MINIVACANŢĂ DE RUSALII. Ce ZILE LIBERE mai primesc românii 2014. Noi ZILE LIBERE ÎN 2015

ZILE LIBERE 2014. Creştinii sărbătoresc Rusaliile în zilele de 8 şi 9 iunie. Va fi încă un prilej bun pentru o minivacanţă la munte sau la mare pentru români, mai ales că meteorologii anunţă vreme călduroasă în weekend. 2014 le va aduce românilor câteva zile libere în plus faţă de 2013. ROMÂNIATV.NET prezintă calendarul sărbătorilor legale ale românilor în 2014.

RomaniaTV.net
06 iun. 2014, 08:22
MINIVACANŢĂ DE RUSALII. Ce ZILE LIBERE mai primesc românii 2014. Noi ZILE LIBERE ÎN 2015

RUSALII 2014: Anul acesta, Rusaliile cad, conform Calendarului Ortodox, pe 8 și 9 iunie. Cele două zile sunt libere, conform legii, dar, deoarece prima zi de Rusalii este duminica, practic vorbim de o singură zi liberă pentru majoritatea angajaților, anul acest pe 9 iunie 2014. 

Sărbătoarea Rusaliilor este cunoscută ca o sărbătoare creştină, care se sărbătoreşte la 50 de zile după Paşti şi care se mai numeşte şi sărbătoarea Cincizecimii. În această zi întreaga comunitate creştină din lume sărbătoreşte pogorârea Duhului Sfânt şi naşterea bisericii. 

ZILE LIBERE 2014. În 2014, potrivit Codului Muncii, românii au liber în ziua de 15 august când este ortodoşii şi catolicii celebrează Adormirea Maicii Domnului, un prilej bun de minivacanţă căci 15 august pică într-o vineri.

Prilej de odihnă au românii şi de Sfântul Andrei şi de Ziua României. În 2014, ziua Sfântului Apostol Andrei pică duminică, iar 1 decembrie 2014 cade într-o luni.

În 2014, Crăciunul va fi sărbătorit într-o joi, iar potrivit Codului Muncii şi 26 decembrie este zi de sărbătoare legală şi nelucrătoare.

De asemenea, angajatorii sunt obligaţi să acorde două ZILE LIBERE ÎN 2014 pentru fiecare dintre celelalte sărbători religioase anuale, declarate ca atare de cultele legale, altele decât creştine, precizează Codul Muncii.

Amenzile pentru neacordarea de zile libere legale sunt cuprinse între 5.000 şi 10.000 de RON.

ZILE LIBERE 2015

În 2015, românii vor avea dreptul la şi mai multe zile libere. Pe lângă zilele considerate sărbători legale, românii cu copii vor beneficia de ZI LIBERĂ pentru îngrijirea sănătăţii copilului. Această zi nu va fi plătită.

Cererea părintelui sau a reprezentantului legal al copilului va fi depusă cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic şi va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere că în ultimul an celălalt părinte sau reprezentat legal nu a solicitat ziua liberă şi nici nu va solicita.

CALENDAR ORTODOX 2014: Când pică RUSALIILE. CE ZILE LIBERE au românii în acest an

Ziua liberă se va acorda pentru îngrijirea copilului cu vârsta între 0 şi 18 ani, ulterior acesta urmând să prezinte acte doveditoare din partea medicului de familie a copilului, din care rezultă controlul medical efectuat.

Pentru familiile sau persoanele cu doi copii se acordă tot o zi lucrătoare liberă pe an. Pentru familiile sau persoanele cu trei sau mai mulţi copii se acordă două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate, după cum decide angajatorul.