2 milioane de români primesc mai mulţi bani la salariul din ianuarie 2023. Majorări şi sporuri în plus pentru toţi angajații de la stat

Salariul minim brut garantat în plată creşte, începând de la 1 ianuarie, la 3.000 de lei, de această măsură urmând să beneficieze peste 2 milioane de salariaţi.

02 ian. 2023, 18:48
2 milioane de români primesc mai mulţi bani la salariul din ianuarie 2023. Majorări şi sporuri în plus pentru toţi angajații de la stat

Salariul minim în construcţii urcă la 4.000 de lei, de la 3.000 în prezent, când este scutit de impozit şi de plata contribuţiilor de asigurări sociale şi de sănătate.

Guvernul a aprobat la începutul lunii decembrie hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede ca nivelul acestuia să fie majorat la 3.000 lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2023, de la 2.550 lei.

Această modificare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă o creştere de 17,6 %, ceea ce în valoare absolută înseamnă 450 de lei, iar în valoare netă salariul este de 1.898 lei, majorarea fiind de 374 lei, iar creşterea pe net de 24,5 %, conform precizărilor Ministerului Muncii.

Tariful orar va fi de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună.

Salarii mai mari de 1.000 de euro net pe lună în 2023. Unde se dau aceşti bani!

De majorarea salariului de bază minim de 3.000 de lei vor beneficia 2.181.134 de salariaţi. Stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2023 s-a făcut prin negociere şi acordul comun al Guvernului, reprezentanţilor patronatelor şi sindicatelor, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional Tripartit.

Bugetarii, din ce în ce mai norocoși. Cu cât le creşte salariul

Angajații de la stat vor primi o majorare semnificativă de salariu începând cu ianuarie 2023. Dar asta nu este singura modificare în favoarea acestora: mulți bugetari vor primi creșteri pe toate domeniile de sporuri și ajutoare.

Pe lângă majorările cu 50% a veniturilor celor care lucrează în proiectele finanțate de fonduri europene şi cu 10% a celorlalți, se pare că vor fi măriri și pentru unele categorii de persoane care lucrează la stat. Începând cu anul viitor se vor oferi și sporuri la salarii pentru cei care se ocupă de implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

În prezent, în cadrul Senatului se iau decizii cu privire la majorarea salariilor pentru cei ce lucrează în unitățile subordonate APIA, după ce anumiți funcționari parlamentari au primit la rândul lor bani in plus.

Se reiau concursurile pentru posturile de bugetari
În luna iunie, Guvernul aprobase suspendarea ocupării locurilor de muncă la stat prin concurs sau examen. Acest lucru se va schimba din nou de la începutul anului viitor, când va fi posibilă reluarea concursurile în cazul tuturor instituțiilor statului.

Spre exemplu, ANAF vrea să scoată la concurs anul viitor toate cele 1.490 de posturi vacante din cadrul instituției. Cel mai mare deficit de personal este în teritoriu. Conform ultimelor date, în sistemul public, numărul de angajați este de 1,26 milioane.

Sporuri de 50% pentru cei care lucrează cu PNRR

O altă schimbare de anul viitor, pe lângă libertatea de a angaja prin concursuri și examene, este oferirea bugetarilor care lucrează în implementarea PNRR de sporuri din start de 50% din valoarea salariului.

Scumpiri la început de 2023. Cresc preţurile pentru alimente, combustibili şi mai multe servicii. Vacanţe mai scumpe pentru români anul acesta
Angajații vor primi sporuri de 50% inițiale, indiferent de performanțele fiecăruia. Acest lucru se poate schimba, însă, după prima evaluare. Pentru bugetarii care primesc calificative de „foarte bine” și „bine” în prima examinare, sporul acestora de 50% rămâne intact. Dacă în urma examinării, calificativul nu este unul dintre cele două menționate, sporul scade la procentul de 25%. În cazul calificativelor cele mai proaste, aceștia nu mai primesc deloc spor.

O Hotărâre de Guvern adoptată luni arată că beneficiarii majorării de sporuri cu 50% sunt bugetarii care fac parte din programele de gestionare a fondurilor europene: „În prezent, numărul de personal care trebuie să gestioneze atât programele operaționale aferente perioadei de programare 2021-2027, cât și PNRR este din ce în ce mai redus. Astfel, pentru stimularea personalului care gestionează programele operaționale aferente perioadei de programare 2021-2027, cât și PNRR, se acordă o majorare salarială cu până la 50

De asemenea, angajații mediului privat ar putea primi mai mulți bani de la 1 ianuarie 2023. După ce s-au întreținut discuții între sindicate, patronate și reprezentanți ai Guvernului, s-a decis că angajatorii vor putea oferi voluntar cel puțin 450 de lei pentru salariile cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei brut. În acest caz, din cei 450 de lei, 200 de lei vor fi scutiți de taxe, potrivit România TV. 

Ce vești bune aduce 2023: Salariul de bază creşte la 3.000 lei iar punctul de pensie se majorează la 1.785 lei. Vezi ce alte modificări legislative se aplică de anul viitor – DailyBusiness.ro
Înafară de modificările legislative sus menționate, tot din 2023 se va majora impozitul pe veniturile din dividende, dar se va reduce plafonul de încadrare în categoria microîntreprinderi, în timp ce cota de impozitare de 3% va fi eliminată, informează Agerpres.

Totodată, premierul Nicolae Ciucă a anunţat nu va mai prelungi măsura de compensare cu 50 de bani a preţului la carburant, începând cu 1 ianuarie 2023, dar este pregătit să o aplice din nou în cazul în care „preţurile vor avea o evoluţie care să depăşească puterea de cumpărare” a cetăţenilor.

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată creşte la 3.000 lei

Plafonarea preţurilor la energie în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2023 și 31 martie 2025 va fi aplicată automat pentru clienţii casnici, în funcţie de…

Peste 39.000 de dosare au obţinut finanţare în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice fiind aprobate aproape 89% dintre cererile depuse, a anunţat ministrul Mediului, Apelor…
Nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată va creşte la 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023, cu 200 de lei deductibili, potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptate la începutul acestei luni, mai scrie sursa citată.

Această modificare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă o creştere de 17,6%, ceea ce în valoare absolută înseamnă 450 de lei, iar în valoare netă salariul este de 1.863 lei, majorarea fiind de 339 lei, iar creşterea pe net de 22,2%.

Tariful orar va fi de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună.

„Stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2023 s-a făcut prin negociere şi acordul comun al Guvernului, reprezentanţilor patronatelor şi sindicatelor, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional Tripartit. De majorarea salariului de bază minim de 3.000 de lei vor beneficia 2.181.134 de salariaţi”, au precizat reprezentanţii Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), la începutul lunii decembrie.

Totodată, salariul minim în sectorul construcţii se majorează de la 3.000 de lei la 4.000 de lei.

Valoarea punctului de pensie se majorează la 1.785 lei

Valoarea punctului de pensie se majorează, de la 1 ianuarie 2023, la 1.785 lei, de la 1.586, urmând ca începând cu anul 2024, valoarea să crească cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.

Prin bugetul pe anul viitor, indemnizaţia socială pentru pensionari este stabilită la 1.125 lei şi este prevăzută acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei, în funcţie de veniturile lunare realizate, astfel: în cuantum de 1.000 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei inclusiv; în cuantum de 800 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei şi 2.000 lei inclusiv; în cuantum de 600 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei şi 3.000 lei inclusiv.

Cuantumul brut al salariilor de bază în sectorul bugetar se majorează cu 10%

Salariul brut în sectorul bugetar se va majora cu 10% din ianuarie 2023, iar nivelul indemnizaţiilor lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora se menţine la valoarea din decembrie 2022.

De asemenea, în anul 2023 va fi menţinut cuantumul indemnizaţiei de hrană la nivelul stabilit pentru anul 2022, iar compensarea orelor suplimentare pentru personalul bugetar va fi făcută numai cu timp liber corespunzător.

Alte elemente amintite de şeful de la Finanţe din actele normative aprobate vizează menţinerea anumitor categorii de drepturi de care beneficiază personalul militar, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare, care nu fac parte din solda anuală brută sau salariul brut la nivelul lunii decembrie 2022 şi neacordarea în anul 2023 a biletelor de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă, reglementate de Legea 165/2018 şi nici a premiilor, prevăzută de Legea-cadru numărul 153/2017.

Potrivit ministrului de Finanţe, prin excepţie, în anul 2023, se pot acorda premii pentru sportivii şi colectivele tehnice care au obţinut performanţe deosebite la acţiunile sportive, internaţionale şi naţionale oficiale, pentru elevi, studenţi şi cercetători şi profesori care au obţinut distincţii la olimpiadele internaţionale şi concursuri internaţionale şi naţionale şi pentru profesorii care i-au pregătit.

Pe partea de ore suplimentare, ministrul a precizat că sunt o serie de excepţii legate de personalul în domeniul militar, poliţişti, ordine şi siguranţă naţională, având în vedere situaţia de conflict de la graniţa României, în sensul în care aceste ore suplimentare vor putea fi plătite.

Plafonul de încadrare în categoria microîntreprinderi se va reduce la o cifră de afaceri de 500.000 euro

Plafonul de încadrare în categoria microîntreprinderi se va reduce de la o cifră de afaceri de un milion de euro la 500.000 euro din 2023, cota de impozitare de 3% va fi eliminată şi a fost introdusă condiţia pentru microîntreprinderi de a avea cel puţin 1 salariat.

Alte modificări în domeniul fiscal vizează majorarea cotei reduse de TVA de la 5% la 9% pentru activităţile de cazare hotelieră şi servicii de restaurant şi catering, şi de la 9% la 19% la băuturile nealcoolice ce conţin adaos de zahăr. Totodată, va fi aplicată o cotă redusă de TVA de 5% pentru achiziţia unei singure locuinţe a cărei valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei.

Tot de anul viitor, impozitul pe veniturile din dividende creşte de la 5% la 8%.

IT-iştii din sectorul public vor beneficia de aceleaşi facilităţi fiscale ca şi cei din mediul privat

IT-iştii din sectorul public vor beneficia de aceleaşi facilităţi fiscale ca şi cei din mediul privat, începând cu data de 1 ianuarie 2023, în ceea ce priveşte scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor. Prevederile Ordinului comun iniţiat de MF, MMSS, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi Ministerul Educaţiei se vor aplica începând cu veniturile aferente lunii intrării în vigoare a ordinului.

„Am reuşit să reparăm şi să uniformizăm aplicarea unei facilităţi fiscale de care mediul privat beneficia de multă vreme. Domeniul IT este un domeniu strategic, cu impact puternic şi valoare adăugată mare în economia unei societăţi. Discutăm despre digitalizarea administraţiei de atâta vreme, despre nevoia de întărire a componentei IT din perspectiva augmentării atacurilor cibernetice, iar domeniul public este primul vizat de astfel de tentative. Este firesc să avem oameni bine plătiţi dacă vrem calitate şi sper ca prin acest demers să reuşim să diminuăm din plecările IT-iştilor buni din administraţie şi, totodată, să devenim un angajator competitiv”, a precizat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, în data de 23 decembrie.

Funcţiile pentru care se va aplica scutirea de impozit sunt: administrator baze de date, analist, inginer de sistem în informatică, inginer de sistem software, manager de proiect informatic, programator, proiectant de sisteme informatice, programator de sistem informatic, programator ajutor, analist ajutor, inginer de dezvoltare a produselor software.

Măsura de compensare a preţului la carburanţi nu va mai funcţiona de la 1 ianuarie 2023

Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, că Guvernul nu va mai prelungi măsura de compensare cu 50 de bani a preţului la carburant, dar este pregătit să o aplice din nou în cazul în care „preţurile vor avea o evoluţie care să depăşească puterea de cumpărare” a cetăţenilor.

„Trebuie să mă refer la compensarea preţului la carburanţi. Dacă iniţial măsura nu părea să fie una care să producă efecte, iată la sfârşitul anului putem să constatăm că a fost o măsură bună, preţul la carburant ajungând la un nivel de dinainte ca măsura să fi fost decisă la nivelul Guvernului. Şi trebuie să anunţăm că începând cu 1 ianuarie ea nu va mai funcţiona”, a afirmat Ciucă, înainte de şedinţa de Guvern.
El a adăugat că, în cazul în care este necesar, Executivul este pregătit să reintroducă această măsură.

„În schimb, este doar o măsură o decizie de suspendare, Guvernul fiind pregătit ca, în măsura în care preţurile vor avea o evoluţie care să depăşească puterea de cumpărare şi de susţinere la nivelul cetăţenilor, să o aplicăm din nou”, a precizat premierul