Tudorel Toader a susţinut că varianta cea mai bună este ca în final să existe o lege cât mai bună, pornind de la proiectul pe care l-a redactat şi cu modificările care vor apărea pe parcursul dezbaterii.

„Nu eu decid calea de urmat, nu eu fac aprecieri”, a adăugat ministrul Justiţiei.

„Este finalizat proiectul de lege pentru modificarea legilor justiției – vom participa la toate dezbaterile. Prioritară devine foia de parcurs pentru îndeplinirea cerințelor Hotărârii pilot, pronunțată de CEDO, referitoare la condițiile din penitenciare”, scrie pe Facebook, Tudorel Toader.

Pachetul de legi pe Justiție a fost una dintre temele discutate luni în coaliția de guvernare, a declarat luni liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, care nu exclude și procedura asumării răspunderii pe marginea acestuia.

„Am discutat (în coaliție — n.r.). S-a creat și o oarecare confuzie cum să n-ar exista o propunere legislativă în acest sens. Ar fi stupid, pentru că pe propunerea legislativă s-a pronunțat CSM-ul, s-au propus o serie întreagă de amendamente din perspectiva unor asociații ale magistraților, ale judecătorilor din România. Este nefiresc să spui că nu există. Nu există un proiect în forma finală pe baza observațiilor, propunerilor, amendamentelor făcute. Pe de altă parte, nici să ne lungim foarte mult nu mai putem, pentru că ideea de a face un proiect perfect va omorî ideea de dezbatere. E foarte posibil să fie asumat, există o comisie comună a Senatului și Camerei Deputaților care să analizeze asemenea proiecte, e foarte posibil să fie o inițiativă parlamentară. Cred că cel puțin la Senat va trece în această sesiune, dacă nu chiar să fie adoptat în această sesiune și de Senat și de Cameră. (…) Senatul e decizional”, a precizat Șerban Nicolae, la Parlament.

„Comisiile din penitenciare sunt pregătite să pună în aplicare prevederile legii nr. 169 din 14 iulie 2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 571 din 18 iulie 2017. Prevederile art. 55^1 reglementează „Compensarea în cazul cazării în condiţii necorespunzătoare”.
Potrivit alin. (1) „La calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată”, mai scrie pe Facebook ministrul Justiţiei.