Victor Ponta, mesaj de Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Victor Ponta a postat, marţi, pe Facebook, un mesaj cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

27 ian. 2015, 09:00
Victor Ponta, mesaj de Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

„27 ianuarie este un moment cu o semnificație aparte, fiind marcată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, 70 de ani de la eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz-Birkenau. În 2012 am vizitat actualul Muzeu de pe teritoriul Poloniei, în semn de respect față de memoria vieților nevinovate pierdute în acea perioadă tragică, iar impresia a fost una zguduitoare, pe care o voi purta cu mine toată viața.

Omenirea nu trebuie să uite niciodată această pagină tulburătoare a istoriei. Respectul pentru diversitate, toleranța și libertate sunt valorile care pot preveni asemenea episoade întunecate ale destinului, iar ele nu trebuie încălcate niciodată. Lupta pe care azi o ducem împotriva extremismului este una cât se poate de reală și o vom câștiga doar prin solidaritate și înțelegere, prin combaterea antisemitismului, xenofobiei și discriminării, prin dorința de a construi o societate mai bună și mai unită”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

CITEŞTE ŞI Klaus Iohannis decorează supravieţuitorii Holocaustului

Ziua de 27 ianuarie înseamnă sfârşitul Holocaustului şi eliberarea lagarelor de concentrare naziste Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Nu este cunoscut numărul exact al evreilor ucişi în Holocaust. Cifra cel mai frecvent notată de istorici este de şase milioane.

Holocaustului se adaugă şi peste cinci milioane de alte victime ale atrocităţilor naziste: circa trei milioane de polonezi, o jumătate de milion de romi, peste 15.000 de homosexuali, persoane cu handicap şi adepţii au sectei „Martorii lui Iehova”, toţi etichetaţi drept „duşmani ai statului german”.